Miniaturka i inne moje ulubione

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Miniaturka i inne moje ulubione

Post »

Ładne storczyki. Pewnie kiedyś cudnie zakwitną.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Storczykowa nie oszukujmy się ,prędzej ja pójdę na emeryturę niż doczekam się kwitnienia :;230 ale jak mawiają chińczycy cierpliwość uszlachetnia :D
Dzisiaj spędziłam cały dzień na przedświątecznych porządkach ,a przeszukując mieszkanie i tak nie znalazłam miejsca dla mojego mini orchidarium ale za to wieczorem wkleję fotki jak ono wygląda .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

agnieszka__ pisze:Storczykowa nie oszukujmy się ,prędzej ja pójdę na emeryturę niż doczekam się kwitnienia :;230 ale jak mawiają chińczycy cierpliwość uszlachetnia :D
Dzisiaj spędziłam cały dzień na przedświątecznych porządkach ,a przeszukując mieszkanie i tak nie znalazłam miejsca dla mojego mini orchidarium ale za to wieczorem wkleję fotki jak ono wygląda .

Ja też niestety nie jestem cierpliwa. Dziwię się, jak dałam radę zrobić haftowany obrazek, bo normalnie jak coś mi za długo idzie to się wściekam. Niestety czasami na kwitnienie trzeba długo czekać, ja na kwitnienia moich sadzonek Vand poczekam przynajmniej z 5-6 lat.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Wklejam fotki mojego nowego domowego orchidarium, dzisiaj ustawiłam w końcu na oknie .Kuracjusze i nowi mieszkańcy na miejscu ;:112 .Zobaczymy jak mi to będzie prosperować .

I pierwsze pytanie jak często podlewacie doniczki w "orchodariach "zrobionych z akwarium ,czy jeśli keramzyt jest zalany wodą to wystarczy ,że woda paruje i już nie trzeba podlewać?

Moje akwarium ma przykrywką ze szkła na 4/5 powierzchni ,czy to wystarczy dla cyrkulacji powietrza ,czy zdejmować szybę i wietrzyć dodatkowo?

Jak nawozicie roślinki w takiej pułapce ,czy wyjmujemy do namaczania i czy nie pogniją im korzonki ,bo przecież parowanie z doniczki będzie bardzo długie ---chyba ?????

Będę bardzo wdzięczna za kilka praktycznych porad ;:196 Obrazek Obrazek Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Agnieszko ja moje akwarium w nocy mam przykryte, w dzień cały odkryte, stoi na południowym parapecie, w czasie mocnego słonka lekko zacieniam , codziennie 3 razy zraszam, podlewam raz na 10 dni zamaczając na parę minut 2-3 w wodzie nie nawożę ale proszę innych o swoje spostrzeżenia bo każdy z nas robi inaczej :)
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Dzięki Trzynastko za dobre rady ,nie wiedziałam ,że tak często trzeba zraszać roślinki w akwarium .
Czy Twoim doniczki tak szybko przesychają ,że wymagają tak częstego zraszania ?
Czy TY też masz na dole keramzyt zalany woda ?

Może jeszcze jakiś posiadacz akwarium doda swoje spostrzeżenia .
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Na dnie mam piasek i kamienie zalane całe wodą widać wodę jak stoi, jak słonko świeci to niestety na południowym parapecie schnie wszystko w mig, a pod parapetem jeszcze kaloryfer i mam sachare.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Wiesz ,że wierzyć się w to nie chce tyle wody i ,że to wszystko wyparuje ale ja dopiero dzisiaj moje akwarium przestawiłam z biurka na parapet ,dlatego nie wiem jeszcze jak to jest ,zobaczę jutro ile wody zostanie na dnie .
Na wierzch doniczek położyłam gałązki spangum i są w miarę wilgotne (to było dwa dni temu) . Im dalej w las tym ciemniej :tan
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Agnieszko , super te nowości ;:138 .
Akwarium prezentuje sie rewelacyjnie :P .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Trzynastko dziękuje za rady ;:196 .Będę obserwować to moje akwarium i za parę dni na pewno coś bedę wiedzieć więcej o pielęgnacji w takich szczególnych warunkach :D

Tulipan998 dzięki za odwiedziny i cieszę się ,że Ci się podoba
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p

Post »

Przedstawiam cudnie pachnące oncidium za dyszkę ,pani w OBI myślała ,że ten drugi pęd usycha -Dzięki Bogu ,że ona się na tym nie zna ;:138 ;:138 Obrazek Obrazek
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
mala06
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 12:37

Post »

Agnieszko Ty szczęściaro, piękny okaz złapałaś i to za dychu WOW!;:138
ps. nie ładnie tak korzystać z czyjejś niewiedzy :;230 :;230 :;230
pozdrawiam mala06 :D
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, zazdroszczę tego zapachu :) Super okazje Ci się trafiła, żal nie skorzystać :) szczególnie, że drugi pęd niedługo rozkwitnie :)

Wracając do akwarium, w moim rośliny są spryskiwane prawie co ranek, w weekendy kilka razy dziennie. Podlewam co 14 dni (namaczam na godzinkę, dwie), częściej nie muszę :) Po prostu wyjmuję z akwarium i później w nim układam, zawsze inaczej niż poprzednio :)
Na dnie mam wodę (ok. 5cm), która wysycha dość wolno, dolewam co 2 tygodnie. Teraz akwa stoi na parapecie zachodnim, więc jeszcze 2-3 tyg. i będę musiała cieniować roślinki, ew. znów przestawię akwa :) Nie mam nad nim przykrywy, bo nie miałby kto tego pilnować, gdy mnie nie ma, a wentylatorka nie umiem zamontować :oops:
Zimą nie nawoziłam storczyków wcale, wczoraj pierwszy raz użyłam nawozu, te akwariowe też dostały porcyjkę :)

Najlepiej, gdy będziesz obserwować Twoje roślinki w akwarium, czasem może się zdarzyć, że jedne przeschną szybciej, inne później.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko oncidium - BOMBA ;:138 ;:138 ;:138

Jeśli chodzi o akwarium to jaj małe, które trzymam na południowym oknie. W lecie gdy jest gorąco cieniuję je "misiami" z samochodu. A na dnie akwarium mam wodę , na to nakrętki po lakierach i na wierzch docięta na wymiar - pozwól, że pokaże zdjęcie

Obrazek

W dzień akwarium mam przykryte folią z dziurkami , odkrywam ze 2 razy dziennie po około godzinie na wymianę powietrza. Zraszam w zależności od potrzeby a roślinki namaczam średnio raz na tydzień. To też zależy od wielkości roślinek. Ja mam średnie i malutkie więc one wymagają różnej pory w namaczaniu.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Oncidium super ;:63 Ja na twoim miejscu częściej bym zaglądała do tej pani sprzedawczyni :;230 Pozdrawiam
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”