moje storczyki karlin2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje storczyki karlin2

Post »

karlin2 pisze:Na mojej kropce zauważyłam intruza. ;:110 Chyba przędziorki bo pod najstarszym liściem była taka hmmm jakby pajęczynka. Pomóżcie mi, czym je zniszczyć ? ;:114
aha noi widziałam takiego maleńkiego białego stworka skaczącego sobie po ziemi
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Widzę, że zaczęły cię wciągać storczyki. Nowe nabytki bardzo ładne.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

tak, strasznie :Dtym bardziej jak przeglądam forum i widze Wasze śliczności to też chce mieć tyl;e i takie piękne i w ogóle. :D ;:3
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I pewnie kiedyś będziesz mieć, zdobędziesz też dużo cennych doświadczeń. Najlepiej się uczyć na błędach, na własnym doświadczeniu, bo nie wszystko co piszą w książkach jest prawdą. Storczyki są wciągające i jak się kupi jednego to już nie da się przestać. Ja też tak miałam i chyba każdy na forum tak ma. Zaczyna się od jednego, potem się dochodzi do kilkudziesięciu albo i kilkuset. Niektórzy na tym forum mają naprawdę wspaniałe kolekcje, z wieloma okazami, których im mogę tylko pozazdrościć.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

ja mam 5 haha maleńka liczba w porównaniu do tych co podałaś. :;230 A Ty ile masz Storczykowo kwiatuszków? Bo jak patrze na ilość postów, które napisałaś, to mam wrażenie że jesteś na forum już dobra pare lat :D ale nigdzie nie pisze o ilości sztuk w twojej kolekcji. Chyba , że przegapiłam :P ;:14
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

A i proszę pomóżnie mi z tymi paskudnymi stworzeniami !
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karlin2 pisze:ja mam 5 haha maleńka liczba w porównaniu do tych co podałaś. :;230 A Ty ile masz Storczykowo kwiatuszków? Bo jak patrze na ilość postów, które napisałaś, to mam wrażenie że jesteś na forum już dobra pare lat :D ale nigdzie nie pisze o ilości sztuk w twojej kolekcji. Chyba , że przegapiłam :P ;:14
Obecnie mam niewiele ponad 80, na forum jestem od 07.02.2008. A ty i tak szybko nazbierałaś te 5, bo niedawno pokazywałaś swojego storczyka rosnącego w ziemi, a teraz masz już więcej. A tamtego co był w ziemi przesadziłaś już?

A jakie te stworzenia masz na storczyku? Jak był gdzieś na pół centymetra, taki biały i jakby włosiaty, to jest wełnowiec. One lubią siedzieć na kwiatach.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

To było takie małe heh mniej wiecej milimetrowe coś, białe albo coś przezroczyste na biało jakoś tak. Wlazło w kore i tyle go widziałam. Ale jak kupiłam dzisiaj to właśnie miał ta jakby pajęczynke na spodniej stronie liścia. To umyłam wszystkie szybko wodą z płynem i dalej nie wiem. A co do tamtego w ziemi, to miałam w ziemi 3, tylko przy okazji pytania "co to jest"(basal keik podobno :P) dowiedziałam sie że mam przesadzić z tej ziemi. Więc przesadziłam wszystkie 3. :) A w ciągu ostatnich 5 dni kupiłam jeszcze dwa. Jestem z siebie dumna :D chociaż nie wiem z czego. Ze sobie kupiłam? hmmm kupić sobie można. Ale skacze z radości, że mam nowe, inne... :heja ;:7 ;:108 ;:138 :tan
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten robaczek to mógł np. być skoczogonek, one są małe, jakby szarawe, potrafią skakać i lubią być w podłożu. Nie robią dużych szkód.
A że przesadziłaś, to dobrze, w ziemi mogłyby szybko uschnąć. Nieliczne storczyki jak np. Ludisia czasami można spotkać w ziemi, ale normalne storczyki takie jak Phalaenopsis powinny rosnąć w korze. Phal. i Cattleye potrzebują grubszej kory, Paphiopedila, Miltonie itp. cieńszej. Można też do kory dodawać włókna i chipsy kokosowe, keramzyt, styropian (te 2 ostatnie rzeczy często daje się na dno doniczki). U botanicznych Phal. często spotyka się też mech zwany shpagnum.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Właśnie, skoro o mechu mowa. Jak kupiłam dzisiaj tą kropkę, całą doniczkę od środka miała prawie zieloną i na wierzchu też było troszke zielonego mchu. Przeszłam do domu to ją przesadziłam do nowego podłoża. Nie wiem czy dobrze zrobiła, bo nigdy nie spotkałam sie z mchem. Przesadziłam z tamtego podłoża, (w starym widziałam dużo tych szkodników)a ty znowu widze jednego białego szkraba. heh.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Od samej myśli o tym szkodniku wszystko mnie swędzi i gryzie :P :;230
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jest inny mech, taki zwykły. należy go po prostu zeskrobać ze ścianek doniczki. Sphagnum to jest taki inny mech, który często jest używany jako podłoże, chłonie wodę jak gąbka i długo przesycha, łatwo w nim o przelanie.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Aha, a ja sie przestraszyłam i przesadziłam kwiatka i umyłam doniczke. Ale przynajmniej mam spokojne sumienie :D
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

A kropka ma na każdym pędzie jeszcze po dwa małe pędziki :D Nie, przepraszam, na jednym jest jeden, bo drugi sie chyba ułamał wtransporcie, albo nie wiem, ktoś mu zrobił na złość :? To samo jest z jednym kwiatuszkiem, widać go na zdjęciu, ma złamaną warżkę. Ale i tak jest śliczny. A jeśli tamte pędziki zakwitną przed opadnięciem starych kwiatków to już go będę chyba na rękach nosić ;:14 ;:223 :;230 :tan
Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Obrazek
Pozdrawiam, Karina