Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Eleko, Piku, Katko- grzybobranie jest dobre na wszystko !:D
Babopielko, Bogusiu - dziękuję za miłe słowa, zapraszam ponownie !
A teraz... ponieważ jesień jest , jak dotąd dość łaskawa, las mnie kusi... Ponownie wybraliśmy się wczoraj na grzyby ! Oprócz cudownego spaceru przywieźliśmy znowu leśne trofea

Radośnie sobie podśpiewując :" Na grzyby..."
Zbieraliśmy podgrzybki , kozaki, prawdziwki ( a jak !) i maślaczki. A po powrocie do późna w nocy trwało obieranie grzybków

część została ususzona ,

część podsmażona na masełku i spałaszowana na kolacje pod czerwone winko , a reszta zamarynowana w słoiczkach.
Chwilowo mam brązowe palce ( maślaki!) i ..."urabiam " mojego M. , żeby wybrać się znowu w tygodniu do lasu -sama nie mogę jechać, kompletnie brak mi orientacji w terenie i podobno kręcę się po lesie , jak bąk!

Babopielko, Bogusiu - dziękuję za miłe słowa, zapraszam ponownie !
A teraz... ponieważ jesień jest , jak dotąd dość łaskawa, las mnie kusi... Ponownie wybraliśmy się wczoraj na grzyby ! Oprócz cudownego spaceru przywieźliśmy znowu leśne trofea

Radośnie sobie podśpiewując :" Na grzyby..."

część została ususzona ,

część podsmażona na masełku i spałaszowana na kolacje pod czerwone winko , a reszta zamarynowana w słoiczkach.
Chwilowo mam brązowe palce ( maślaki!) i ..."urabiam " mojego M. , żeby wybrać się znowu w tygodniu do lasu -sama nie mogę jechać, kompletnie brak mi orientacji w terenie i podobno kręcę się po lesie , jak bąk!

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ewelinko jak kolorowo w tych słoikach
jakie przyprawy dajesz do marynowanych grzybków?

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Do grzybków dodaję liść laurowy, ziele angielskie , cebulkę , talarki marchewki i cząsteczki papryki. Zalewa jest wtedy pachnąca i aromatyczna , a grzybki ostre i ...pyszne ! Zalewa jest ostro- słodka. To takie grzybki- cholerki !Lady-r pisze:Ewelinko jak kolorowo w tych słoikachjakie przyprawy dajesz do marynowanych grzybków?
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ewelinko to jeszcze zdradź ile wody na ile octu dajesz 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Mówiłam ,że to grzybki-cholerki, więc na zalewę daję 1szkl.wody :2 szkl. octu :1 szkl. cukru i ciut soli-do smaku.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żeby wątek nie zmienił się z ogrodowego w grzybowo- kulinarny, wkleję jednak kilka zdjęć z jesiennego ogrodu

Najpierw Świecznica i Marcinki

Hortensja już wyblakła, tracąca barwę i - niespodzianka albo...wybryk natury - zakwitł kremowy Rododendron ( 1 kwiat!)
Rozchodnik okazały i ...uwijające sie na nim pszczółki

Jesiennie -purpurowa Fotergilla

I takie ogólne widoczki ...(balkon nadal ubrany w kwitnące Pelargonie i Złoty deszcz)
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Żeby wątek nie zmienił się z ogrodowego w grzybowo- kulinarny, wkleję jednak kilka zdjęć z jesiennego ogrodu

Najpierw Świecznica i Marcinki

Hortensja już wyblakła, tracąca barwę i - niespodzianka albo...wybryk natury - zakwitł kremowy Rododendron ( 1 kwiat!)

Rozchodnik okazały i ...uwijające sie na nim pszczółki

Jesiennie -purpurowa Fotergilla

I takie ogólne widoczki ...(balkon nadal ubrany w kwitnące Pelargonie i Złoty deszcz)
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Cud się stał pewnego razu...mój mąż wygrabił dziś igły z całego trawnika
Nie miałam okazji " uwiecznić go" w akcji , ale uwierzcie na słowo - zgrabił tyle ,że zapełniony został jeden 240 l. pojemnik na śmieci( ubity!). Cóż, nasze kochane sosenki nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa . Tyle jeszcze na nich żółtych, suchych igieł... a i brzozy zaczynają powoli sypać listeczkami 

Ewelino,Ty masz naprawdę cudowny ogród!!!
Tę kompozycję z przewróconym dzbanem to ja sobie kiedyś zmałpuję,czy chcesz czy nie chcesz....
Tę kompozycję z przewróconym dzbanem to ja sobie kiedyś zmałpuję,czy chcesz czy nie chcesz....
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Moje chwastowisko
- aanula
- Od: 21 cze 2007, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem u Ciebie codziennie ... hmmm... no, może prawie codziennie
oglądam... podglądam i podziwiam
... bo tylko tyle mogę
Jak tak sobie godzinami pospaceruję po Twoich włościach to się uspakajam ..... odstresowuję i ciepło mi się robi na duszy od takich widoków
Pięknie... Najpiękniejsze jest to, że Ty to wszystko tak sama...aż dech w piersi zapiera. Prawdziwa czarodziejka w zaczarowanym ogrodzie ...