Kasztanowiec (Aesculus )z owocu, w donicy

Drzewa ozdobne
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kasztanowiec

Post »

najprościej robi się to tak: jesienią znajdujemy sobie kasztanka pod drzewem - wsadzamy go do doniczki i wkopujemy ta doniczkę do ziemi na zewnątrz i on w tej doniczce sobie pod śniegiem zimuje i przechodzi stratyfikację- wiosną jak się zrobi ciepło skiełkuje- kasztany mają bardzo dobrą silę kiełkowania, wschodzą jak szczotka :idea: :wink: tyle ze jak to będzie do doniczki sadzony to donicha musi być spora bo siewka ma masywny korzeń - ja bym go wczesna wiosną z tej doniczki wysadził wprost do gruntu w miejscu docelowym :idea: :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można jesienią od razu na stałe miejsce. Nasienie zagrzebujemy dość głebokawo tarczką do dołu.
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Post »

W tamtym roku wysiałem czerwonego. Niestety dużo nasion nie miałem, bo dzieci w parku mnie wyprzedziły (co za marnotrawstwo cennego materiału siewnego... :roll: ). A wykiełkował aż jeden :D
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
yzek91
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 mar 2010, o 12:18

Post »

w tamtym roku na jesień zebrałam kasztany. Wyczytałam w internecie, żeby je moczyć i podgrzewać lampką dopóki nie wykiełkują :) oczywiście wszystkie zgniły...
Awatar użytkownika
tajemnicza_1999
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 mar 2010, o 20:20

Post »

Tak bo nie powinno się ich zbytnio moczyć ;:213 a potem wysuszać ;:3
?BeAtKa?
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

30km od Ciebie wiem gdzie jest pełno młodych kasztanowców.... rosną sobie pod drzewem. Granica poręby żegoty i Alwernii.
Łąka przy drodze. Chyba najprościej wykopać.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Re: Kasztanowiec - jak wyhodować z kasztana

Post »

Mam kasztany zebrane jesienią zeszłego roku. Trzymałam je w cieple - jako dekorację domu. Miałam je wyrzucić, ale pomyślałam, że mogłabym je posadzić na wsi. Jak sądzicie, czy takie wyschnięte, bez stratyfikacji wykiełkują?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

One dawno przestały być żywe :)
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Post »

Takie wyschnięte to nie wyrosną - myślę że najłatwiej będzie zebrać w październiku nasiona i zagłębione do połowy zasiać w docelowym miejscu. Ale sam tego nie praktykuję bo nie muszę - po wysypie kasztanów zeszłej jesieni mam teraz całą masę siewek pod drzewem, aż nie wiem co z nimi zrobić :lol: dodam, że panuje tam mocny cień rzucany przez gęstą koronę drzewa, a mimo to sieweczki rosną potężnie. Rzeczywiście należy uważać przy przesadzaniu, bo wykształcają długi i gruby korzeń palowy :roll:
Kuba
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim :lol: , na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem :wink: :wink:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Mam kasztanowca przed domem i jesienią palimy liście a kasztany zgrabiłam w wywiozłam do zagajnika obok.Pomyślałam że zimą jakieś zwierzęta się pożywią.Wiosną przechodziłam i widziałam cały las młodych kasztanów.Nawet nie były przykryte ziemią i wykiełkowały.Pozdrawiam.Alicja. :shock:
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Ann-ka72 pisze:Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim :lol: , na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem :wink: :wink:

Zgadzam się, mój synek tez tak zrobił ,tylko ze wsadził do doniczki i dziś mamy juz 2-letniego kasztana.Wez kilka kasztanów i posadz w jedno miejsce a na wiosnę na pewno jakiś się przyjmie. :)
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Czytałam, że zdolność kiełkowania kasztanów wynosi do pół roku i najlepiej je wysiać natychmiast (tzn jak najszybciej) bez żadnego osuszania. Siejemy tą "plamką" do dołu.

Druga sprawa - Kasztanowiec czerwony Aesculus ×carnea jest mieszańcem dwóch gatunków kasztanowca: europejskiego Aesculus hippocastanum i amerykańskiego Aesculus pavia i z wysianych kasztanów mogą w przyszłości wyrosnąć kasztanowce zarówno o czerwonych kwiatach jak i białych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

tila pisze:
Ann-ka72 pisze:Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim :lol: , na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem :wink: :wink:

Zgadzam się, mój synek też tak zrobił ,tylko ze wsadził do doniczki i dziś mamy już 2-letniego kasztana.Wez kilka kasztanów i posadz w jedno miejsce a na wiosnę na pewno jakiś się przyjmie. :)
Jak byłem synek też tak zrobilem...
Tak wyszło, że rośnie u sąsiada, metr od płotu, liście lecą, pół swiata, a taki ładny jest, zasłania.. :lol:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Tak to jest, że jak się o coś specjalnie nie dba to rośnie samo :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”