Rośliny jednoroczne długokwitnące
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja u siebie sadzę lobelię bo kwitnie całe lato i ma piekne niebieskie kwiaty.Pomiędzy lobelią rosną niecierpki(impatiens).Mają śliczne kolorowe kwiaty i tez kwitną do przymrozków.Z nasion wysiewam przypołudniki-tworzą bajeczne dywany kwiatów.facelię dzwonkowatą-niskie kwiaty o chabrowym kolorze.floks jednoroczny-długo kwitnie.astry,aksamitki itd...Kwiatów mam bardzo duzo i staram się ,aby kwitły na zmianę. 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 lip 2006, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty kwitnące przez cały sezon lub ich zestawy
Czy ktoś wie jakie kwiaty kwitną cały sezon lub jak skomponować zestawów kwiatów tak aby jak jedne przekwitają to drugie kwitną?
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Z reguły rośliny jednoroczne mają dłuższy sezon kwitnienia niż byliny.
z jednorocznych długo kwitną: nagietki, nasturcja, żeniszek, lobelia, nemezja, pazłotka, wyżlin, uczep, .....
(można też dosiewać stopniowo nasiona)
Z roślin wymagających wykopywania na zimę możan polecić dalie, dziwaczka, .....
W przypadku bylin po ich przekwitnięciu możan je przyciąć i późnym latem lub jesienią zakwitną ponownie: ostróżka ogrodowa, ostrogowiec, "margerytka", gaura, .....
W przypadku bylin zastosowanie odmian tego samego gatunku też w zacznym stopniu wydłuża kwitnienie np.: irysy syberyjski kwitną kilka-kilkanaście dni a już mając kilka odmian można mieć je kwitnące przez 4-6 tygodni.
pozdrawiam Paweł
z jednorocznych długo kwitną: nagietki, nasturcja, żeniszek, lobelia, nemezja, pazłotka, wyżlin, uczep, .....
(można też dosiewać stopniowo nasiona)
Z roślin wymagających wykopywania na zimę możan polecić dalie, dziwaczka, .....
W przypadku bylin po ich przekwitnięciu możan je przyciąć i późnym latem lub jesienią zakwitną ponownie: ostróżka ogrodowa, ostrogowiec, "margerytka", gaura, .....
W przypadku bylin zastosowanie odmian tego samego gatunku też w zacznym stopniu wydłuża kwitnienie np.: irysy syberyjski kwitną kilka-kilkanaście dni a już mając kilka odmian można mieć je kwitnące przez 4-6 tygodni.
pozdrawiam Paweł
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rośliny jednoroczne długokwitnące
też sieję i prawie wszystkie jakie są tu wymienione , w tym roku dokupiłam jeszcze czerwony len jestem ciekawa jak będzie rósł i bielunia niebieskiego bo biały już dawno gości w moim ogrodzie ...