Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Nie uwierzycie co ja zrobiłem.Zeszłym sezonie kupiłem sobie cebule exhibition która rośnie do 1 kg pierwsze zasadziłem w domu do pikowania a resztę żeby zrobić na dymkę.Te które były z pikowania cebula doszła do około pół kilograma ale dymkę wyrwałem i ususzyłem jest ona bardzo duża prawie takiej wielkości jak cebula zwykła ze sklepu ładnie przezimowała i zobaczę czy uda się z niej u hodować kilogramową cebule jest to taki mały eksperyment
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sajmonie , czy kupiłeś nasionka cebuli i wysiewałeś czy kupiłeś dymkę?
Jeżeli sieje się w celu uzyskania dymki to trzeba siać gęściej,żeby dymka była dymką a nie dużą cebulą.
Ale skoro urosła z nasionek taka duża to może mija się z celem robienie dymki, bo po co dodawać sobie roboty.
Ps. można samemu wyhodować nasiona cebuli, sadząc dorosłą cebulę na wiosnę, cebula wypuści pęd kwiatostanowy, gdy już nasionka uschną i będą czarne przechowujemy je do następnej wiosny.
Im cebula większa tym lepsza bo pędy kwiatowe dorodniejsze.
Jeżeli sieje się w celu uzyskania dymki to trzeba siać gęściej,żeby dymka była dymką a nie dużą cebulą.
Ale skoro urosła z nasionek taka duża to może mija się z celem robienie dymki, bo po co dodawać sobie roboty.
Ps. można samemu wyhodować nasiona cebuli, sadząc dorosłą cebulę na wiosnę, cebula wypuści pęd kwiatostanowy, gdy już nasionka uschną i będą czarne przechowujemy je do następnej wiosny.
Im cebula większa tym lepsza bo pędy kwiatowe dorodniejsze.
- sajmon0609
- 200p
Kupiłem na necie nasionka cebuli i chciałem spróbować metodą dymki i nasion.Nasionka posadziłem gęsto i wierz mi wyrosły duże nawet kwadratowe z ciasnotysuzana pisze:Sajmonie , czy kupiłeś nasionka cebuli i wysiewałeś czy kupiłeś dymkę?

-
Czy dobrze przechowała się ta duża cebula, nie było problemów z gniciem w zimie
Ale ta wielkość jest powalająca.

- sajmon0609
- 200p
Na razie tak zobaczymy dalejsuzana pisze:Czy dobrze przechowała się ta duża cebula, nie było problemów z gniciem w zimie![]()
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Kupiłam dzisiaj 0,5kg szalotki do sadzenia. Czy jest sens podsuszać ją jak dymkę
Będę sadzić po raz pierwszy...

