Ja też, ja teżFilifionka pisze:Stynak OMGjakie cuda
oddaje hołd
JA TEŻ TAKIEGO CHCE!!!!!!
Moje Hipeastrum
- ingga
- 500p

- Od: 7 paź 2009, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje Hipeastrum
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
ech ale gdzie takiego zdobyć???
Bardzo proszę o rade!
Dwa dni temu wsadziłam hipeastrum, dzisiaj zobaczyłam pleśń na cebuli.
Co mam zrobić?
Czy wyciągnąć z ziemi, obrać z łusek i wypłukać w środku przeciwgrzybicznym i wtedy znów posadzić?
Z góry dziękuje za odpowiedź!!
Co mam zrobić?
Czy wyciągnąć z ziemi, obrać z łusek i wypłukać w środku przeciwgrzybicznym i wtedy znów posadzić?
Z góry dziękuje za odpowiedź!!
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
- nusia
- 1000p

- Od: 3 mar 2007, o 18:43
Być może za dużo dostał wody.Poczekaj aż wyschnie ziemia i zobaczysz co będzie dalej.A korzenie miał?Czy podlewany był od góry czy na spodek?
- nusia
- 1000p

Miał korzenie, podlałam od góry, przy cebuli. Wyjęłam przed chwilką z ziemi i cebule są pokryte pleśnią , trochę korzeni pognitych i śmierdzi pleśnia
A powinnam podlewać na podstawek?
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
- nusia
- 1000p

Tak powinnaś podlewać na podstawek i nie za dużo na początku.
Poobrywaj te zgniłe korzenie.Czy ona coś wypuszcza liście lub pączek?
Wymocz ją w jakimś środku grzybobójczym najlepiej.
Poobrywaj te zgniłe korzenie.Czy ona coś wypuszcza liście lub pączek?
Wymocz ją w jakimś środku grzybobójczym najlepiej.
Dziękuje za błyskawiczne odpowiedzi 
Cebule są trzy, każda wypuszcza zalążek liścia. Jedna jest czerwonawa - nie wiem czy to taka odmiana?
Czy po wymoczeniu w grzybobójczym wsadzić je od razu do ziemi ?
Kurka, nie miałam pojęcia że trzeba podlewać na podstawkę ....
Pozdrawiam
Cebule są trzy, każda wypuszcza zalążek liścia. Jedna jest czerwonawa - nie wiem czy to taka odmiana?
Czy po wymoczeniu w grzybobójczym wsadzić je od razu do ziemi ?
Kurka, nie miałam pojęcia że trzeba podlewać na podstawkę ....
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
- nusia
- 1000p

Po wymoczeniu podsusz ją w słoneczku i do ziemi 
dokładnie tak, ale po wymoczeniu w przeciwgrzybiczym - zostaw bez sadzenia na jakiś czas - by się lekko przesuszyła ;)nikaa pisze:Bardzo proszę o rade!
Co mam zrobić?
Pozdrawiam.
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
ja miałam kiedyś podobny problem tyle że u mnie cały szkopuł tkwił w ziemi mianowicie zakupiłam kiepską ziemie która zaczęła pleśnieć z wierzchu i pleśń przeniosła się na cebule na szczęście szybko przesadziłam cebule do świeżej ziemi, pani w kwiaciarni poleciła mi taką która nie będzie pleśnieć i zawsze podlewam kwiatki w podstawkę, żeby znowu nie było takich przykrych niespodzianek. Na szczęście korzenie nie zostały jeszcze zaatakowane przez pleśń. Mam nadzieje że jak zastosujesz się do rad to cebulka ocaleje i pokażesz nam efekty
Nusia piękne okazy szczególnie giraffe, gdzie ją zakupiłaś? Też bym taką chciała. U mnie sezon na kwitnienie pasadeny nastał i dołączyła się moon light która ma aż dwa pędy co jest moim małym sukcesem
Nusia piękne okazy szczególnie giraffe, gdzie ją zakupiłaś? Też bym taką chciała. U mnie sezon na kwitnienie pasadeny nastał i dołączyła się moon light która ma aż dwa pędy co jest moim małym sukcesem
Dziękuje wszystkim za błyskawiczny i cenny odzew 
Cieszę się że trafiłam na ten wątek.
Cebule wymoczyłam w środku anty - tylko trochę się wystraszyłam czytając ulotkę i wskazania jakie środki ostrożności zachować, żeby na przykład przypadkiem nie zapylić sobie tym prochem oczy
Jutro jak przeschną wsadzę je do ziemi, a jak doczekam efektów to na pewno się pochwalę.
Dzisiaj w ogrodniczym widziałam tyle cebul, że z trudem się powstrzymałam przed zakupem kolejnych.
Jedno jest pewne, zanim mi moje zakwitną, to na pewno będę tu zaglądać i podziwiać, bo jest co
Pozdrawiam
Cieszę się że trafiłam na ten wątek.
Cebule wymoczyłam w środku anty - tylko trochę się wystraszyłam czytając ulotkę i wskazania jakie środki ostrożności zachować, żeby na przykład przypadkiem nie zapylić sobie tym prochem oczy
Jutro jak przeschną wsadzę je do ziemi, a jak doczekam efektów to na pewno się pochwalę.
Dzisiaj w ogrodniczym widziałam tyle cebul, że z trudem się powstrzymałam przed zakupem kolejnych.
Jedno jest pewne, zanim mi moje zakwitną, to na pewno będę tu zaglądać i podziwiać, bo jest co
Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola