Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne są szczególnie lilie królewskie
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Izo tylko jeden dzień mnie nie było , a Ty robisz ...rozbiór Polski :P
Już nie mogę się doczekać co z tego wszystkiego wyjdzie :P
Zapowiada się że wiosną nie poznamy Twojego ogródka :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Maria_F
200p
200p
Od: 4 cze 2007, o 15:12

Post »

Izka ;:63 ;:215 Brawo, brawo. Podziwiam Cię.., jednocześnie doskonale rozumiem. Też robiłam "przeprowadzki" w ogrodzie....wiem ile to pracy kosztuje i wysiłku. No ale takiej rewolucji to dawno nie widziałam. :shock: Gratuluję odwagi, zacięcia i realizacji marzeń. Pewnie chodził Ci ten pomysł w głowie już od dłuższego czasu. :D

Moja sąsiadka, jak widzi mnie w ogrodzie, umęczoną, ciągnącą jakieś duży krzew z jednej strony ogrodu na drugi....nie może mnie kompletnie zrozumieć.... o co mi właściwie chodzi. :shock: :lol: No ale.... to nie nasza krew....... :lol: my forumki to rozumiemy, prawda Izka. :D Oj, już widzę Twój nowy ogród na wiosnę. Powodzenia. :D

Pozdrawiam serdecznie
Maria
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wczoraj nie miałam czasu, żeby zajrzeć na forum, niestety nie z powodu prac ogródkowych, ale domowych.
Dziś będzie inaczej :D
Wisienka pisze:...
zastanawiam się, skąd tyle sił w takiej drobnej kobietce :lol:
To proste, te siły nie biorą się z ciała tylko z ducha ;:113
W tym też jest dużo Waszej zasługi :D
A wiciokrzewu nie szkoda, bo ja mu nic nie zrobiłam. Tylko przycięłam i przesadziłam. W przyszłym roku może będzie troszkę niższy, ale mam nadzieję, że przynajmniej zdrowy :D

Aniu, czy myslisz o perzu? Kiedy zaczynałam uprawiać ogród, obawiałam się uzycia chemii, bo uprawiałam głównie warzywa. A potem już siłą rozpędu czyściłam ziemię ręcznie, kawałek po kawałku.

Priam, lilie królewskie są nie tylko piękne, ale jeszcze niesamowicie mocno pachną :D

Kasiu, to tylko "rozbiór"jednego ogródka ;:112
Wiosną efekty może jeszcze nie będą tak widoczne, ale myślę, że latem już tak :D

Marysiu, od dawna głowiłam się, jak wygospodarować więcej miejsca dla roslin i "uładzić" trochę mój ogródek, ale zeby zamienić miejscami warzywnik i część kwiatową, pomyślałam całkiem niedawno, w sierpniu :D Zdawałam sobie sprawę, na co się porywam, dlatego przystąpiłam do realizacji natychmiast, zanim zaczęłam drobiazgowo analizować, jak to będzie trzeba przeprowadzić i ile roślin przesadzić. Ale to będzie zamiana tak korzystna, że chyba już i tak nie zrezygnowałabym z tego zamysłu :D
Dziękuję za życzenia :D

Wszystkim dziękuję bardzo za wizytę i zainteresowanie moimi "wyczynami ogrodowymi", a także za wsparcie duchowe! To naprawdę dodaje skrzydeł :D
Może wieczorem wkleję jakieś aktualne zdjęcia i pochodzę trochę po Waszych ogródkach.
Muszę przecież koniecznie zajrzeć do Lady-r ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czekam Izo na dalszy pokaz twoich poczynań. Myślę że zaraziłaś tym pomysłem połowę ogrodniczek, bo gdzie zajrzę to wszyscy coś przerabiają i to w większych ilościach. Mnie też zaraziłaś a raczej zmobilizowałaś do przerobienia grządki przed domem, a jak już zaczęłam, to teraz wylądowałam za domem i tam też częściowo przesadzam kwiaty. Ależ z Ciebie kusicielka. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

U mnie to jest tak, rano wychodzimy z M do ogrodu /nie codziennie/, on bierze łopatę i pyta "co dzisiaj przesadzić". No niedawno zdarzyło sie tak, że przesunął trzmielinę około 1 m a za dwa dni ja pokryjomu ją wykopałam i poszła do ludzi. Izo trzymaj się i nie trać ducha ani sił.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

Droga Izo przepraszam za ten pośpiech,przysłowiowy ogień,ale naprawdę nie miałem czasu.Wiem że może to głupio wyglądało ale byłem umówiony na wizytę u lekarza z moją córą.Kamieie jak kamienie ale jeżeli ktoś bezinteresownie stara mi się pomóc wtedy zrobię wszystko żeby się odwzajemnić.Wcale nie musiałaś pisać do mnie o nachyłku,świadczy to o Twoim pozytywnym nastawieniu do ludzi,co dzisiaj w czasach bardzo ale to bardzo materialnych nie jest często spotykane.Jeszcze na koniec mam do Ciebie prośbę ogranicz swoje plany rewolucyjne o 50 %,Masz tą samą przypadłość co każdy ogrodnik,to znaczy wyobrażnię,która mówi Ci jak powinien wyglądać ogród.Piszę to dlatego żebyś nie przesadziła z pracą.Widzisz zawsze zapomnę Ci napisać że z nachyłkiem zrobiłaś mi urodzinową niespodziankę
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, chyba wszyscy lubimy ciągłe "przemeblowania" w ogrodzie, jedni większe, inni mniejsze :D
Jak Ciebie zaraziłam, to znaczy, ze szykuja się u Ciebie zmiany. Już jestem ciekawa! Pokaż też, co tam kombinujesz ;)
kryska pisze:...zdarzyło się tak, że przesunął trzmielinę około 1 m a za dwa dni ja pokryjomu ją wykopałam i poszła do ludzi...
:;230 A to dobre!
Cieszę się, że przesadzanie jest powszechną przypadłością u ogrodomaniaków :D Zanim znalazłam to forum, myślałam, że tylko ja tak mam :lol:
dziękuję Krysiu, Dzięki Wam mój optymizm co do planów ogrodowych tylko wzrósł :D
Awatar użytkownika
andre1960
50p
50p
Od: 13 sty 2007, o 23:53

