Witaj
Alu-Śnieżny Płatku! Ostatnio pojawiam się na forum okazjonalnie i dlatego tylko zarzucałam okiem na to co się dzieje w zaprzyjaźnionych wątkach. Stąd nie pisałam nic o Twoim projekcie. A to dla mnie temat smaczny nad wyraz!!!
Hmm, sądząc po Twoich zdjęciach - masz piękny, dorosły ogród, który wcale nie wymaga jakichś znaczących zmian! Jeżeli jednak Cię "swędzi", żeby coś innego nowego stworzyć, to popatrz na swój ogród "obcym okiem" i pomyśl: no dobra, to ja cię teraz trochę podrasuję. I to naprawdę wystarczy!!!- jeśli chodzi o efekty estetyczne.
Jeśli jednak chodzi Ci naprawdę o większe zmiany, to najpierw trzeba dokłądnie wiedzieć o jakie to zmiany chodzi. Trzeba rysować, rysować i rysować. No i uruchomić wyobraźnię! Na razie bez oznaczania roślin, a tylko poprzez wyobrażanie sobie ich wielkości - tu długi cięty żywopłot, tu coś wysokiego, tu kula, tu płaskie rozczochrane. Ale początek to funkcja - czyli co gdzie ma być i po co.
Popatrzyłam na Twój rysunek i ... za słabo na nim widać. No to wydrukowałam w powiększeniu i kolorze i ... też słaba rozdzielczość. Poza tym za mało (bardzo za mało) informacji.
Bo to widzisz - ja podchodzę do projektów systemowo. Czyli najpierw granice ogrodu czyli działka oraz to co dokoła (inne ogrody, pas przed działką, pola, las. Później strony świata i gdzie wejście na działkę. Potem - gdzie budynki, ich funkcja, wejścia do nich i okna(czyli skąd widoki). Potem istniejące drzewa i krzewy. Potem - jakie funkcje w ogrodzie, czyli śmietnik, warzywnik, foliak, trzepak, studnia, plac na auto, kompostownik, gril, wędzarnia, itede. Potem - jakie szlaki komunikacyjne, czyli którędy idziemy do tych miejsc.
Na koniec dopiero widoczki, czyli skąd patrzymy i co byśmy chcieli wtedy widzieć.
I dopiero wtedy myślówa: jaki styl ogrodu i jakie roślinki. Ale żeby to powiedzieć, musiałabym Cię znać! No bo taki Sylwesterek na przykład albo Ewcia - to potrzebują miejsca na kolekcje roślinne, w tym iglaczkowate. A Ty? Wiem tylko, że lubisz kolory bujne i soczyste i ogródek rozszalały jak dawne ogródki wiejskie.
No i że jestes niemożebny pracuś
Bez tych informacji trudno coś powiedziec takiego, żeby Ci sie przydało...
Warto jednak powiedziec, że ogrody długie i wąskie są genialne do zagospodarowania, bo można podzielić je na strefy funkcjonalne, przedzielając ogród roślinami w poprzek. Wtedy za każdym parawanem kryje się tajemnica
Aha, i strasznie podoba mi się to zdjęcie z dużym formowanym bukszpanem i niebieskimi ostróżkami - coś pięknego!
Pozdrawiam serdecznie i wiosennie - Ula