- aniusia24
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 gru 2009, o 18:13
ja mam pytanie czy ktoś uprawiał szalotkę czosnkową red sun albo cebulę sztutgardzki olbrzym?
Ogród to moje drugie życie...
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Witam!
Naczytałem się o szalotce i postanowiłem ją kupic. Jako że nie idzie jej dostac w mojej miejscowości, w żadnej postaci, czy to cebula, czy to nasiona. Korzystając z okazji wizyty w stolicy, byłem w "Leroy Merlin" i kupiłem szalotkę w postaci cebulek. Prosił bym, o zgłębienie tajników jej uprawy. Jak się ją sadzi, zbiera, pielęgnuję. Zauważyłem, że ma ona budowę zbliżoną do czosnku, tzn. jedna cebulka składa się z kilku takich jak by mniejszych cebulek, jakby łusek. Jak przypuszczam sadzi się te "mniejsze cebulki"? Proszę jeszcze raz, by ktoś opisał jej uprawę. Tak jak dla kompletnego laika.
Pozdrawiam
Naczytałem się o szalotce i postanowiłem ją kupic. Jako że nie idzie jej dostac w mojej miejscowości, w żadnej postaci, czy to cebula, czy to nasiona. Korzystając z okazji wizyty w stolicy, byłem w "Leroy Merlin" i kupiłem szalotkę w postaci cebulek. Prosił bym, o zgłębienie tajników jej uprawy. Jak się ją sadzi, zbiera, pielęgnuję. Zauważyłem, że ma ona budowę zbliżoną do czosnku, tzn. jedna cebulka składa się z kilku takich jak by mniejszych cebulek, jakby łusek. Jak przypuszczam sadzi się te "mniejsze cebulki"? Proszę jeszcze raz, by ktoś opisał jej uprawę. Tak jak dla kompletnego laika.
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kubuś, ja szalotkę tylko z nasion, z rozsady uprawiałam, ale z tego co się orientuję, tak samo jak cebulę. Sadzisz wiosną, między cebulkami 7 - 10cm, bo to gniazdowa, więc więcej miejsca potrzebuje niż klasyczna cebula. I szybciej pewnie nadaje się do zbiorów. Najmniejsze cebulki szalotki z zeszłego roku z siewu rosną u mnie teraz w domu w doniczce na szczypior.
Pewnie można też podsuszać, jak dymkę zwykłej cebuli.
Pewnie można też podsuszać, jak dymkę zwykłej cebuli.
Re: Mała cebula
a mi sie o uszy obilo ze wlasnie nalezy obrywac szczypior by sie cebula duza zawiazala?
Czytam i juz nie wiem co mam zrobic. Mam taki galimatias w głowie!
Na parapecie mam w tym momen cie w duzych donicach 4 odmiany :sochaczewska, 7 latka, exhibition i jeszcze cos. Wszystko wysiane 2 tyg temu z nasion.
Czy mam to za jakis (jaki?) czas przepikowac, a pozniej wysadzic do gruntu?(co z tego urosnie?)
czy moze tak ciasno po prostu przesadzic do gruntu lub trzymac na dymke?
I aby miec cebule (bulwy) to mam w grunt wsadzic dymki, ktore zakupie.
Bo zrozumialam ze z nasion to w tym roku moge tylko sobie ta dymke wyprodukowac???
Na parapecie mam w tym momen cie w duzych donicach 4 odmiany :sochaczewska, 7 latka, exhibition i jeszcze cos. Wszystko wysiane 2 tyg temu z nasion.
Czy mam to za jakis (jaki?) czas przepikowac, a pozniej wysadzic do gruntu?(co z tego urosnie?)
czy moze tak ciasno po prostu przesadzic do gruntu lub trzymac na dymke?
I aby miec cebule (bulwy) to mam w grunt wsadzic dymki, ktore zakupie.
Bo zrozumialam ze z nasion to w tym roku moge tylko sobie ta dymke wyprodukowac???
- Kubuś
- 200p
- Od: 2 paź 2008, o 17:50
Tzn. nie koniecznie z nasion można to i to.
Poczytaj jak uprawiac można z nasion; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31972
Pozdrawiam
Poczytaj jak uprawiac można z nasion; http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=31972
Pozdrawiam

U Kubusia na wsi-Mój ogródek
-
Z nasion też urośnie Ci cebula tylko niezbyt gęsto siej to będzie większa.Siej wprost do gruntu.Zasiew dobrze jest przykryć przeżroczystą folią do momentu jak zacznie kiełkować, potem zdjąć.
Dla jasności,nasionka cebuli wysiane gęściej niż te z pierwszego zdania dadzą cebulkę dymkę(mniejsze cebulki).
Dymkę jak posadzisz to też będzie cebula tylko szybciej i duża.Dymkę należało podsuszyć zanim wysadzisz.
Dla jasności,nasionka cebuli wysiane gęściej niż te z pierwszego zdania dadzą cebulkę dymkę(mniejsze cebulki).
Dymkę jak posadzisz to też będzie cebula tylko szybciej i duża.Dymkę należało podsuszyć zanim wysadzisz.
-
Re: Mała cebula
Żeby cebula była jeszcze większa zgina się jej ,załamuje szczypior-na łodydze, termin to gdzieś koło Jana w czerwcu .
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Czy wsadziliście już Dymkę ? Mieszkam w woj. Zachodniopomorskim czy to jest dobry termin ?