Post »

Izu to jeszcze raz ja w sprawie Twojej rewolucji.Podziwiam Twój zapał.Gdybym miał tak kolorowy ogród to chyba wystarczyła by mi już ławeczka,i w kadubku kos.Ach jeszcze ma być fajeczka,taki powinien być młodego starzyka los
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Izo, wczoraj osobiście posadziłam bez koralowy a dzisiaj już do wykopałam, bo w to miejsce posadzę świtośliwę a na jaj miejsce kalinę wonną.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Ja też jestem zarażona ,,przemeblowaniem" w ogrodzie.
Na razie dorobiłam cześć rabatki a w planach mam jeszcze skalniak na innej rabatce.
Muszę poprzenosić roślinki z rabatki,na której ma być skalniak.Na skalniak z kolei roślinki skalniakowe.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Andrzejku, świetnie rozumiem, ze nie zawsze mozna wygospodarować czas wtedy, kiedy by się chciało. Zadziałała siła wyższa. Ale nic straconego, mozemy to nadrobić wiosną :D
Ty tez nie musiałeś mi przywozić kamieni, tym bardziej że już wczesniej mnie obdarowałeś pieknymi roslinami :D Jestem Ci naprawdę bardzo wdzięczna! ;:79
Cześć z tych kamieni lezy już na skalniaku ;)
Nie martw się, nikt nie jest w stanie zrobić więcej, niż mu na to siły pozwolą ;) A ja ogród mój widzę przepiękny...i chciałabym, zeby inni też mogli go zobaczyć :lol:

Andrzejku drogi, wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Niech Twój ogród bedzie piękny, jak z bajki i niech zdrowie zawsze Ci służy, a kłopoty wszelkie omijają!
Cieszę się, że udało mi się zrobić taką niespodziankę :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To u Kryski to jeszcze nic. Ja kiedyś strasznie walczyłam o krwawnik nad oczkiem. Stale go przesadzałam, bo coś mi go systematycznie podjadało, i kępka była coraz mniejsza. Rozwścieczona że nie mogę znależć intruza za którymś razem wsadziłam krwawnik do specjalnej doniczki i z nią wkopałam w groblę na noc przykrywając drugą doniczką. Następnego dnia nie było ani doniczki, ani krwawnika. Jak się potem okazało, przykrywająca doniczka była w oczku a w miejscu krwawnika 2 dorodne ,obżarte na potęgę rude ślimaki.Prawdopodobnie wszędobylskie koty lub kuny zrzuciły doniczkę a obżarte ślimaki nie miały chyba już siły z tej drugiej wyleżć i ucięly sobie drzemkę, albo wysysały resztki mojego krwawnika. Wtedy jeszcze nie wiedziałam że to przysmak ślimaków. :wink: :lol:
I tak bywa, zanim człowiek się nauczy jak funkcjonuje natura.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

andre1960 pisze:Izu to jeszcze raz ja w sprawie Twojej rewolucji.Podziwiam Twój zapał.Gdybym miał tak kolorowy ogród to chyba wystarczyła by mi już ławeczka,i w kadubku kos.Ach jeszcze ma być fajeczka,taki powinien być młodego starzyka los
Dobrze, ze dodałeś "młodego" ;)
Mój ogródek był kolorowy tylko latem, a ja chcę żeby taki był od wiosny do jesieni :D
I Ty też będziesz taki miał :D

Krysiu, dotąd robiłam bardzo podobnie, tylko ja odczekiwałam jakiś tydzień ;)

Aniu, życzę Ci, żeby ta praca przyniosła Ci tyle przyjemności co mnie przynosi :D

Grażynko, nie wiedziałam, ze slimaki tak lubią krwawnik. U mnie żrą co popadnie, ale niedawno właśnie dostałam krwawnik od Dawida (Tengel) i muszę przypilnować, zeby slimaki miały utrudniony dostęp do niego. Dzięki! :D

Nie będę dziś wklejać zdjęć, bo i tak nie ma wiele. Jutro cały dzień będę pracować (z przerwą na ZROBIENIE obiadu :twisted: ), to po południu zrobię zdjęcia i pokażę postepy ;)
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

No, poczytałam sobie, i tak myślę, że drzew chyba Izuniu przesadzać nie będziesz, co?
Izuniu jeszcze raz proszę, nie przesadź z przesadzaniem, żebyś na wiosnę też mogła przesadzać.
Ale się rozpisałam. ;:111
Czytając posty, widzę, że właściwie wszystkim się to udzieliło.
Ogłaszam stan epidemii.
EPIDEMIA PRZESADZANIA. ;:147

Dochodzi do tego jeszcze choroba na kamienie, których brakuje w okolicy. Modne stają się kamienne prezenty. Z kokardką czy bez, i tak bardzo mile widziane.

Gdyby te posty poczytał ktoś niewtajemniczony, taki zwykły kapcioszek sprzed telewizora, chyba miałby wątpliwości czy na tym forum piszą ludzie no.....całkiem tego.... ;:214 :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”