Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ankowo

Post »

Aniu ;:167 ze zdobyciem bylicy - piołunu też miałam problemy, w końcu kupiłam na Targowisku.
A teraz rozsiewa się wszędzie :lol:

Podobną historię miałam ze zdobyciem bluszczyku kurdybanku :lol:
Wszędzie o niego pytałam, w końcu okazało się, że rośnie w ogrodzie bratowej w Rudach.
Jak go posadziłam w swoim ogrodzie, to okazało się, że w moim ogrodzie jest go pełno :;230
A, wszystko dlatego, że ja jeszcze nie wiem, jak te zioła wyglądają :oops:

Teraz poszukuję arniki, która ponoć rośnie w moich okolicach, ale skąd mam wiedzieć która to roślinka :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Halinko, świetne są takie historie! U mnie kurdybanku wszędzie pełno -rośnie w trawie wokół domu. Arnika to piękna roślina, ale pod ścisłą ochroną. Może uda Ci się ją znaleźć w jakiejś uprawie. Ze swojej strony mogę poszukać jakiejś siewki arcydzięgla - może się przyjmie u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 pięknie dziękuję ;:196 ;:196 ;:196

Będę bardzo wdzięczna i miło by mi było odwdzięczyć się jakąś inną sieweczką :D

Zapraszam do mojego ogródeczka :heja
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witaj Aniu :wit
Pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie i jestem zachwycona tym naturalistycznym wyglądem. Powiedziałabym, że to jest prawdziwy wiejski ogród. Wiejski w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Mam nadzieję , że mijają czasy trawnika, iglaczków i tzw rekreacyjnych ogródków, a wracamy do natury. Te klimaty warzywno - kwiatowo - ziołowe bardzo do mnie przemawiają. I ja po niepowodzeniach przy uprawie niektórych warzyw, wracam do ponownych prób. A z ziół polecam jeszcze kolendrę, majeranek i duuuuuużo bazylii :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Olu :wit - jak miło gościć nową osobę ! Sporo jeszcze do zrobienia w moim ogródku, no i pokazuję Wam te najlepsze strony :wink: Majeranek zamierzam siać na pewno. Bazylię też -będzie rosła w donicy, bo łatwiej mi pilnować wilgotności jak mam ją na tarasie :D Uwielbiam jej zapach. Kolendra powiadasz...Widziałam kiedyś poletko kwitnącej- zrobiła na mnie duże wrażenie. To trzeba będzie jutro poszukać nasion :;230 Siej i sadź warzywa, wymienimy się uwagami w sezonie ;:138

Słuchajcie! Źle ze mną -całą noc mi się śniło że piszę posty na forum. Chyba potrzebuję pomocy :;230 :;230 :;230

Chciałam wam pokazać mojego karczocha z ubiegłego roku. Patrzyłam dzisiaj na działce- zostało po nim tylko wspomnienie. Mimo bardzo niewielkich rozmiarów (urósł biedak może z pół metra bo było sucho), bardzo mi się spodobał -liście i kwiat są tak wyraziste. Jeżeli ktoś szuka roślin o architektonicznym pokroju i ma dobrą ziemię, to karczoch jest bardzo odpowiednim wyborem.

Obrazek

A tu karczoch z ogrodu botanicznego w Bergen:

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu dzięki Ci za odpowiedź :wit Mnie geranium kojarzy się z roślina doniczkową,pięknie pachnącą,odmianę pelargoni.Kupuje olejek geraniowy bo uspokaja i dezynfekuje powietrze.Moja babcia nazywała geranium "anginką",ponoć jej liście łagodzą bóle ucha.
:wit :wit
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANIU Ty nawet karczochy uprawiasz? :roll:
Ten karczoch z Bergen robi wrażenie. :roll: Będziesz się śmiała, ale mi się śniła funkia
o różowych liściach i tak sobie pomyślałam, że jak pokażę na forum, to dopiero zrobi furorę. :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko - Mnie też geranium kojarzy z tą pachnącą doniczkową "babciną" rośliną :D . Pelargonia i bodziszek to jedna rodzina - mnie się one wszystkie podobają :heja.

Tajko- ciekawe, co jeszcze nam się przyśni -może to sen proroczy i faktycznie stworzysz nową odmianę która zrobi furorę na całym świecie ;:7 Karczocha musiałam zobaczyć i dotknąć na żywo -a zawsze to lepiej u siebie w ogródku, a nie macać po obcych :;230 A w Bergen były też i takie widoki (swojskie):
Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Cudna ta kapusta ozdobna!!Zrobiłam okolicznościowy bukiet z niej dla mojej siostry - był naprawdę piękny.Sprawdza sie nie tylko na grządkach ale tez w bukieciarstwie :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dokładnie tak! Jest coraz bardziej popularna i w kompozycjach kwiatowych i w ogrodach. Na zachodzie Europy ozdobne warzywa: kapusty, jarmuż, buraki, weszły na salony, rosną na kwietnikach i skwerach miejskich ciesząc oko kolorem i formą. Na dodatek taka kapusta czy jarmuż pięknie się trzymają i jesienią i nawet w zimie. Trzymaj kciuki Grażynko żeby mi się udały siewy i spełniło marzenie o kolorowym warzywniku :uszy
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

Zielona_Ania pisze:Bazylię też -będzie rosła w donicy, bo łatwiej mi pilnować wilgotności jak mam ją na tarasie :D Uwielbiam jej zapach.
Jak wychodować bazylię żeby nie mieć na niej mszyc? Ja miałam ją w poprzednim domu na oknie konserwatorium i mrówki mi na nią mszycę przyniosły. Żeby się jej pozbyć spryskałam wodą z płynem do mycia naczyń, mszyca znikła, a szkody zostały i już niezjadliwa była taka karłowata i twarde listki... :? Czy masz może jakiś przepis na sukces :D Bo mam nasionka czerwonej bazylki ale boje się że historia się powtórzy ;:65
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Aniu życzę Ci tego z całego serca!!!Ja co roku sieję buraki ozdobne,są rewelacyjne na rabacie kwiatowej,najpierw zakwita stara piwonia a potem jej miejsce zajmują buraki.Uwielbiam te ich kolorowe nózki :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka kapusta ozdobna długo zdobi ogród ,nawet po przymrozkach i występuje w różnych kolorach. :wink:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu -Oj, nie miałam mszycy na bazylii. Chyba wszystkie mszyce z okolicy obsiadły moja trzmielinę i suchodrzew, pozostawiając inne rośliny w spokoju ;:7 . Jednak warto reagować w przypadku pojawienia się mszycy jak najszybciej - jeśli siadła na szczycie pędu to można uszczknąć. No i jeszcze można stosować ekologiczne preparaty z czosnku. Ja małe grupki mszyc w miarę możliwości zwalczam mechanicznie -ścieram palcami i po robocie. Chyba że masz całe zagony bazylii a nie doniczkę jak ja, to by była niezła praca ;:7

Grażynko- strasznie się cieszę że ozdobne buraczki mają tak oddaną zwolenniczkę :D Będzie mi bardzo miło jak latem ocenisz moje wysiłki :wit

Tajko- szkoda tylko że kapustne lubią raczej bardziej zwięzłe gleby i u mnie rosną jak ostatnie biedaki. Ale nie poddaję się. Tylko dużo kompostu na mój piasek i sieję :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w ogrodzie także mam prawie sam piach . :) :) :)
Wokół sosny i brzozy to sama rozumiesz, ale robimy bardzo dużo kompostu i rośliny
jakoś rosną. :) :) :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”