Identyfikacja róż sprzedawanych bez nazw

ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Identyfikacja róż sprzedawanych bez nazw

Post »

Prośba o identyfikację

Rozumiem, ze kiedy producent nie podaje nazwy na opakowaniu oznacza to tyle, że róża należy do jakiejś odmiany, która nie została wyszczególniona żeby zaoszczędzić na opłatach za licencję? Jeśli tak, proszę o rozpoznanie tych dwu odmian. Na opakowaniu obydwie są opisane jako 1 metrowe, kwitnace VI-IX.
Podejrzewam,, ze takich odmian sa setki, ale może ktoś akurat wie co Fructoplant sprzedaje. Lubię wiedzieć. Ich stronę internetową oczywiście sprawdzałem i nie piszą.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dlaczego czasem producenci nie podają nazw róż?

Post »

Rozumiem, ze kiedy producent nie podaje nazwy na opakowaniu oznacza to tyle, że róża należy do jakiejś odmiany, która nie została wyszczególniona żeby zaoszczędzić na opłatach za licencję?
Tak to jest główna przyczyna. Jeśli podadzą nazwę wtedy hodowca może łatwo udowodnić że za tą różę (albo nazwę róży) producent nie uścił opłaty. Jeśli producent nie poda nazwy, wtedy udowodnienie jest bardzo skomplikowane.
Hodowca broni się przed nielegalną sprzedarzą na dwa sposoby:

1. Patentuje róże (patent działa 15-20 lat)

2. Registruje nazwę (zarejestrowaną nawę nie można używać handlowo bez zgody właściciela).

Jeśli patent już wygasł, a nazwa jest zarejestrowana, wtedy producent może swobodnie sprzedawać różę ale nie może używać orginalnej nazwy jeśli nie ma zgody od hodowcy. Opłata za registrowaną nazwę często jest bardzo mała, ale w pogoni za najniższą ceną producenci czasem unikają tych opłat.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18

Re: Prośba o identyfikację

Post »

ToOn pisze:Prośba o identyfikację
Obawiam się że zidentyfikowanie na podstawie tych zdjęć jest prawie niemożliwe, bo jeśli producent nie opłacił za różę, to nie dostał/kupił od hodowcy żadnych materiałów (zdjęć) na reklamę róży, a w pogoni za niską ceną nie opłacił również fotografa który zrobiłby zdjęcia tej róży rok wcześniej (fotograf może być droższy niż opłata licencyjna). Zatem zdjęcia te mogą być przypadkowe, i niekoniecznie tej róży.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
ToOn
50p
50p
Od: 10 lip 2008, o 14:12

Re: Prośba o identyfikację

Post »

Takie "prawa autorskie" na rośliny to interesujące zagadnienie. Ciekawe co na to polskie prawo. Sklep internetowy, w którym niebawem złożę zamówienie ma w swoim regulaminie srogi zakaz rozmnażania zakupionych roślin :) he heh Podejrzewam, że nie spotkają mnie drakońskie konsekwencje jeśli zacznę uszczęśliwiać zaprzyjaźnionych forumowiczów rozsyłając im pirackie zrazy angielek. Nikt nie będzie robił patykowi badań genetycznych :)
rose_marek pisze:Jeśli patent już wygasł, a nazwa jest zarejestrowana, wtedy producent może swobodnie
sprzedawać różę ale nie może używać orginalnej nazwy jeśli nie ma zgody od hodowcy.
Takim producentom podpowiadam posługiwać się obiegowymi, równoległymi nazwami. Jest to łatwe w przypadku starszych odmian i bardzo ułatwia życie kupującemu. W fructo-plancie ktoś nie pomyślał.
rose_marek pisze: Obawiam się że zidentyfikowanie na podstawie tych zdjęć jest prawie niemożliwe,
Wiem, ale może akurat... ktoś... coś.... ;)

Ok, to już ostatni raz edytuję swojego posta:)
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Re: Identyfikacja róż sprzedawanych bez nazw

Post »

witajcie
czy ktoś może był/widział róże oferowane w castoramie?
Oczywiście są bez nazwy, tylko zdjęcia (ale coś mi się wydaje, że nie muszą być do końca zgodne z rzeczywistością, np. jedna pnąca jest niebieska)
planuję obsadzić pergole pnącymi i chętnie bym usłyszał, jakie to mogą być odmiany, co by poszukać o nich więcej info :D
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Jedna z obrazka (którą kupiłam) to Nostalgie, reszty nawet nie próbuję identyfikować sdjęcia są przesłodzone. jeśli to nie bedzie ta róża to przynajmniej sadzonka jest bardzo mocna :twisted:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

O rany ... , gorszego opakowania na nie to wymyślić nie mogli... , zgroza... :shock: . Zgadzam sie z Cattleyą , zdjęcia mocno przesłodzone... :roll: , nie mam pojęcia jakie róże mogły by lilustrować..

Zbaczymy jak zakwitną.. :wink:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

tak!

zgadzam się z Wami:)
w wolnej chwili powrzucam fotki róż u mnie oraz u dziadka - bo szczerze, to jest ich sporo, a nazw prawie nie znam :oops:
myślę, że bywalcy forum pomogą Piękności zidentyfikować :D
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Ja tez taką kupiłam i az sie boję co to bedzie.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

widziałam te róże w Castoramie duży wybór ale nazw nie uświadczysz jedna biła po oczach to Nostalgia, sadzonki tez nie były złe ale ja nie mam do nich zaufania, wolę już z gołym korzeniem albo w pojemnikach z kwiatem
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Masz rację Taro, ja kupiłam prawdopodobnie Nostalgie. To będzie wiadomo jak zakwitnie :twisted: Moja sadzonka jest ale system korzeniowy mizerny. Czyli do gruntu i czekam na rezultaty.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agulas74
50p
50p
Od: 9 maja 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas w Castoramie róże są sprzedawane z nazwami...
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

Obrazek

Witam
Czy ktoś z Was poznaje co to za róża?
róża pnąca, pachnąca, długo trzyma kwiat, kwitnie do przymrozków; sprzedawana przez szkółkę Stary Grabiąż; kupiona w Obi
z góry dziękuję za pomoc
pzd Bożena
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

Witam ponownie
ja dalej szukam, porównuję i mam pytanie: czy to może być róża Coral Dawn?
pzd
rosariumpdk
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 10:36

Post »

Droga Bożenko trudno jest określić co to za róża pnąca po etykietce
Ta etykietka jest uniwersalna do róż pnących różowych drukowana w drukarni
Jeżeli Ci bardzo zależy na nazwie to poszukaj w necie od jakiego producenta wyszła w Starym Grabiążu Z tego co wiem to w łódzkim i sieradzkim popularne są ETIUDA ROSARIUM UETERSEN PARADE
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”