Storczyki Katris

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Storczyki Katris

Post »

Oba bardzo ładne. Ja też miałam, krótką przeprawę z wełnowcami. Mam nadzieję, że się więcej nie pojawią.
Awatar użytkownika
katris
50p
50p
Od: 26 sie 2009, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, Henryku, Dusiu, Justynko, Joane miło, że zaglądacie do mnie i że podobają się moje nowości ;:79

Henryku, proszę :wink: - tak mieszkają moje prawie wszystkie storczyki
Obrazek

A to mój sposób na powiększenie miejsca dla mich pupilków :D / na razie trzymam się planu pt. storczyki w kuchni :;230 :;230 będzie jeszcze miejsce dla czterech :wink: /
Obrazek

I na koniec jeszcze raz - fotogeniczne słoneczko na nadal zimową u mnie aurę za oknem
Obrazek
Pozdrowionka :) Katarzyna
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zajrzałam i zostałam :) bardzo ładną masz kolekcję i pięknie się eksponują na oknie, mam pytanie te łańcuszkowe uchwyty do donic to gdzie można znaleźć? pięknie to wygląda :) no i widzę dorodną paproć a storczyki lubią jej obecność :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale masz pięknie na parapecie :). Takie ładne storczyki, a ta bujna paproć podkreśla piękno ich kwiatów.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Dziękuję,pięknie,pięknie ;:63 i większość kwitnie.Jeżeli dobrze widzę to wszystkie w nieprzeźroczystych doniczkach?!Napisz coś,proszę,o tych wiszących doniczkach.
Jeżeli można,mam pytanie:niektóre moje storczyki mają w środku dodatkową doniczkę-koszyk,jest przerośnięta korzeniami.Czy nie powinno się ich usunąć?,czy nie "duszą'kwiatów?

Pozdrowienia H. :wit
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piekne okno w pokoju...ale pomysł na kuchenne okno mi się bardzo spodobało... Może "ukradnę" pomysł...tylko kuchnię od mamy muszę "pożyczyć" :D ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
katris
50p
50p

Post »

Trzynastka, te uchwyty do donic to własnoręczna szydełkowa robótka :wink: , o tyle to dobre że do każdej doniczki można zrobić odpowiedni rozmiar.
Jeśli zaś chodzi o towarzystwo paproci i storczyków to na pewno i jedne i drugie lubią wilgoć a radzą sobie z małą ilością słońca / prezentowane okno z wystawą na pd-zach/. U mnie w innych pokojach paprocie słabo rosną, a i storczykom szybko kwiaty opadały :( Na pewno pięknie wyglądają kwitnące storczyki wśród innych zielonych?

Dusiu, dziękuję ;:196

Henryku u mnie większość Phalaenopsis kwitnie, gdyż prawie wszystkie to jeszcze sklepowe kwitnienia. Jeśli zaś chodzi o doniczki, to wszystkie rosną w przeźroczystych, natomiast włożone są do większych osłonek. Podobno najlepiej się czują gdy korzenie mają swobodny dostęp do powietrza, czyli bez osłonek. W moich warunkach na razie osłonki im nie szkodzą i wygodnie jest podlewać bo po prostu wlewam wodę tak do ? wysokości a później wylewam i oglądam dokładnie roślinki.
Z tymi małymi doniczkami-koszyczkami to różnie bywa, u dwóch moich storczyków w tych koszyczkach było bardzo mokre sphagnum a z zewnątrz widać było podłoże do storczyków?
Ja jestem za tym, aby pozbyć się tego koszyczka, oczywiście jeśli nie widać niepokojących objawów to najlepiej się wstrzymać do przekwitnięcia storczyka. To moje zdanie, ale pamiętaj że mam bardzo małe doświadczenie, może wypowiedzą się bardziej kompetentni

Justynko, mamie na pewno się spodobają, szczególnie kwitnące roślinki w kuchni :D
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za poradę,dopóki kwitną nie będę ruszał,pytałem dlatego,bo przeglądając wątki wielokrotnie spotkałem się z opinią,że dobrze jest zaraz po zakupie przesadzić storczyki do nowego podłoża.Niestety uchwyty nie dla mnie :( a druty do szydełkowania umiałbym co najwyżej pospawać. :wink
Dzisiaj rozwinął mi się mój pierwszy kwiatek,nie z mojego pączka ale kwiatek pierwszy. ;:138
;:180 się z ;:112,Henryk
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
katris
50p
50p

Post »

Henryku ;:32 oj cieszą rozwijające się pączki, to znak że storczyki się zaaklimatyzowały u nas. Zobaczysz, jak wielką radość daje pączek pokazujący swoją buźkę z pędu wyrastającego z uśpionego oczka, nie wspominając już o ?własnym? pędzie. Życzę Ci aby nastąpiło to jak najszybciej i pewnie tak będzie, bo widać że dużo ;:167 wkładasz w opiekę nad swoimi pupilkami.

Przedstawiam Wam Phalaenopsis /23/, który skusił mnie swoim, jakby malowanym deseniem oraz dość dużymi kwiatami
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Kasiu, pieknie ;:122
Życzę, by wszystkie pączki utrzymały się na pędach ;:196

Pozdrawiam,
Ewelina
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Niesamowite ubarwienie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Miodzio ;:94 palce lizać.Napatrzeć się nie moge :shock:
Pozdrawiam Ania
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Naprawdę piękny, ;:108 a jak rozwią się pozostałe pączki to tym bardziej będzie śliczny. Nie dziwie sie, że cie skusił ! ;:138
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny,szczególnie widoczne to jest na tym pierwszym zdjęciu,w planie dalszym ;:77
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Piękny Phal. i piękne zdjęcia.
ODPOWIEDZ