Ogród Gosi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Gosi

Post »

Masz rację Ulu. Zgadzam się z Tobą w 100%. Ja reprezentuję raczej tę kobiecą stronę ogrodu. Chociaż mam w sobie też cząstkę męskiego punktu widzenia, bo bardzo mi się te ogrody podobają. Ja myślałam o pomieszaniu bukszpanów, albo innych dających się formować krzewów z różami już wcześniej. Ale nie w formie wstążki, ale właśnie stożków i kul.
Bardzo lubię bukszpany, choć one dla mnie za wolno rosną, trzeba latami czekać na zamierzony efekt, a kupowanie rozrośniętych sadzonek to nie na moją kieszeń. Mam gdzieś zapisaną nazwę krzewu, który daje się równie dobrze formować i jest podobny do bukszpanu. W dodatku słyszałam, że bukszpany lubią chorować i przemarzać.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Polecam wyprzedaże po Wielkanocy w dużych sieciach handlowych, nie tylko ogrodniczych - mąż nazwoził mnóstwo krzaczków. Ta zima była mroźna - przymarzły świeże przyrosty, ale to moja wina, bo późno cięłam, nawiozłam i nie wyhamowały przed zimą. Głowa do góry, lata pracy (nad M :wink: ) i ... i nie wiadomo co z tego wyjdzie. Wielki buziak Goś
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś słucham, słucham.
Ja już nie mam na wyprzedaże. Zostawiam jeszcze kasę na róże i na razie pas. Do następnego razu :D
Zobaczę czy w tym roku zmięknie.
Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aż mnie zaciekawiło, jaki to krzaczek? - ten podobny do bukszpanu i dobry do formowania. Jak sobie przypomnisz, to napisz, proszę.
A że bukszpany przemarzają? - hmm, u mnie nigdy się nie zdarzyło mimo mrozów i śniegu... Nawet gałązeczka..
Fakt, rosną wolno. Ale to tak szybko leci.. nagle patrzysz, a tu myk, krzaczek wielki :D
A serio mówiąc, wolny wzrost może być zaletą, jeśli zrobiłabyś obwódkę.
Aaa, przypomniało mi się, na jaki pomysł wpadli moi znajomi. Otóż posadzili obwódkę z bukszpanów małych, ale tak, żeby były kulki, a nie tasiemka. Strzygli je dwa razy w roku. Kiedy urosły, wykopywali co drugi i sadzili w miejsce docelowe podrośnięte już okazy. Reszta sobie rosła. Kiedy i te zaczęły się stykać, znowu wykopali co drugi i przesadzili w inne miejsce. No i co Ty na to?

Taką samą rolę może pełnić trzmielina złota. Dobrze się fomuje i może dać różom jasną podstawę. No i super extra łatwo można ją samodzielnie rozmnożyć. Tniesz gałązkę, wtykasz do ziemi w zacienionym miejscu, podlewasz i gotowe! Po 2-3 miesiącach ma korzonki i wysadzasz ją w miejsce docelowe!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulu w tej chwili nie pamiętam, muszę poszukać, ale to już jutro. :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jesienią dostałam kilka gałązek trzmieliny od znajomej, ciekawe czy mi sie ukorzeniła.Listków przez zimęnie zgubiła to może?Tak też zrobiłam z kaliną/nie znam nazwy/,co nie gubi liści na zimę,ale te liście jakieś suche, pewnie się nie przyjęła.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Trzmielina bardzo łatwo się ukorzenia. W tamtym roku po przycinaniu moich krzaczków wszystkie końcówki wsadziłam po kilka do doniczek i jesienią miałam masę sadzonek. Tylko trzeba ja często przycinać bo rośnie dosyć ekspansywnie. Ale jest za to bardzo dekoracyjna.
Widzę, że dyskusja o m. bardzo zacięta. Mój na szczęście już się przyzwyczaił do zmian ogrodowych i dosyć nie oponuje, a czasem nawet pomaga :lol: Byle nie był świadomy ile kasy władowane w ogród. :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

O i to co powiedziała Dodad jest chyba kluczowe! Byle nie znał ostatecznej kwoty w ogród władowanej to śpi spokojnie. Mój też.
A trzmieliny jakieś Małgoś mam. Do podziału.
:wit Kasia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Trzmielin też mam pełno, co przytnę i wsadzę do ziemi, to zaraz mam nowe sadzonki :lol:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jakie stanowisko lubią trzmieliny? C o do kasy to ja mówie,że dostałam od znajomych do ukorzenienia.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć dziewczyny :wit
Ostatnio nie mam czasu na forum. Jakoś dużo zajęć mi przybywa szczególnie w weekendy. Znajomi też mnie często odwiedzają. Dlatego niestety z forum jestem do tyłu. Teraz też dopiero co wyszli. :D Uwielbiam gości.
Ja też mam trzmielinę i bardzo ja lubię . Swoja pierwszą to nie przycinam. Puściłam ja na żywioł. Lubię jak swoimi miękkimi gałązkami oplata iglaki wokół. Pozostałe są jeszcze tycie. Zastanawiam się jak je prowadzić.

Zdecydowałam w końcu jakie róże kupuję:

Wielokwiatowe: Aprikola, Gelber Engel lub Sunstar, Sangehauser Jubilian, Geisha, Bernstein, Astrid i pnące Aloha, GF i Eden.
Prawie wszystkie są w zółto morelowych kolorach.
Wyjątek to Astrid i Eden
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No Gosiu kawał roboty, chyba tej najtrudniejszej za Tobą - jest lista wybranek będzie różany wianek :wink: Teraz, to już z górki :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko, że teraz to muszę prawie wszystkie rabaty pozmieniać :D
Roboty, że ho, ho.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zmienianie rabatek to betka w porównaniu z wyborem róż. Przynajmniej u mnie :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Margo2 pisze:Tylko, że teraz to muszę prawie wszystkie rabaty pozmieniać :D
Roboty, że ho, ho.
I znowu nie można się nudzić :;230
Pozdrawiam serdecznie,