Winorośle i winogrona Cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Winorośle i winogrona :)

Post »

Kufel (jak ty się zwiesz w ogóle?) świetne i pomysłowe :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny dzięki za super instrukcję ;:180 Dobrze,że chociaz zdjęcia Agi są dostępne . Pierwszy raz zimowałam coś ,ale wszystkie sztorby super przezimowały Domiś ;:180 . Teraz pozostaje tylko czekac na korzonki i listki. Tak to u mnie wygląda
Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej, Jadziu, nie wiem, co się stało - ta strona, gdzie wrzucam fotki nie działa :roll: Mam nadzieję, że chociaż opisy się przydały, no i oczywiście fotki Agi (jak dobrze, że wrzuciła swoje) :D To teraz w cieple niech stoją :D Trzymam kciuki ;:65
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

dominikams pisze:Tutaj jeszcze obrazkowy elementarz cięcia - właśnie Guyot i póżniej Royat:
Też już widziałam. Dziękuję. Moim zdaniem to najlepszy instruktarz dla początkujących. Wiele mi wyjaśnił. Choć też zabrakło zdjęć starszych winorośli, takich, które są cięte już kilka lat. Żeby było widać skąd wyrastała zeszłoroczna, skąd tegoroczna łoza. Żeby wyjaśnić, co zrobić, jakby się ucięło np. źle. Wiem, że na młodych widać najlepiej, ale wyobraźnia pracuje. Szczególnie początkującym, którym się wydaje, że to cięcie to jakaś magia. Bo chyba jest :roll:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochana, przed pierwszym cięciem (nie mówię o tegorocznym) będziesz godzinami sterczeć przy krzewie i kombinować :wink: :;230 Ja tak miałam w zeszłym roku - a na jesieni (cięłam przed okrywaniem) - luzik :D A w razie czego przyjedziesz do mnie :wink:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KUFEL2005 pisze:Moja mini ukorzeniarka w akwarium :)
super ;:138 Czy te 5cm w wodzie oznacza, że dół sztobra jest w wodzie? Ja bym chyba podwiesiła na tafli wody, nie zanurzając.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Jadziu :)
Wygląda to rewelacyjnie!! Nie napchane jak u mnie :oops: Gdzie będziesz to trzymać?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pochwalę wszystkich :D .
Czytając ten wątek nie miałem pojęcia ,że tak dużo osób zajmuje się lub chce się zajmować,rozmnażać tę wspaniałą roślinę jaka jest winorośl.
Może za parę lat kto wie nieświadomie Polska pobije rekord będziemy największą winnicą w Europie.
To na razie marzenia..........ale ja ja już zaczynam się przyczyniać do jego spełnienia.Zajrzałem do moich milusińskich.Nie przyjął się tylko Swenson Red na razie,ale pobiorę jutro jeszcze raz sadzonki w razie czego :wink: .
Ja mam trochę inny sposób ukorzeniania niż opisany tutaj.(chyba najbardziej popularny).
Tnę sztobry na jesieni(pierwszy raz w tym roku i z powodzeniem)lub w lutym(przedtem tylko w tym czasie).Tnę na spore kawałki3-4 oczka moczę to w ciepłej wodzie minimum 24-48 h.Czasem wsadzałem sztobry do wody pod grzejnik i czekałem,aż moczone wodzie puszczą liście.
Ukorzeniałem zazwyczaj w mieszance piachu z torfem 1-1.Lub w samym torfie.
W tym roku po raz pierwszy użyłem ukorzeniacza.Różnica jest taka,że prędzej startuje.I w raze czego można wymienić w czas te które się nie przyjmą.Czas zaoszczędzony dzięki ukorzniaczowi to 7-14 dni.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Wizja naszego kraju jako jednej dużej winnicy jest wspaniała :D Patrząc jednak na to co się dzieje za oknem, zastanawiam się czy zamiast na sadzenie winorośli nie nastawić się na uprawę chrobotka reniferowego -może mieć lepszą przyszłość :;230
A poważnie, czuję że nauka cięcia i prowadzenia winorośli to będzie nie lada wyzwanie - ale z Waszymi instrukcjami muszę dać radę ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

AGA na pewno w pokoju gdyż mam tam ciepło postawię na parapet . Takie 2 pojemniki nie zajmą dużo miejsca . Opatule je czymś ,żeby miały dodatkowe ciepełko . Jutro przyniosę z ogródka tackę i postawię je na niej . Rozumiem ,że lubią ciepełko jak my
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ale wątek pędzi - już mi trudno dotrzymać kroku. Muszę czytać i oglądać po 3 razy, żeby zobaczyć światełko w tunelu. Będę się uczyć pilnie :uszy Spacja - dziękuję za zadane przez Ciebie pytania. Rano idąc do pracy przyglądałam się winorośli i przyglądałam i przyglądałam myśląc "jak ja to utnę". No i troszkę się spóźniłam :;230 Nie potrafiłabym tak ładnie zapytać.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:AGA na pewno w pokoju gdyż mam tam ciepło postawię na parapet . Takie 2 pojemniki nie zajmą dużo miejsca . Opatule je czymś ,żeby miały dodatkowe ciepełko . Jutro przyniosę z ogródka tackę i postawię je na niej . Rozumiem ,że lubią ciepełko jak my
Jadziu, możesz i na kaloryferze postawić, o ile nie grzeje mocno, albo coś podłożyć, żeby tylko część ciepła grzała "nóżki" patykom. Może też być poduszka elektryczna :;230 (właśnie mi się przypomniało, że ktoś tak ukorzeniał, z dobrym skutkiem :wink: ) Mam nadzieję, że trociny nie są bardzo mokre (odcisnęłaś?), a w pojemnikach są dziury?

Iza - no widzisz, to świat tak pędzi :;230
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Zaczęliście już ciąć a ja swoich jeszcze nie posadziłam, to co w piaseczek i do zimnej piwnicy teraz???
Ziemia zamarznięta przecie. I po posadzeniu ciąć chyba nie trzeba, bo one przycięte :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W piasek, torf, albo tylko korzenie w mokrą szmatę i folię. Pewnie w weekend lub na początku tygodnia da się posadzić. Ciąć nie musisz, przynajmniej ten rok z głowy :twisted:
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”