No właśnie też mi się tak wydawało...ja też polecę Miedzianem po kilku sztukach (nie wszystkich) ale po cięciu.hal1959 pisze:Pryskanie miedzianem przed cięciem róż
Miejsce na ziemi Ave - cz.4
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.4
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Róże to może po cięciu, ale drzewka na pewno przed ruszeniem sie pąków - jeśli pogoda pozwoli to w ten weekend będę chlapać 

aż spojrzałam na moje bedronkowe konwalie .. ale widać długi biały korzonek.. więc chyab coś jest
tylko nie wiem kiedy posadzić:(

tylko nie wiem kiedy posadzić:(
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
Iza-Liska, kłącza konwalii wykopujemy wczesną wiosną lub jesienią, dzielimy i sadzimy na nowe miejsce ? plytko, na glebokosc 3 cm. Jesienią podział kłączy od połowy października do połowy listopada. Fragmenty kłączy długości 10?12 cm sadzi się płytko w rozstawie 20?25 x 10?12 cm.
Jezeli wykopane klacza chcemy przez pewien czas przechowywac, nalezy umiescic je w azurowej skrzynce i obsypac wilgotnym kompostem lub torfem
Konwalia wymaga gleby próchniczej, przepuszczalnej i wilgotnej. W warunkach naturalnych rośnie na glebach lekko kwaśnych, ale dla odmian uprawnych podłoże powinno mieć pH 7,0?7,1.
Najlepiej rośnie na stanowisku półcienistym, gdzie cień utrzymuje się co najmniej przez pół dnia.
Konwalia jest rośliną długowieczną. Stosuje się ją na rabaty, do sadzenia na tle krzewów ozdobnych i pod drzewami, a także na kwiat cięty. Na rynku można także spotkać konwalie sadzone w doniczkach, którymi można zdobić nasze wnętrza, balkony i tarasy.
żródło: http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/113
Roślina ta jest bardzo ekspansywna i można mieć problem z usunięciem jej podziemnych rozłogów. Dlatego konwalii nie powinno się sadzić w ogródkach skalnych, na niewielkich rabatach, w miejscach gdzie mogłyby zdominować czy zagłuszyć inne rośliny.
Jeżeli mimo wszystko zdecydujemy się je posadzić w sąsiedztwie innych kwiatów, dobrym rozwiązaniem będzie oddzielenie tych roślin plastikowa taśmą.
Konwalia nadaje się też do dużych naturalnych ogrodów, gdzie tworzy ładne skupiska pod drzewami i krzewami liściastymi. Szczególnie bujnie będzie się rozrastać w przyjaznym cieniu leszczyn. Szybko rozrasta się też pod dużymi iglakami - cisami, żywotnikami lub cyprysikami, pod którymi będzie tworzyć zwarty dywan.
Konwalie możemy łączyć z innymi cieniolubnymi roślinami, najlepiej z ekspansywnymi gatunkami okrywowymi: bluszczem, barwinkiem i jasnota purpurowa.
Efektownym urozmaiceniem mogą być kępy paproci, np. pióropusznika i narecznicy samczej albo kokoryczki.
Dobrym rozwiązaniem będą także zimozielone bergenie i mahonia pospolita.
Można do tej kompozycji wprowadzić strzeliste naparstnice, dzwonki jednostronne i orliki.
Dobrym towarzystwem będą także liliowce i trzykrotka wirginijska, których liście będą ładnie kontrastować z ciemną zielenią konwalii.
Konwalie można pędzić w domu. Jesienią należy wykopać klacze z ogrodu i posadzić do doniczki, która należy pozostawić na zewnątrz pod przykryciem ściółki z liści, kory lub agrowłókniny. W styczniu trzeba przenieść ja do domu, ustawić w najchłodniejszym miejscu mieszkania (około 12oC) i delikatnie podlewać. Po paru tygodniach pojawia się kwiaty. Przekwitłe kłącza można później z powrotem posadzić wiosną w ogrodzie.
Uwaga!
Konwalia jest rośliną lecznicza. Zawiera alkaloidy stosowane do produkcji leków nasercowych i przeciwpadaczkowych.
Należy do najbardziej trojących roślin! Po jej pomarańczowe jagody często sięgają dzieci. Należy pamiętać, że spożycie tylko kilku jagód może być śmiertelne. Równie trująca jest woda, w której stały ścięte kwiaty.
Źródło: http://www.samodzielnie.pl/artykul/sadz ... lii-4.html
Jezeli wykopane klacza chcemy przez pewien czas przechowywac, nalezy umiescic je w azurowej skrzynce i obsypac wilgotnym kompostem lub torfem
Konwalia wymaga gleby próchniczej, przepuszczalnej i wilgotnej. W warunkach naturalnych rośnie na glebach lekko kwaśnych, ale dla odmian uprawnych podłoże powinno mieć pH 7,0?7,1.
Najlepiej rośnie na stanowisku półcienistym, gdzie cień utrzymuje się co najmniej przez pół dnia.
Konwalia jest rośliną długowieczną. Stosuje się ją na rabaty, do sadzenia na tle krzewów ozdobnych i pod drzewami, a także na kwiat cięty. Na rynku można także spotkać konwalie sadzone w doniczkach, którymi można zdobić nasze wnętrza, balkony i tarasy.
żródło: http://www.wymarzonyogrod.pl/portrety_roslin/pokaz/113
Roślina ta jest bardzo ekspansywna i można mieć problem z usunięciem jej podziemnych rozłogów. Dlatego konwalii nie powinno się sadzić w ogródkach skalnych, na niewielkich rabatach, w miejscach gdzie mogłyby zdominować czy zagłuszyć inne rośliny.
Jeżeli mimo wszystko zdecydujemy się je posadzić w sąsiedztwie innych kwiatów, dobrym rozwiązaniem będzie oddzielenie tych roślin plastikowa taśmą.
Konwalia nadaje się też do dużych naturalnych ogrodów, gdzie tworzy ładne skupiska pod drzewami i krzewami liściastymi. Szczególnie bujnie będzie się rozrastać w przyjaznym cieniu leszczyn. Szybko rozrasta się też pod dużymi iglakami - cisami, żywotnikami lub cyprysikami, pod którymi będzie tworzyć zwarty dywan.
Konwalie możemy łączyć z innymi cieniolubnymi roślinami, najlepiej z ekspansywnymi gatunkami okrywowymi: bluszczem, barwinkiem i jasnota purpurowa.
Efektownym urozmaiceniem mogą być kępy paproci, np. pióropusznika i narecznicy samczej albo kokoryczki.
Dobrym rozwiązaniem będą także zimozielone bergenie i mahonia pospolita.
Można do tej kompozycji wprowadzić strzeliste naparstnice, dzwonki jednostronne i orliki.
Dobrym towarzystwem będą także liliowce i trzykrotka wirginijska, których liście będą ładnie kontrastować z ciemną zielenią konwalii.
Konwalie można pędzić w domu. Jesienią należy wykopać klacze z ogrodu i posadzić do doniczki, która należy pozostawić na zewnątrz pod przykryciem ściółki z liści, kory lub agrowłókniny. W styczniu trzeba przenieść ja do domu, ustawić w najchłodniejszym miejscu mieszkania (około 12oC) i delikatnie podlewać. Po paru tygodniach pojawia się kwiaty. Przekwitłe kłącza można później z powrotem posadzić wiosną w ogrodzie.
Uwaga!
Konwalia jest rośliną lecznicza. Zawiera alkaloidy stosowane do produkcji leków nasercowych i przeciwpadaczkowych.
Należy do najbardziej trojących roślin! Po jej pomarańczowe jagody często sięgają dzieci. Należy pamiętać, że spożycie tylko kilku jagód może być śmiertelne. Równie trująca jest woda, w której stały ścięte kwiaty.
Źródło: http://www.samodzielnie.pl/artykul/sadz ... lii-4.html
Ewuniu dziękuję 
Jutro zajmę się więc moimi konwaliami bo dziś goście..
a na stole królować będą... skrzydełka Ave hihih

