Moje spełnione marzenie malgocha1960
- kocica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje spełnione marzenie malgocha1960
Może być taki kosz, może być szeroka doniczka plastikowa i można sadzić. On u mnie zimuje w gruncie w tym koszyku i sadziłam go jesienią. Myślę, że możesz go zakopać w pojemniku teraz i jak tylko się ociepli to razem z pojemnikiem do gruntu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dzięki, bo w internecie wyczytałam, ze przełom września-pazdziernika.Jutro muszę iść do ogrodniczego po te koszyczki, bo już nawet donic mi zabrakło.Powiedz mi, co jeszcze sadzisz razem z donicami, a konwalie?
- majka300
- 1000p
- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Małgosiu niestety ja nie mam fuksji ogrodowych
może inna Majka ma bo sporo jest nas na forum

"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat

Zapraszam

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Małgosiu, konwalie są piękne, ale uwaga bo bardzo ekspansywne, kłącza straszliwie się rozchodzą i trudno potem się ich pozbyć. Konwalie też posadź sobie w pojemnikach ograniczających ich rozrost albo zrób im jakiś ogranicznik zakopany w ziemi. Małgosiu, w pojemnikach mam wszystkie cebulowe ze względu na nornice, nawet lilie sadzę w dużych pojemnikach i zakopuję w ziemi.
A co do czosnku to powinien być posadzony zeszłej jesieni, nie wiem dlaczego teraz go sprzedawali bo raczej nie powinni. Może ktoś doradzi Ci coś innego w tej sprawie niż ja, może ktoś lepiej się zna na tych cebulowych sprzedawanych wiosną zamiast jesienią.
A co do czosnku to powinien być posadzony zeszłej jesieni, nie wiem dlaczego teraz go sprzedawali bo raczej nie powinni. Może ktoś doradzi Ci coś innego w tej sprawie niż ja, może ktoś lepiej się zna na tych cebulowych sprzedawanych wiosną zamiast jesienią.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- malgocha1960
U mnie chyba nie ma nornic, a właściwie to po czym poznać.Działkę mam od ubiegłego roku to nawet nie wiem czy są.
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Ja właśnie sadzę czosnek między różne cebule aby uchronić je przed zjedzeniem przez różnych amatorów .. jak dotąd nic mi nie zjada żadnych cebul a i mało widać korytarzy w kwiatach , wszystko przeniosło mi się na trawnik .. trudno jak maja ryć to już niech ryją na trawniku ,najwyżej na wiosnę znowu będzie ugniatanie i podsiewanie ..ale kwiaty ocaleją ..
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu mam floksy białe ,są naprawdę piękne i wydzielają przyjemny zapach,ładnie się rozrastają w kępie,będziesz zadowolona.Najlepiej do tych białych dosadzić jeszcze w innych kolorkach,wyglądają wtedy bardzo okazale. 

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- malgocha1960
Białe mam od koleżanki i kwitły mi w ubiegłym roku, a u nas w biedronce były niebieskie.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Małgosiu
a, u nas, w Biedronce, były białe floksy
Nie zauważyłam niebieskich
Muszę jutro iść i dobrze przepatrzeć wszystkie kartoniki

Jak, nie będzie ich w Biedronce obok bloku, to polecę do innych Biedronek
A, już myślałam, że koniec z Biedronkowymi zakupami

Nie zauważyłam niebieskich

Muszę jutro iść i dobrze przepatrzeć wszystkie kartoniki

Jak, nie będzie ich w Biedronce obok bloku, to polecę do innych Biedronek

A, już myślałam, że koniec z Biedronkowymi zakupami

-
- 500p
- Od: 20 sty 2009, o 10:32
Floksy to klasyczne kwiaty z wiejskich ogrodów . Pierwsze zaczynają kwitnąć na początku lipca .malgocha1960 pisze:A te phloksy ładne są w realu?
Kolorystyka od białego - przez róże, fiolety ,pomarańcze do czerwonego . Wysokość od 50 cm do ponad 1 m . Ładnie pachną .
Pozdrawiam , Joanna
- maniusika
U mnie w ogrodzie tez mam kilka kolorów a teraz dokupiłam sobie jeszcze czerwoniutki , tylko dawne floksy mocno pachną , nowe odmiany już mniej , ale mają ładniejsze kwiaty i mocniejsze kolory ..
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- malgocha1960
Chyba moja mama miała kiedyś te fioletowo różowe na swojej działce, tylko nie wiedziałam,że one tak się nazywają.
Dziewczyny, a czy rododendron znosi sąsiedztwo róznych tych kwiatów biedronkowych?Może przez nie dałabym mu trochę cienia,żeby go nie przesadzać.
Chciałam dzisiaj dokupić sobie lilie w nowej biedronce,ale nie wyobrażacie sobie co tam się rano działo, nawet nie próbowałam wejść , bo nie dla mnie takie przepychanki. Normalnie jak za czasów komuny, cos rzucili to trzeba brać, nie ważne czy potrzebne czy nie.
Dziewczyny, a czy rododendron znosi sąsiedztwo róznych tych kwiatów biedronkowych?Może przez nie dałabym mu trochę cienia,żeby go nie przesadzać.
Chciałam dzisiaj dokupić sobie lilie w nowej biedronce,ale nie wyobrażacie sobie co tam się rano działo, nawet nie próbowałam wejść , bo nie dla mnie takie przepychanki. Normalnie jak za czasów komuny, cos rzucili to trzeba brać, nie ważne czy potrzebne czy nie.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MAŁGOSIU kwiaty różanecznika Ci nie przesłonią, no chyba teraz, dopóki jest mały.
Jak się zdecydujesz na przesadzenie,to lepiej jak krzew jest młody

Jak się zdecydujesz na przesadzenie,to lepiej jak krzew jest młody

- maniusika
Jak masz dla niego miejsce zaciszne to przesadzaj .Teraz gdy jest jeszcze mały i nie ruszyła wegetacja ,więc nie odchoruje ..Drugim rozwiązaniem jest posadzenie większego drzewa najlepiej ładnego świerka lub sosny ..