Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

Witaj Tadeuszu ,pięknie jest u ciebie!
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadziu!

Fantastyczne zdjęcie porównujące rabatę z wrzosami!!!
Teraz przynajmniej wiadomo jaki efekt i po jakim czasie można osiągnąć...
Super Tadziu!!!
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz dzięki o to mi chyba chodziło.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GENIU- dziękuję za odwiedziny, nadejście wiosny się przedłuża, za oknem sypie śnieg, i to mocno, dobrze że już na poważnie zapowiadają przyjście wiosny wraz z jej wiosennym terminem.

Na działce jeszcze większość naszych roślin ( tych niskich) jest pod śniegiem, jaki jest ich stan ,zobaczę jak śnieg zniknie.Nigdy nie wyrzucam roślin, co do których istnieje podejrzenie że padły, najwyżej je przesadzam w ustronne miejsce, zdarzało mi się że nawet w lipcu odżywały.

TAJKO- dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa o naszej pracy w ogrodzie.Dabecja, jak i reszta wrzosowatych ( w tym kilka odmian hebe), jest ciągle pod śniegiem i nie powinno im się nic złego zdarzyć do wiosny.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, dopiero po kilku latach widać ja szybko rozrastają się nasze rośliny, a nam ciągle przybywającym w swoim ogrodzie wydaje się że rośliny rosną wolno.

EWO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za ciepłe słowa o naszym ogrodzie. Tegoroczna zima w znacznej części zweryfikuje co z ciepłolubnych roślin ( a mam ich trochę w swoim ogrodzie)może rosnąć w naszych , położonych na wschodzie kraju terenach.

ANIU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście, po kilku latach można dopiero porównywać jak zmieniają się nasze ogrody, a w ogrodach nasze rośliny.

GOSIU- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, miło jest mi powitać w progach naszego ogrodu "krajankę", zapraszam do wcześniejszych wątków naszego ogrodu. Cieszę się że mogłem Ci pomóc na Tym Forum.

Dzisiaj, jako że wiosna nadal nie nadchodzi, a zielono, to tylko na parapetach okiennych, pokażę dalsze zdjęcia naszych wrzosów i wrzośców .

Obrazek

Obrazek

Obrazek[/url

[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b5f74622875b8ca8.html]Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tadeusz cudne te wrzosy ? czy też na tych zdjęciach wrzośce . Na 10 zdjęciu taki ciekawy biały z kolorowym środkiem .

Genia :wit
Awatar użytkownika
7koliberek9
200p
200p
Od: 17 mar 2008, o 12:37

Post »

Uwielbiam wrzosy także bardzo mi się dziś u Ciebie podoba :D I super lekcja poglądowa, nie wiedziałam że aż tak się rozrastają :shock:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj TADEUSZU- piękne wrzosy pokazałeś. :roll:
Widzę, że są u szczytu swojej świetności. :) :) :)
Wydaje mi się ( a przynajmniej u mnie tak było), że są one krótkowieczne.Ja miałam 12 odmian wrzosów - 64 szt , ale po 7- miu latach straciły swoją atrakcyjność.Zostawiłam tylko nieliczne , myślę, że je za gęsto posadziłam , no ale Ty na pewno tego błędu nie zrobiłeś. :) :) :)
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Tadeuszu ;:167 wrzosy i wrzośce cudne, a zdjęcia mistrzostwo świata ;:138 ;:138 ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Halucha1
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 kwie 2009, o 13:56

Post »

Tadeuszu ! Wreszcie dotarłam do ostatniej strony części 3 "Rancza Nokły". Jestem tak jak i inni forumowicze pod ogromnym wrażeniem Waszego pięknego ogrodu. Podziwiam tak umiejętności, wiedzę, wytrwałość jak i poczucie estetyki. Nie wiem co podoba mi się w tym ogrodzie najbardziej. Chyba tak najbardziej Wy sami, za to co zrobiliście z kawałkiem nadrzecznej łąki. Stosunkowo niedawno bo w pażdzierniku 2006 roku stałam się szczęśliwą posiadaczką 420 metrowego ogródka działkowego i podobnie jak reszta forumowiczów postanowiłam zamienić ten skrawek ziemi w oazę ciszy i zieleni. Bardzo dużo dowiedziałam się od Ciebie na temat różnych roślin za co serdecznie dziękuję i proszę o więcej. Pozdrawiam serdecznie Ciebie oraz Twoją żonę życząc Wam dużo zdrowia i wielu, wielu szczęśliwych chwil spędzonych wspólnie w Waszym pięknym ogrodzie. Mam nadzieję, że to nie koniec Twoich opowieści o ranczu i ciąg dalszy nastapi. Powiedz mi proszę jak pielęgnujesz swoje wrzosy, że tak pięknie kwitną? Kupiłam ostatniej jesieni parę rodzai i jedyne co o nich wiem to, że lubią słońce, kwaśną ziemię i powinno się je przycinać na wiosnę.
daszum
50p
50p
Od: 26 lut 2010, o 10:53

Post »

Tadeuszu dzisiaj powolutku przespacerowałam się przez cały wątek. Piękny, zadbany, naturalny ogród. Będę do Ciebie wracać.
Pozdrawiam.Dasza
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GENIU-dziękuję za odwiedziny, nie potrafię Ci powiedzieć, które to zdjęcia wrzosów, a które wrzośców, musiał bym spojrzeć na datę robienia zdjęć. Nie jestem znawcą, by odróżnić te odmiany roślin, wiem tylko tyle że wrzosy kwitną jesienią a wrzośce wiosną, poza tym i jedne i drugie są piękne podczas kwitnienia.

