Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2
Re: Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku cz.2
Ewuś a tę cukinię to Ty bedziesz uprawiać ?
Ja jeszcze owsa nie mam.. zapomniałam o nim..
Ja jeszcze owsa nie mam.. zapomniałam o nim..
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- EwkaEs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie mam prześlicznie wykiełkowane cebulice syberyjskie i niebieskie i białe, dodam zdjęcie jak będę przy własnym kompie.Naturalnie pada śnieg i to taki zmarznięte kuleczki,jak smagnie z lodowatym wiatrem w twarz to aż się czlowiek kuli.
Lisko-szałwie były dla Priama i szczęśliwie doszły,choć znacznie dłuzej szły na zachód jak inne nasiona (aksamitki) na wschód.Cukinie dla brata Jana i cebulka siedmiolatka o czerwonym ceglasto miąższu(nowość) także.Oprócz owsa trafiłam wczoraj na aksamitki Clown takie paskowane dwubarwne i kupiłam skoro były,też dla kogoś kto o nich marzy.Mnie wystarczy kilka aksamitek,kolor i pełność lub nie kwiecia dość obojętne,mogą być brązowe,rude czy żółte,rozsada zeszłego roku była na placu po złotówce od sztuki,a kilka dostałam od Evluk,której gęsto wzeszły.Odstraszają nicienie i to jest ważne.
Kogro-czyli dać mydło potasowe o zapachu silnie czosnkowym zamiast białego jelenia rozpuszczonego i nie dawać oleju?I opryskać jak już te mszyce będą?Pod leszczyną rosną funkie i języczki,brunnera i dwie bergenie.Z kleszczami trochę mnie pocieszyłaś.Właściwie nie jest to samotna leszczyna pana kamienicznika,bo po sąsiedzku przy murku sąsiedniej posesji są jeszcze trzy inne tylko o dziesięciolecia młodsze,krzewy a ta stara jest jak drzewko,sięga góry wysokiego pierwszego piętra.
Lisko-szałwie były dla Priama i szczęśliwie doszły,choć znacznie dłuzej szły na zachód jak inne nasiona (aksamitki) na wschód.Cukinie dla brata Jana i cebulka siedmiolatka o czerwonym ceglasto miąższu(nowość) także.Oprócz owsa trafiłam wczoraj na aksamitki Clown takie paskowane dwubarwne i kupiłam skoro były,też dla kogoś kto o nich marzy.Mnie wystarczy kilka aksamitek,kolor i pełność lub nie kwiecia dość obojętne,mogą być brązowe,rude czy żółte,rozsada zeszłego roku była na placu po złotówce od sztuki,a kilka dostałam od Evluk,której gęsto wzeszły.Odstraszają nicienie i to jest ważne.
Kogro-czyli dać mydło potasowe o zapachu silnie czosnkowym zamiast białego jelenia rozpuszczonego i nie dawać oleju?I opryskać jak już te mszyce będą?Pod leszczyną rosną funkie i języczki,brunnera i dwie bergenie.Z kleszczami trochę mnie pocieszyłaś.Właściwie nie jest to samotna leszczyna pana kamienicznika,bo po sąsiedzku przy murku sąsiedniej posesji są jeszcze trzy inne tylko o dziesięciolecia młodsze,krzewy a ta stara jest jak drzewko,sięga góry wysokiego pierwszego piętra.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Tak Ewuniu.
Teraz moim zdaniem to nie ma sensu.
Lepiej powiesić żółte tablice lepne, które wyłapują pierwsze wyloty owadowych szkodników w tym i pierwszych mszyc.
Opryski zostaw sobie na póżniej.
Nie ma co szaleć.
Ja sądzę, że raczej z kleszczami nie powinnaś mieć żadnych problemów, raczej z meszkami, ale one też pojawią się dużo póżniej.
Teraz moim zdaniem to nie ma sensu.
Lepiej powiesić żółte tablice lepne, które wyłapują pierwsze wyloty owadowych szkodników w tym i pierwszych mszyc.
Opryski zostaw sobie na póżniej.
Nie ma co szaleć.
Ja sądzę, że raczej z kleszczami nie powinnaś mieć żadnych problemów, raczej z meszkami, ale one też pojawią się dużo póżniej.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- eury
- 200p
- Od: 1 kwie 2009, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ewuniu,gratuluję wygranej...drugie miejsce to też sukces...a fotografia jest śliczna 
Z tego co czytam jestem baaardzo zapozniona w robieniu zakupów.Nie kupiłam jeszcze żadnej roślinki.Przecudną peonię zostawiłam na półce w Realu - dzielna byłam.
Martwię się moim ogródkiem "na zadzi"-kiepsko tam woda odchodzi,"stary" śnieg jeszcze nie stopniał...boje się że mi wszystko pognije

Z tego co czytam jestem baaardzo zapozniona w robieniu zakupów.Nie kupiłam jeszcze żadnej roślinki.Przecudną peonię zostawiłam na półce w Realu - dzielna byłam.
Martwię się moim ogródkiem "na zadzi"-kiepsko tam woda odchodzi,"stary" śnieg jeszcze nie stopniał...boje się że mi wszystko pognije

Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Ewo a ja też kupilam aksamitki ale inne gatunki. Ale mi chodziło własnie by je mieć ze względu na nicienie
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Ewuniu..także gratuluję wygranej, drugie miejsce super. Po dzisiejszym pięknym dniu...myślę że w podwórkowym nareszcie się wszystko obudzi. U mnie dziś była prawdziwa wiosenna pogoda. Także dokupiłam trochę mieczyków i innych...tylko na działeczce nie byłam. Jutro koniecznie pojadę...niektóre cebulki proszą się już do ziemi. 

- EwkaEs
Witajcie,mam nadzieję już po zimie!
Tak było ostatnio w Podwórkowym,wczoraj śniegu było mniej, dziś zalegają resztki.

Zeniu,w południe wręcz letnio było,trzeba na gwałt wygrabić liście.Zdążyłam pozdejmować tektury,tam gdzie się utrzymały i wyrzucić do kosza.W OBI był spory wybór mieczyków,skusiłabym się gdybym miała prawdziwy i swój ogród.
Ewo-Ogis-nie mam nic przeciwko kilku aksamitkom ramującym grządkę,wolę te klasyczne.
Eury-jeszcze zakupy zrobisz, zobaczysz i znowu i od frontu i na zadzi będzie odlotowo!
Tak było ostatnio w Podwórkowym,wczoraj śniegu było mniej, dziś zalegają resztki.

Zeniu,w południe wręcz letnio było,trzeba na gwałt wygrabić liście.Zdążyłam pozdejmować tektury,tam gdzie się utrzymały i wyrzucić do kosza.W OBI był spory wybór mieczyków,skusiłabym się gdybym miała prawdziwy i swój ogród.
Ewo-Ogis-nie mam nic przeciwko kilku aksamitkom ramującym grządkę,wolę te klasyczne.
Eury-jeszcze zakupy zrobisz, zobaczysz i znowu i od frontu i na zadzi będzie odlotowo!
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ewo-ten preparat na gołębie baaardzo mi sie podoba....bo sąsiad hoduje....na moim dachu a kibel mają na moim chodniku
tylko jak ja wlezę na kalenicę.....

tylko jak ja wlezę na kalenicę.....

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Ile kiełków cebulowych
Aż miło spojrzeć. Jeszcze kilka dni
i po śniegu ;)

Aż miło spojrzeć. Jeszcze kilka dni

- EwkaEs
Grażyno Podtarnobrzeska-U mnie prostsza sprawa,chodziło o to by nie siadały na parapetach i potem w skrzynkach z kwiatami,wolałabym także by gniazdowały hm....niekoniecznie na strychu nad moimi oknami,w ogrodzie będą,bo są na podwórku karmione.Ten preparat był także w postaci płynnej do oprysku.
Priamie-no właśnie cieplej było w południe i ma być jutro,z tym,że wiatr zimny i porywisty,ale powysuszał co większe błota.Jest nadzieja na posadzenie do gruntu początkiem kwietnia moich zdobyczy cieniolubnych-funkii i języczek.
Nabyłam w ramach ozdób wielkanocnych malutkie doniczki bluszczu ze złocistym kurczaczkiem i od razu słoneczniej w kuchni.
Udało mi się znaleźć ciekawe nasiona cukinii dla braciszków!Krągła nicejska i z Piacenzy,wielka gruszkokształtna neapolitańska i podłużne,podobne ogórkom rzymskie,świetne i na zupę i do surówki i do gotowania do rizotto.Kwiaty cukinii można też podać usmażone w cieście naleśnikowym.I jeszcze jedną rzodkiewkę-Candela di Fuoco nabyłam także braciszkom.
W oczekiwaniu na wiosnę pocieszam się truskawkami z mrożonki,świetne....

Priamie-no właśnie cieplej było w południe i ma być jutro,z tym,że wiatr zimny i porywisty,ale powysuszał co większe błota.Jest nadzieja na posadzenie do gruntu początkiem kwietnia moich zdobyczy cieniolubnych-funkii i języczek.
Nabyłam w ramach ozdób wielkanocnych malutkie doniczki bluszczu ze złocistym kurczaczkiem i od razu słoneczniej w kuchni.
Udało mi się znaleźć ciekawe nasiona cukinii dla braciszków!Krągła nicejska i z Piacenzy,wielka gruszkokształtna neapolitańska i podłużne,podobne ogórkom rzymskie,świetne i na zupę i do surówki i do gotowania do rizotto.Kwiaty cukinii można też podać usmażone w cieście naleśnikowym.I jeszcze jedną rzodkiewkę-Candela di Fuoco nabyłam także braciszkom.
W oczekiwaniu na wiosnę pocieszam się truskawkami z mrożonki,świetne....

- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Witaj Ewuniu . To u mnie chyba dużo cieplej... dziś dla odprężenia pojechałam na swoją działeczkę. Dawno nie byłam..zostałam mile zaskoczona. Śniegu już nie ma wcale..co nieco już kwitnie, można powiedzieć że wiosna już się zaczęła. Nie martw się Ewuniu..jeszcze parę takich ciepłych dni i u ciebie będzie wiosennie i bez śniegu. 

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ciekawa rzodkiewka.
Nie widziałam jeszcze takiej.
No to braciszkowie będą sobie dogadzać.

Nie widziałam jeszcze takiej.
No to braciszkowie będą sobie dogadzać.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Ewuniu znowu zakupy!
Jak to dobrze mają z Tobą braciszkowie ...
Ewuś jutro będzie cieplutko
pozbędziesz się śniegu
Jak to dobrze mają z Tobą braciszkowie ...
Ewuś jutro będzie cieplutko

pozbędziesz się śniegu

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
EWUNIU miła wiosenka tez już u Ciebie zagościła . Trochę usuwania jesiennych liści i będzie super . Miejmy nadzieję ,że już żadne większe chłody nie przyjda .
Ewo, widzę, że wreszcie wiosna zawitała i do Krakowa
Słyszałam, że weekend ma być gorący, więc już lada dzień będziesz miała kwitnące krokusy w Podwórkowym