Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

dominikams pisze: Oto ten wspaniały wytwór mojego pomysłu (w zeszłym roku go stworzyłam :wink: )
Witam, po koleżeńsku ze znajomego forum winogronowego. Gratuluje tego patentu ukorzeniarki iście profesjonalnej, no może nie aż tak jak to przedstawia Darek. Jednak dodam że sam pomysł jest dobry, bo przede wszystkim prosty i myślę że skuteczny. Od dwóch tygodni też o czymś takim myślałem. A tu mnie wyprzedzono. Zamierzam ukorzeniać z początkiem kwietnia. I na pewno wykorzystam Twoje cenne rady. Pozdrawiam - Zenon
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Zenuś, ta ukorzeniarka JEST skuteczna - używałam jej rok temu :D Jedyna jej wada - w takim wydaniu jaki pokazałam - to ograniczona pojemność. Ale można zastosować większy pojemnik ze sztobrami - z tym, że ja od początku używam 5l PETów i się przyzwyczaiłam :wink: No i nie ukorzeniam setek sztobrów :lol:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Po co ja tu wchodziłem.... ;:223
no po co....dobrze że miejsca nie mam....
posiadam tylko 5 krzaczków.....
a chciałem zapytać specjalistów....podstawowe dla mnie pytanie, kiedy się przycina winogrono? :oops:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz Grzesiu jak przytniesz to będzie ostro płakać. Dla starszego krzewu to może nie ma takiego znaczenia, ale młody może bardzo osłabić. Ja tnę po przymrozkach - koniec maja - wtedy większa szansa, że będą owoce, a krzew jak zacznie już porządnie rosnąć, to nie płacze.

Do tytułu tego wątku powinnam była dać dopisek - wchodzisz na własną odpowiedzialność 8-) O! Do linku w stopce dam :;230 he he...

Edit: I jak? :twisted:
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

dominikams pisze:... dopisek - wchodzisz na własną odpowiedzialność ....
:lol:

U mnie dopiero dziś zaczynają płakać krzewy , tak zaglądałem codziennie i widzę że temperatura gleby dziś skoczyła między 5st (noc) a 12st(dzień) co je przebudziło.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Dominiko, mam jeszcze dwa pytania:
Czy można teraz ciąć winorośl?
Czy starsze winorośla też udaje się tak przyginać do okrycia? Nie są zbyt sztywne?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Space99 pisze:U mnie dopiero dziś zaczynają płakać krzewy , tak zaglądałem codziennie i widzę że temperatura gleby dziś skoczyła między 5st (noc) a 12st(dzień) co je przebudziło.
Marcin, kiedy odkrywasz krzewy? To pod kopczykami jest ta temperatura? Monitoruj, monitoruj i sygnalizuj 8-)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieś pisze:Dominiko, mam jeszcze dwa pytania:
Czy można teraz ciąć winorośl?
Czy starsze winorośla też udaje się tak przyginać do okrycia? Nie są zbyt sztywne?
Agnieszko, ze 2 posty wcześniej mówiłam o cięciu - ja bym czekała do końca maja. Co do przyginianie starszych to nie wiem, ja próbowałam tylko 1 roczne łozy - taką jak się raz przygnie, to potem można podnosić i znów przyginać.
Zdos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 mar 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agnieś pisze:Obrazek
Witam, ładny krzaczek ja zrobiłbym z nim tak:
Obrazek

Zdos
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dominiko ja już odkryłem krzewy bo jak zobaczyłem jakie bagno jest w kopczykach (ziemia gliniasta) to chyba lepiej im będzie na powietrzu... w piątek odkryłem. Tym bardziej że prognozy pogody nie zapowiadają mrozów.
A temperature co podawałem to 10cm pod ziemią ale w winniczce mam nachylenie na południe więc tymbardziej przygrzało.

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha - u mnie okryte, chciałam do 15-go tak trzymać, ale chyba nic z tego nie będzie - choć u mnie nie ma gliny, to trochę się martwię, że może być za ciepło. Muszę w przyszłym tygodniu odkopać kontrolny krzew i sprawdzić.

Czy mówiłam już, że mój Agat na ścianie rusza? :|
Awatar użytkownika
Kryniu
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2010, o 17:52

Post »

A co myślicie o takich odmianach jak Kerner,Riesling oraz Spatburgunder. Przywiozłem sobie kilka sztobrów od znajomego z Niemiec i bawię się w ukorzenianie. Może przetrwają w naszych warunkach, chętnie wysłucham waszych opinii.Czytając ten wątek nabrałem ochoty do posadzenia sobie kilku krzaków winorośli co w najbliższym czasie zrobię.
Pozdrawiam Krzysiek
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak żem cuł,że coś mi ta nazwa mówi-Riesling-jedna z bardzo popularnych odmian,bardzo znana i używana w produkcji bardzo smacznego wina białego.Co do samej hodowli można spróbować ,tylko bez okrywania się nie obejdzie.
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Dobry wieczór :)
To ja - pytałam kilka stron wstecz o cięcie. :uszy
No i nie obcięłam. Nie dało rady. Po odgarnięciu wierzchniej warstwy gleby (kopczyka), rdzeń kopczyka nadal pozostał zamarznięty. Musiałabym wyrąbywać glebę wokół łóz. Bez sensu. Połamię je i zniszczę. Trudno, potnę jak dobrze się ruszą.
A tak się nastawiłam. Kupiłam granulowany obornik, chciałam je nakarmić i nic mi z tego nie wyszło.

Czytam najnowsze posty po kilka razy - wolniutko, żeby wszystko zrozumieć ;:132 Fajne zdjęcia i rysunki!
Dziękuję za linki ;:180
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zamarznięty mówisz? ;:24 Jak to możliwe? :roll:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”