Obawiam się, że moja milosć do roślinek jest nieodwzajemniona, np. gardenia to mnie chyba nie lubiła, kwitła jak wyjeżdżałam, a jak wróciłam na dobre to całkiem padła

Dodatkowo przejrzyj ten temat TutajPrzemo pisze:Liście całej rośliny należy umyć wodą z denaturatem w proporcji 2:1(woda do denaturat) a następnie wykonać oprysk np. Mospilan 20 SP - skuteczny w walce z tarcznikami, po tygodniu oprysk trzeba powtórzyć, dodatkowo możesz zastosować pałeczki owadobójcze o nazwie"Tarcznik" są również skuteczne ale działają z znacznym opóźnieniem i bardziej jako profilaktyczne zastosowanie na przyszłość, oczywiście oprysk należy i tak dwukrotnie wykonać. Zobacz również czy na innych roślinach znajdujących się w pobliżu storczyka nie masz tarczników, mogą się przenosić.![]()
![]()
Mam kilka młodych beniaminków, posadzonych tego lata z ukorzenionych gałązek. Stoją na parapecie wschodniego okna i jak dotąd nic im się nie działo... Latem rosły jak dzikie, zreszta do tej pory regularnie wypuszczają młode listki, choć juz nie w takim tempie, jak wcześniej, co jest jasnePrzemo pisze:Beniaminy są wrażliwe na suche powietrze i ciepło, zimą powinny być trzymane w temp. ok 10-14 stopni bo muszą odpocząć od intensywnego okresu wegetacji.