Ismena,błonczatka( Hymenocallis)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ismena zwana błonczatką

Post »

Kamilu ja bym chciała zapytać >>> moje ismeny zakupiłam w biegłym roku i rosły mi w doniczce na tarasie.
Jesienią zasuszyłam wszystko tak jak rosły i doniczka powędrowała do piwnicy.
Teraz przyniosłam wszytko do domu > wykopałam > jedna cebulka miała małe cebulki, ale ich nie oddzielałam tylko usunęłam starą ziemię i tak wsadziłam do nowej.
Nie wiem czy dobrze zrobiłam :?:
Czy powinnam oddzielić wszystkie małe cebulki :arrow: czy to nie ma znaczenia :?:
Może teraz jest już za późno, bo zaczęły kiełkować, ale chciałabym wiedzieć tak na przyszłość .
No i czy lepiej jest jesienią wyciągać cebulki z ziemi i zimować poza ziemią czy tak jak zrobiłam :?:
Moje linki
KATARZYNA
x -C - m

Post »

Jeśli uprawiasz je w doniczkach to nie wyciągaj ich co roku. tylko zasusz w doniczce i tak wstaw do przechowywania w następnym roku przesadź do większej doniczki nie usuwając `starej` ziemi. Jeśli masz posadzone do gruntu to wykop i zasusz normalnie z całymi korzeniami i dopiero przed sadzeniem w następnym roku skróć korzenie o jedna trzecią. Co do oddzielania cebul potomnych to można je oddzielać niektórzy powiedzą że trzeba. Mogą one trochę osłabiać cebulę mateczną.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Kamilu za dobre rady > teraz wiem że dobrze zrobiłam zimując ją tak jak rosła > źle że wymieniłam ziemię, ale to chyba nie taki duży błąd :P
Moje linki
KATARZYNA
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :wit Ismena czy błotniczka. Można wykorzystać ją uprawiać w doniczce albo w ogrodzie.Cebule przechowywane zimą na sucho, w pomieszczeniach o temperaturze okoł 15 stopni, sadzić można do doniczek w kwietniu, a do gruntu po połowie maja. Wtedy wybieramy miejsce najcieplejsze w pełni nasłonecznione. Odpowiednia gleba to ziemia próchnicza.Ltem wymaga obfitego podlania i intensywnego nawożenia. Od tych zabiegów i zimowego spoczynku bez dostępu wilgoci, zależy późniejsze dobre kwitnienie roślin. Przed sadzeniem zaleca się odjąć od głównej cebuli więkrzość cebuk przbyszowych.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja cebulki ismeny wsadzam do doniczek w marcu po czym jak już się wiosna na dobre wprowadza wsadzam je do gruntu .Kwitły mnie przepięknie w zeszłym roku i właśnie juz dokupiłam cebulki i bedę w tym tygodniu wkładać do donic:) Na jesień cebule wykopuje razem z mieczykami i innymi cebulami :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Do jak dużej donicy posadzić ismenę? Pozostanie w niej przez całe lato na balkonie.
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja w ubiegłym roku posadziłam dwie cebulki w takiej i do dziś w niej rosną :P
Jedna cebulka wypuściła małe , druga nie > zmieniłam tylko ziemię :P
Obrazek
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Kasiu jestem zdziwiona ,ze w tak małej doniczce rosną cebule ismeny.
Na zdjęciu chyba dla porównania wielkości postawiłaś buteleczkę ALPA a ona nie ma nawet 15 cm wysokości.
Chcę w tym roku wsadzić ze 3 cebule i zastanawiałam się nad wielkością doniczki.
Wiele lat temu miałam ismenę w doniczce jako kwiat domowy nie wiedząc o tym,że jest gruntowym i była zielona przez cały rok - kwitła 2 razy.
Gdzie zimujesz ismeny?
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje zimowały w piwnicy > tylko nie wiem czy nie miały tam za ciepło :?:
Okaże się wszystko latem :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30

Re: Ismena (błonczatka) w doniczce - pytanie o zimowanie.

Post »

Ja ismenę wykopałam i przechowywałam tak jak mieczyki.wczoraj przygotowywałam cebule do wiosny ( oczyszczałam je) mieczyki wszystkie ok a ismena ? dwie cebulki mi wypadły. Zgniły w środku a z zewnątrz nie było tego widać .Zastanawiam się czy ismenę nie powinno się "rozbierać " na jesień i wtedy przechowywać .Zaznaczę że nie były wsadzone do ziemi , przechowywałam w koszyczku.

czekam na wasze uwagi i rady
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Malkar
500p
500p
Od: 27 sty 2007, o 21:16

Re: Ismena (błonczatka) w doniczce - pytanie o zimowanie.

Post »

Też mam ismenę posadzoną w doniczce a raczej w dużej donicy. Do tego donica jest obsadzona fuksjami.
W maju wystawiam donicę przed dom, do ogrodu, jesienią wnoszę do dość ciemnej piwnicy. Niektóre liście ismeny po przekwitnięciu żółkną, to je sukcesywnie usuwam. Po wniesieniu do piwnicy na zimowanie przycinam liście, przycinam też fuksje, które rosną z ismeną kolejny rok. Zimujące w piwnicy rośliny podlewam może ze trzy razy.
Wiosną, gdy dzień dłuższy i do piwnicy dociera więcej światła, to rośliny dostają trochę więcej wody ale też bez przesady bo się wyciągają. Od wiosny do końca lata nawożę granulowanym nawozem wieloskładnikowym w małych ilościach ale za to mniej więcej raz na tydzień.
Nie przesadzałam jeszcze ismeny a powinnam bo trochę już mieszka w tej donicy. Zawsze zabraknie mi na wiosnę czasu na planowane roboty a potem robi się za późno. ;:223
Zdecydowałam się posadzić kiedyś tam ismenę do donicy, bo jak sadziłam bezpośrednio do gruntu to nie zdążyła mi zakwitnąć.
Pozdrawiam. Małgorzata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ela_k
200p
200p

Ismena

Post »

Ismenę mam na działce nie w doniczce, ale uważam że można jąsadzićtak samo do doniczki jak i do gruntu.Myślę że do doniczki sadzimy wcześniej niżdo gruntu, bo w doniczce stoi w domu, a do gruntu sadzi się później . Dopiero w połowie maja będę sadzić ismenę do gruntu :D leży teraz w piwnicy i czeka na swoją kolej :lol:
Awatar użytkownika
vademecum
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sty 2010, o 16:41

Re: Ismena

Post »

moją ismenę trzymam jedynie w ogrodzie, gdyż tak się rozrasta, wydając masę cebulek potomnych, że w doniczce by zabrakło dla niej miejsca Obrazek

tak wyglądały cebule po wyjęciu z ziemi
Obrazek Obrazek
ela_k
200p
200p

Post »

Moja ismena jest teraz w piwnicy. Zawsze wykopuję ją na zimę co roku. Niektuży mówią że można zostawiać na zimę w ziemi, ale chyba tylko gdy jest zima łagodna. Myślę że jak będzie ostra zima to po prostu przykryć ją.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Absolutnie nie możliwe,aby ismena przezimowała w gruncie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”