Ankowo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Ankowo

Post »

igor944 pisze:... więc czmykam do niej coś poderwać. :;230 ;:170
He he, fajnie zabrzmiało 8-) :;230 :;230

Aniu - ja bażanty gonię, bo zżerają moje borówki i maliny (te najbardziej dojrzałe) :twisted: Niestety codziennie wracają ;:214 ;:214
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hej dziewczyny :wit
Andziu - dobrze wiedzieć że dla ciebie uprawa warzyw to nie pierwszyzna, bo ja to często mam obawy czy wszystko dobrze robię. Burak liściowy mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Co do boczniaka, to wystarczy kupić gotowy balot słomiany z zaszczepioną grzybnią, postawić w cieniu, nakryć od góry żeby deszcz nie zalewał słomy. Co pewien czas można zraszać konewką, żeby nie przesechł. Grzyby pojawiają się stopniowo. Ja zrobiłam błąd, bo nie namoczyłam balotu po zbiorach, i nic już nie urosło. Ale będę próbować jeszcze raz :P

Dorotko- ja z racji pracy nie mogę omijać ogrodniczego asortymentu, mam go na co dzień :D . Moje nowe nabytki też nie mają miejsca przygotowanego, czeka mnie ciężki bój z odchwaszczaniem ugoru porośniętego trzcinnikiem piaskowym. Więc będziemy obie harować jak tylko pogoda pozwoli :wink:

Dominiko- dla mnie takie odwiedziny bażanta to wielkie wydarzenie :D A u Ciebie to nieźle muszą się złazić, jak szarańcza ;:7
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANIU- uprawiasz ciekawe warzywka. :) Będę musiała spróbować uprawy buraka liściowego,gdyż ja bardzo lubię takie jarzynki zasmażane, a szpinak mi się nie zabardzo udaje,gdyż z suszy dostaje mączniaka. :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciągnęła mnie ta użytkowa strona ogródka. Chcę jeszcze poszerzyć asortyment ziół. A buraczki liściowe w trzech kolorach będą także jako ozdoba. Ładne i smaczne -czego chcieć więcej :heja
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z ziół wieloletnich uprawiam szczypiorek, cebulę siedmiolatke, oregano, miętę pieprzową i melisę. :) Widziałam u Ciebie ogórecznik, on jest piękny jako roślina ozdoba, ale może używasz go do jakichś sałatek? :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do sałatek to nie, ale lubię kwiaty - bardzo ładnie wyglądają zamrożone w kostkach lodu jako dodatek do letnich napojów :D
Mam tak jak Ty szczypiorek, oregano i miętę. Poza tym cząber, bylicę piołun, hyzop, arcydzięgiel, kozłek. Nie wszystko stosuję w kuchni - ale nalewka z mixu ziołowego wyszła świetna (tylko bez kozłka oczywiście). No i jeszcze dobrze działa taka garść ziół (jeszcze z krwawnikiem na dodatek i lawendą) zaparzona do kąpieli. :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU- dziękuję za obszerną odpowiedź , tylko mi jeszcze powiedz, czy ogórecznik w kostkach lodu nie traci koloru? :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest ślicznie niebieski tak jak na roślinie, wygląda pięknie ;:108
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Ci bardzo. :) To już wiem, że muszę go mieć. :!:
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszukam nasionek, może mi się jeszcze coś uchowało do przesłania - tylko po południu, jak wrócę z pracy :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję ANIU za szczere chęci , ale nie ma takiej potrzeby , gdyż u nas w Centrum Ogrodniczym są nasiona ogórecznika. :) :) :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A na szczęście wystarczy raz posiać, bo potem to on już sam dba o siebie i sam się wysiewa :D
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki ANIU, to jest dobra wiadomość. :) :)
Awatar użytkownika
katarzyna3221
500p
500p
Od: 25 lis 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu ;:196 nie wiem jak ja nadrobię tyle zaległości.Widzę że królikarnia przeszła metamorfozę i przyznać muszę że na dobre jej to wyszło ;:108 Mimo piaszczystej gleby bardzo dobrze sobie radzisz z roślinami -pięknie odwdzięczają Ci się za opiekę i widzę że masz ich różne gatunki śliczna piwonia bardzo je lubię gdy moja córcia była w wieku sypania kwiatów to wiesz do czego jej służyła ;:224 krokusy. szafirki,tulipany ,hiacynty ,żonkile cały zestaw wiosennych kwiatów ,ale będzie pięknie jak śnieg zniknie i w końcu przyjdzie wiosna ;:138 .Oczko wodne lumaśne ,i moje ulubione słoneczniki ,ale nie tylko pod względem mniam mniam :;230 .Oglądam i oglądam i nie mogę się zdecydować co mam pisać ,no tak kto późno przychodzi ten sam sobie szkodzi ;:14 ....piękne Cię goście pierzaste odwiedzają nawet ten pajączek jest ładny chociaż za nimi nie przepadam :roll: Fajnie pomyślana kompozycja żółtych bratków w niebieskich donicach super się nawzajem uzupełniają :tan :tan .Piękny ogródek warzywny i ile w nim zielonych smaczności ;:152 .pomidorki jak piękne pomidorki ,ale mnie interesują te dojrzewające porzeczki ;:109 ;:109 bardzo kryształowo wyglądają ;:112 .Piękne nowe zdobycze niech pięknie rosną ---mam nadzieję że ta wiosna w końcu przyjdzie i będzie możliwość zasadzenia tych piękności ...Ufff chyba tak w telegraficznym skrócie nadrobiłam :D
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Aniu a ja z ziół polecam jeszcze tymianek, można kupić w kilku odmianach- tradycyjny dodaje do pieczonego mięsa, cytrynowy do sałatek.
Zaintrygował mnie ten burak liściowy, piszesz że smaczny ale i świetnie wygląda na grządce :D
Wiele osób właśnie ze względów estetycznych rezygnuje z warzywniaka, ale obecnie można kupić takie warzywa które są i smaczne i atrakcyjne dla oka. A jak się jeszcze wszystko ładnie skomponuje....(czego ja nie potrafię :( )
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”