IGOR- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, jestem amatorem ogrodnikiem, nie specjalizuję się w roślinach wrzosowatym , lubię różnorodność roślin w ogrodzie, zarówno iglastych, jak i liściastych. Roślin w ogrodzie mamy dużo, podczas jesiennej inwentaryzacji naliczyłem pięćset odmian drzew, krzewów i iglaków.

JUSTYNKO- dziękuję za wizytę w naszym ogrodzie,wrzosy i wrzośce szybko rosną jeżeli im się przygotuje odpowiednie stanowisko. Nasze wrzosy rosną w bezpośrednim sąsiedztwie lasu, przygotowując im stanowisko, nawiozłem grubo ściółki leśnej którą przekopałem z rodzimą ziemią.

TAJKO- dziękuję za odwiedziny, wrzosy i wrzośce będą pięknie rosły i kwitły jeżeli się im corocznie przeprowadzi strzyżenie na "jerzyka", wrzosom -strzyżenie wiosenne, a wrzoścom strzyżenie po wiosennym kwitnieniu, no i koniecznie dużo im trzeba dać kwaśnej ziemi.

Nasze wrzosowisko jest w cieniu rosnącego lasu od południa, mają widno, ale nie słonecznie, widzę że odpowiada im takie stanowisko. Sadz0nki posadziłem w rozstawie 30 cm, tak jak mi sprzedawca zalecał.

HALINKO-dziękuję za odwiedziny i za ciepłe słowa o naszym wrzosowisku.

HALUCHO - dziękują za dłuuuuuuuuuugi spacer po naszym ogrodzie, zebrało się już trzy części wątku i tysiące zdjęć z ogrodu. Nasz ogród tworzymy już od dwunastu lat, wcześniej przez dwadzieścia lat uprawialiśmy ogródek w ogródkach działkowych, przydało się doświadczenie z uprawy ogródka, podczas urządzania naszego , ponad dziesięć razy większego ogrodu.

Dziękujemy za słowa uznania o naszej pracy w ogrodzie, tworzymy go sami od podstaw, bez pomocy "fachowców", tak by nam się podobał i cieszy nas bardzo że i innym się podoba nasz ogród. Ogród jest naszym jedynym zajęciem, bez tego ogrodu nie wyobrażamy sobie życia, poświęcamy mu cały nasz czas, i nie wyobrażam sobie zmiany trybu życia.

Mamy zamiar nadal prezentować nasz ogród na Tym Forum, nie wyobrażam sobie zaprzestania prowadzenia naszego wątku ogrodowego, bardzo sobie cenimy Naszych Gości Forumowych i z pewnością będę stałym uczestnikiem Forum i prezentował tyle zdjęć, ile zdoła mi przyjąć Fotosik w ramach opłaconego abonamentu.

DASZEŃKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,mimo ogromu czasu poswięconego na spacer po naszej trzeciej części, zapraszam do obejrzenia pierwszej i drugiej części , swoje dokonania w ogrodzie staram się przedstawiać za pomocą ogromnej ilości zdjęć. Dziękuję za ciepłe słowa o naszej pracy w ogrodzie.

Mój wiek nauczy mnie cierpliwości, ale tegoroczna zima staje się nie mieć końca. Za oknem biało:

Obrazek

W ogrodzie również biało i lodowato:

Obrazek Obrazek Obrazek

Za to chociaż w domu na parapetach zielono:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dziękuję TADEUSZU za poradę o pielęgnacji wrzosów i wrzośćców. :) :) :)
Czy to są dzisiejsze zdjęcia z ogrodu,jeszcze tyle śniegu? :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Ale zielonoooo. Dobry pomysł z suszarką jako dodatkowy parapet :;230 Jeszcze trochę i będzie eksmisja do szklarni. U mnie dzisiaj prawdziwa wiosna. Zakwitły krokusy i pszczółki zaczęły pracę. Śniegu już nie mamy wcale. Życzę dużo ;:3
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

No to dobrze, że choć w domu masz zielono. Jestem pełna podziwu dla Twej plantacji :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Taaaak, zgadzam sie z Olą ;:108 dobry pomysł z tą suszarką :tan No i zgadzam się z pytaniem o śnieg, chyba, go już trochę mniej? U mnie dzisiaj znikał w oczach ;:154 a co będzie jutro :heja ;:3 ;:3 ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”