Moi zieloni współmieszkańcy - AlfaXIII

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Może to kwestia innego podłoża? A może światła... pojęcia nie mam. Ale też obserwuję u różnych kwiatów takie różnice nie wiadomo skąd się biorące.
I na życzenie następna porcyjka zdjątek :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Tego kwiatka chyba nikomu nie trzeba przedstawiać :wink:
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odmiana exotica tylko jakaś taka troszkę zaniedbana jest po jakichś przejściach? :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak... przygarnęłam go w cerfurze. A wszyscy wiemy jak tam traktują roślinki. Straszny biedaczek był i stwierdziłam, że trzeba go ratować. Jest u mnie nie całe dwa miesiące. Jak na razie żółknie mu jeden liść... reszta się trzyma. Mam nadzieję, że się weźmie do kupy i zacznie rosnąć :) dziękuję za identyfikację odmiany :D
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Następna odsłona :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cereus i cycas. Cycas, jak widać do gigantów nie należy, ale ma jedną ogromną zaletę... jest mój :)
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Mój cycas padł, był kupiony w IKEA, po kilku miesiącach zżółkły i póki co nic się nie dzieje. Stoi na balkonie i nic.. Może masz podobne doświadczenia..? Da się go jakoś zmusić do obudzenia się?
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Moje doświadczenia są marniutkie bo mam cycasa od niedawna. Ale oto co napisano w mądrej książce. Oczyścić kłodzinę z zaschniętych lub uszkodzonych części. Powierzchnię cięcia zasypać proszkiem z węgla drzewnego. Posadzić do małej doniczki wypełnionej ziemią liściową wymieszaną z dużą ilością piasku. Lekko zraszamy i zapewniamy wysoką temperaturę w granicach 25-30 stopni (zatem balkon odpada o tej porze roku). Ziemię utrzymujemy cały czas wilgotną aż wytworzą się korzenie (chyba powinnam mieć rentgen w oczach ;) ) i pojawią liście co akurat będzie widać. Wiosną przesadzamy do doniczek ze świeżym podłożem. Cycasy rosną straaaasznie wolno... w dobrych warunkach wytworzą dwa listki na rok.
aha... nie lubi być dotykany czy stać pośród innych roślin. Taki bardziej egoista z niego. Lubi być samotny na honorowym miejscu :)
Pomogłam? :)
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś dostaliśmy samą kłodzinę, tj. ten taki pieniek, bez liści... Chłopak siostry go tak wymęczył... I po prawie roku wypuścił dwa listki. Teraz ma ich cztery... ach... co za busz ;)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Uważaj byś nie zabłądziła w tej dżungli ;)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

zrobiło się zimno i zanosi się na deszcz :( Zatem wyszukam coś na poprawę nastroju :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Piękne, słoneczne liście ma ta rafidofora. Nie wiem co to za odmiana ale jak ją zobaczyłam, wiedziałam że muszę ją mieć :) No i dwa rodzaje zielistki.
I może jeszcze nieco promieni słonka igrających z draceną
Obrazek
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Cereus bomba ;:215 i nie taki mały :lol: wszystkie roślinki są exstra :P :P
x-C-j
---

Post »

AlfaXIII pisze:zrobiło się zimno i zanosi się na deszcz :( Zatem wyszukam coś na poprawę nastroju :)
Obrazek Obrazek

Piękne, słoneczne liście ma ta rafidofora. Nie wiem co to za odmiana ale jak ją zobaczyłam, wiedziałam że muszę ją mieć :)
Z tych zdjęć nie określę odmiany są za małe i niezbyt wyraźne daj fotki liści ze zbliżenia i całej rośliny ale trochę bliżej niż teraz :D
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo... w fotosiku można powiększyć zdjęcia na cały ekran. Ale oczywiście zrobię inne. Tyle, że u mnie to nieco trwa bo używam klasycznego aparatu. Teraz mogę powiedzieć, że ta rafidofora wygląda identycznie jak inne moje. To znaczy pokrój, wielkość i kształt liści ma taki sam. Różni się jedynie kolorem. Naprawdę są takie jasno - żółte... słoneczne :)
Następnym razem sfotografuję je razem będzie to wszystko dobrze widać.
Pierwszy raz zobaczyłam taki kolor. Nie udało mi się nic znaleźć na jej temat choć internet przeszukałam dość dokładnie. jedyne co znalazłam to nazwę Epipremnum aureus Engl lub Epipremnum pinnatum 'Golden Pothos' . Na moje oko identyczne nie wiem czym się różnią poza nazwą.
Teraz na stronce www.tibidao.sobie/produkter.php?cat=53 znalazłam nazwę epipremnum 'Neon'.

Nie wiem co mam :?
x-C-j
---

Post »

AlfaXIII pisze:Przemo... w fotosiku można powiększyć zdjęcia na cały ekran. Ale oczywiście zrobię inne. Tyle, że u mnie to nieco trwa bo używam klasycznego aparatu. Teraz mogę powiedzieć, że ta rafidofora wygląda identycznie jak inne moje. To znaczy pokrój, wielkość i kształt liści ma taki sam. Różni się jedynie kolorem. Naprawdę są takie jasno - żółte... słoneczne :)
Następnym razem sfotografuję je razem będzie to wszystko dobrze widać.
Pierwszy raz zobaczyłam taki kolor. Nie udało mi się nic znaleźć na jej temat choć internet przeszukałam dość dokładnie. jedyne co znalazłam to nazwę Epipremnum aureus Engl lub Epipremnum pinnatum 'Golden Pothos' . Na moje oko identyczne nie wiem czym się różnią poza nazwą.
Teraz na stronce www.tibidao.sobie/produkter.php?cat=53 znalazłam nazwę epipremnum 'Neon'.

Nie wiem co mam :?
A może Twoja roślinka wygląda tak lub jest bardzo podobna? do tej ostatniej na zdjęciu w naszej encyklopedii zobacz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5564
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo :) Jest bardzo podobna. Teraz muszę lecieć ale później pooglądam dokładnie no i powklejam fotki tych, które znalazłam w sieci pod innymi nazwami. Może Tobie uda się wypatrzeć różnice... ja ich nie widzę :oops: Ale to pewnie zwykła ślepota :? :wink:
x-C-j
---

Post »

No to czekamy na zdjęcia. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”