Jutro zajmę się więc moimi konwaliami bo dziś goście..
a na stole królować będą... skrzydełka Ave hihih
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewciu
ładne i tanie zakupy!
za tą cenę można zaryzykować "czerwony" , "różowy"
Z Echinopsem uważaj na rozsiwanie, bo rozpanoszy się, jak chwast
Ciągle znajduję siewki po ogrodzie.
ładne i tanie zakupy!

za tą cenę można zaryzykować "czerwony" , "różowy"

Z Echinopsem uważaj na rozsiwanie, bo rozpanoszy się, jak chwast

Ciągle znajduję siewki po ogrodzie.
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Dzięki Ewo za informacje o konwalii - i ja skorzystałam.
Zastanawiałam się, co posadzić wokół mahonii i chyba już wiem co.
A kiedyś jesienią dostałam kłącza konwalii i część posadziłam na działce,
a część wsadziłam do doniczki i zadołowałam na działce.
Wczesną wiosną doniczkę przywiozłam do domu i konwalie owszem,
ładnie urosły, ale ... nie było ani jednego kwiatka!
A myślałam, że wybrałam kłącza ze zgrubieniami.
Zastanawiałam się, co posadzić wokół mahonii i chyba już wiem co.

A kiedyś jesienią dostałam kłącza konwalii i część posadziłam na działce,
a część wsadziłam do doniczki i zadołowałam na działce.
Wczesną wiosną doniczkę przywiozłam do domu i konwalie owszem,
ładnie urosły, ale ... nie było ani jednego kwiatka!
A myślałam, że wybrałam kłącza ze zgrubieniami.

Pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
U mnie konwalie też miały tylko liście. Fakt, że posadziłam je pod świerkami...
- Ave
Liseczko, jak tam imprezka sie udała ?
Ewciu-Gloriadei - dziękuję za ostrzeżenie - będę go miała na oku
Wisienko i Aleb-azi - nie posadziłam u siebie konwalii - miała je moja babcia (po drugiej stronie drogi) więc jak zapragnęłam zapachu konwalii leciałam do jej ogródka i niuchałam... jak dla mnie one się za bardzo panoszą.
No i z oprysków nici - popadywało, choć było cieplutko
Ale weekend był pracowity...
4 róże zmieniły mniejsce zamieszkania, ten sam los spotkał krzewuszkę, dzwonka, dwa krzaczki słoneczniczka szorstkiego. Posadziłam jarzębinę i lipę.
W międzyczasie jeszcze poszliśmy na imprezkę do Sis.
Zebraliśmy 5 taczek ziemi z krecio-nornicowych wykopów (a to tylko maluki fragment ich pola działania)
Po zimie i bogatym życiu towarzyskim tych stworów, trawnik przedstawia się jako obraz nędzy i rozpaczy...

w dodatku dziura na dziurze...
za to radością dla oczy były wychodzące gremialnie tulipany

i takie cudeńka

i miodunce zima kompletnie dojadła... że postanowiła zakwitnąć

Ewciu-Gloriadei - dziękuję za ostrzeżenie - będę go miała na oku

Wisienko i Aleb-azi - nie posadziłam u siebie konwalii - miała je moja babcia (po drugiej stronie drogi) więc jak zapragnęłam zapachu konwalii leciałam do jej ogródka i niuchałam... jak dla mnie one się za bardzo panoszą.

No i z oprysków nici - popadywało, choć było cieplutko

4 róże zmieniły mniejsce zamieszkania, ten sam los spotkał krzewuszkę, dzwonka, dwa krzaczki słoneczniczka szorstkiego. Posadziłam jarzębinę i lipę.
W międzyczasie jeszcze poszliśmy na imprezkę do Sis.
Zebraliśmy 5 taczek ziemi z krecio-nornicowych wykopów (a to tylko maluki fragment ich pola działania)
Po zimie i bogatym życiu towarzyskim tych stworów, trawnik przedstawia się jako obraz nędzy i rozpaczy...

w dodatku dziura na dziurze...
za to radością dla oczy były wychodzące gremialnie tulipany

i takie cudeńka

i miodunce zima kompletnie dojadła... że postanowiła zakwitnąć

-
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
No, to zaczęło się! Sadzenie, przesadzanie i walka z wiatrakami (czyt. kretami)!
Warto posadzić wawrzynek właśnie dla tych wczesnych kwiatuszków. Trochę więcej ciepła a zlecą się do niego wszystkie motyle w okolicy. No i pięknie pachnie
Szkoda, że opryski się nie udały, może za tydzień pogoda bardziej dopisze? Trawniki mam dokładnie w takim samym stanie jak Ty!
Ale tulipany, to tylko ruszyły w donicach
Warto posadzić wawrzynek właśnie dla tych wczesnych kwiatuszków. Trochę więcej ciepła a zlecą się do niego wszystkie motyle w okolicy. No i pięknie pachnie

Szkoda, że opryski się nie udały, może za tydzień pogoda bardziej dopisze? Trawniki mam dokładnie w takim samym stanie jak Ty!
Ale tulipany, to tylko ruszyły w donicach

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
O miodunka - muszę ją mieć! Chwileczkę...no przecież ją mam
Ale wiosna u Ciebie, niezła dawka.
Odkryłam częściowo różyczki - wygląda na to, że przeżyły, chociaż oczywiście nie bez uszczerbków. Na razie jeszcze mają szaliczki

Odkryłam częściowo różyczki - wygląda na to, że przeżyły, chociaż oczywiście nie bez uszczerbków. Na razie jeszcze mają szaliczki

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Jaki szybki wawrzynek! Warto go posadzić
A moja miodunka się ociąga
, muszę jej nagadać 

A moja miodunka się ociąga

- Ave
Opryski nie zając... nie uciekną za daleko
od czwartku biorę wolne i heja z opryskiwaczem (Marolex oczywiście
) po działce.
Widziałam prognozę na najblizszy tydzień - od środy WIOSNA - bez opadów, temperatury ponad 15 st, a pod koniec tygodnia na naszych Hawajach (czyli na południu ;)) - nawet 21 st
Jak ja lubię takie prognozy...

Widziałam prognozę na najblizszy tydzień - od środy WIOSNA - bez opadów, temperatury ponad 15 st, a pod koniec tygodnia na naszych Hawajach (czyli na południu ;)) - nawet 21 st

Jak ja lubię takie prognozy...
Ewuniu to były 2 imprezy .. mam dość..
Nie lubię takiego siedzenia i jedzenia..
mam chyba z 5 kg więcej..
a to wszystko przez Ciebie..
tzn. Twoje skrzydełka..
ale wszyscy się oblizywali
Jak zawsze 
Nie lubię takiego siedzenia i jedzenia..
mam chyba z 5 kg więcej..
a to wszystko przez Ciebie..
tzn. Twoje skrzydełka..
ale wszyscy się oblizywali

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave