Sadzenie bulw,kiedy,jak
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kiedy posadzić bulwy begonii?
Sadziłam do takiej zwykłej ziemi "uniwersalne podłoże ogrodnicze" firmy Hydrokomplet zakupionej w kwiaciarni. i nie sadziłam tak głęboko, może na jakieś 2 cm i potem stopniowo dosypywałam ziemi. To co zaobserwowałam to lepiej jest wysadzić później ale kiedy bulwa ma już wyraźnie wypuszczone kiełki, w jaki sposób pobudzałam swoje do życia pisałam w którymś poście powyżej.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Agnieszko, nie przekręcasz ich? Boję się, że trochę za bardzo się wygięły. Ja swoje przekręcam i udaje im się utrzymać pion. Robię też tak z posianymi pelargoniami.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
-
Przekręc tylko ostatnio mój M robił mi w pralni remont i przestawił je w inne miejsce i dopiero wczoraj widziałam że się tak poprzeginały. Przestawiłam je z powrotem na swoje miejsce i powinny sie teraz wyprostować.
-
Troch się nazbierało . W przyszłym roku na pewno będzie więcej bo bulwy będą do dzielenia.Więc będe miała się czym dzielić. W tym roku pare podzieliłam i świetnie kiełkują.
Witam wszystkich
Piszę w imieniu mojej mamy, która chciałaby wysadzić begonie, ale nie w ogrodzie tylko na balkonie. Niestety balkon jest bardzo nasłoneczniony, bo już od godziny 14.00 do wieczora jest skąpany w słońcu. Po przeczytaniu ostatnich postów, zastanawiamy się czy jest w ogóle sens w takim miejscu ustawić te piękne kwiaty. Bardzo proszę o podpowiedź w tej sprawie. Może ktoś zaproponuje inne kwiaty, które równie pięknie będą kwitły:)
Pozdrawiam
Piszę w imieniu mojej mamy, która chciałaby wysadzić begonie, ale nie w ogrodzie tylko na balkonie. Niestety balkon jest bardzo nasłoneczniony, bo już od godziny 14.00 do wieczora jest skąpany w słońcu. Po przeczytaniu ostatnich postów, zastanawiamy się czy jest w ogóle sens w takim miejscu ustawić te piękne kwiaty. Bardzo proszę o podpowiedź w tej sprawie. Może ktoś zaproponuje inne kwiaty, które równie pięknie będą kwitły:)
Pozdrawiam
-
Umnie słońce praktycznie przez cały dzień świeci jak na patelni a begonie rosną i tak pięknie.
Trzeba poprost zapewnić im stały dostęp do wody ale nie przelać.
Ja niewybieram specjalnie miejsc dla begoni stawiam tam gdzie będą w/g mnie pasowały do otoczenia. Wieszam nawet na balustradzie balkonu gdzie przez cały dzień świeci słońce i pilnuje żeby miały lekko wilgotną ziemiei nawóz.
Trzeba poprost zapewnić im stały dostęp do wody ale nie przelać.
Ja niewybieram specjalnie miejsc dla begoni stawiam tam gdzie będą w/g mnie pasowały do otoczenia. Wieszam nawet na balustradzie balkonu gdzie przez cały dzień świeci słońce i pilnuje żeby miały lekko wilgotną ziemiei nawóz.
Fajnie, ja moje codziennie muszę przekręcać, bo chyba bardzo już potrzebują słońca. Jak się nauczę to wstawię zdjęcia, chociaż begonii mam trochę mniej niż Ty.
Pozdrawiam,
Kasia
Pozdrawiam,
Kasia
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie dziwnie z tymi begoniami 3 wiszące wzeszły i są w porządku a z trzech stojących w końcu wystaje jeden maleńki mikroskopijny kiełek. Te wiszące też są nierówne każda innej wielkości. 

Gosiu,
ja swoje posadziłam na razie bardzo płytko, z mikroskopijną warstwą ziemi na wierzchu, a dopiero potem, przy wysadzaniu, zamierzam je posadzić głębiej. Muszę przyznać, że w ten sposób kiełki wyrastają błyskawicznie.
Pozdrawiam,
Kasia
ja swoje posadziłam na razie bardzo płytko, z mikroskopijną warstwą ziemi na wierzchu, a dopiero potem, przy wysadzaniu, zamierzam je posadzić głębiej. Muszę przyznać, że w ten sposób kiełki wyrastają błyskawicznie.
Pozdrawiam,
Kasia
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale ja też tak sadziłam tylko one nie miały w ogóle kiełków tz jeden miał i on wyszedł pierwszy.
-
Gosi spróbuje przestawić je w cieplejsze i jaśniejsze miejsce jeśli to możliwe.