Mam jeszcze kilka innych kwiatków, które ucierpiały na przeprowadzce i mrozie ale to chyba muszę odszukać odpowiednie dla nich wątki i tam Was mądrych ludzi popytać jak ratować...
Fikus benjamina - zmarzł?
- mniodkowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 14 maja 2009, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fikus benjamina goldie - zmarzł?
Dzięki za radę, jak widać na zdjęciu - stoi koło kaloryfera i dopiero w tym miejscu zaczął odżywać jak rakieta, bo wcześniej (ok 2 tyg stał) na innym miejscu i ruszyć się nie chciał. No ale nie grzeję na maxa, ustawiona jest 3-ka, a grzejnik ledwo cieply, słoneczko mam w pokoju od 10 do... chyba jakiejś 16, ale niedługo będą rolety to nie będzie już tak nasłoneczniany, podlewam go co jakieś 4 dni, a zraszam co drugi dzień i tak myslę, że to od tego zraszania mu listki się pojawiają, głównie w tych najgrubszych gałęziach ale i na boku też cośniecoś rośnie
A tych suchych to nie takie proste pourywać, bo one niby suche ale trzymają się, już i tak w sobotę z nim zrobiłam porządek i otrzepałam z sucharków
teraz będę czekać czekać i czekać...
Mam jeszcze kilka innych kwiatków, które ucierpiały na przeprowadzce i mrozie ale to chyba muszę odszukać odpowiednie dla nich wątki i tam Was mądrych ludzi popytać jak ratować...
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
- mniodkowa

- Kontakt:
Czarodzieju
okroiłam swego benjamina, mam nadzieję, że tak jak zaznaczyłeś, wklejam zdjęcia choć nie wiem czy będą dobrej jakości bo mogłam się kwiatkami zająć dopiero po 21

a tutaj żal mi było wycinać tego co już urosło, i tak mi było smutno jak kroiłam mego kwiatuszka, ale jeśli powiesz, że powinnam to zrobię to drżącymi dłońmi

okroiłam swego benjamina, mam nadzieję, że tak jak zaznaczyłeś, wklejam zdjęcia choć nie wiem czy będą dobrej jakości bo mogłam się kwiatkami zająć dopiero po 21

a tutaj żal mi było wycinać tego co już urosło, i tak mi było smutno jak kroiłam mego kwiatuszka, ale jeśli powiesz, że powinnam to zrobię to drżącymi dłońmi

- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Maleńka korekta

zrobiłaś resztę idealnie, te maleństwa zielone co wyrastają przy ziemi obetnij, zabierają one siłę roślinie i nie potrzebnie popsują wizualizację kawałka pnia od dołu do rozwidleń gałęzi, daj mu teraz czas, nie przesadzając z wodą pamiętaj roślina nie ma prawidłowej asymilacji wody gdyż nie ma wielu liści, nawbija z niego nowych gałązek i się ładnie zakrzewi. Do maja żadnego nawozu.

zrobiłaś resztę idealnie, te maleństwa zielone co wyrastają przy ziemi obetnij, zabierają one siłę roślinie i nie potrzebnie popsują wizualizację kawałka pnia od dołu do rozwidleń gałęzi, daj mu teraz czas, nie przesadzając z wodą pamiętaj roślina nie ma prawidłowej asymilacji wody gdyż nie ma wielu liści, nawbija z niego nowych gałązek i się ładnie zakrzewi. Do maja żadnego nawozu.
- mniodkowa

- Kontakt:
Czarodzieju - dziękuję
podcięłam go tak jak zaznaczyłeś i z żalem odcięłam na dole nowe listki - ale widzę, że spodobał mu się nowy domek bo listków z dnia na dzień przybywa
teraz poczekam cierpliwie aż ładnie się rozrośnie, nacieszyć się nie mogę, że mi jednak nie padł moj benek całkowicie
dziękuję za pomoc w przycięciu
Mam jeszcze jednego podobnego kwiatka - czy to też benjamin czy jakieś inne coś? pomocy

jemu na szczęście nic nie jest, rośnie w najlepsze
podcięłam go tak jak zaznaczyłeś i z żalem odcięłam na dole nowe listki - ale widzę, że spodobał mu się nowy domek bo listków z dnia na dzień przybywa
Mam jeszcze jednego podobnego kwiatka - czy to też benjamin czy jakieś inne coś? pomocy

jemu na szczęście nic nie jest, rośnie w najlepsze
- Andziax007

- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt:
Filip dziękuję
Teraz już coraz więcej ma tych listków i wciąż rosną nowe 
-
kasiawdomu
- 10p - Początkujący

- Od: 19 gru 2009, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: zmarznięty fikus beniamina
Witam:)
Miałam odezwać się w lutym, niestety to był bardzo zabiegany czas, ale może nie jest jeszcze za późno, żeby nadać mojemu fikusowi trochę kształtu? Po stronie, która zmarzła jest "płaski", bez liści na dole, w ogóle jest krzywy i taki "wyrośnięty"...
Będę bardzo wdzięczna za radę.
Pozdrawiam, Kasia

Miałam odezwać się w lutym, niestety to był bardzo zabiegany czas, ale może nie jest jeszcze za późno, żeby nadać mojemu fikusowi trochę kształtu? Po stronie, która zmarzła jest "płaski", bez liści na dole, w ogóle jest krzywy i taki "wyrośnięty"...
Będę bardzo wdzięczna za radę.
Pozdrawiam, Kasia

Nie ciął bym go jeszcze, codziennie natomiast obracaj o 1 cm w obwodzie doniczkę do momentu aż obrócisz go tą łysą stroną do światła, wtedy zostaw go tak do czerwca potem wrócimy do tematu. 
-
kasiawdomu
- 10p - Początkujący

Dziękuję za odpowiedź, ale ta płaska srona, to właśnie strona od światła - fikus stał na oknie, zmarzł od szyby, zrzucił liście i jest taki płaski, ja go nie przekręcałam. Widać zresztą na foto, bo od tej płaskiej strony ma więcej młodych listków.
-
kasiawdomu
- 10p - Początkujący

Zdjęcie pierwsze przedstawia stronę od okna, zdjęcie 3 od pokoju + troszkę z boku.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
I dobrze pozwól mu niech troszkę tą łysą stroną odbije. 
-
kasiawdomu
- 10p - Początkujący

ok, dziękuję 
- mniodkowa

- Kontakt:
Witam po przerwie... mój benek ożył i chciałam go pokazać, wydaje mi się, że jeszcze potrzebuje jakiegoś cięcia bo dość dziwny kształt przybiera, jakby niektóre gałęzie były suche, jak możecie to pomóżcie