Co robimy we Wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Ja bym chwyciła łopatei już, myslę, że ziemia jest dość wilgotna. Przygotować za to musisz miejsce gdzie je wsadzisz. Musi być głębsze niż bryła korzeniowa drzewa. Taki dól najlepiej mocno wylać wodą i ziemią, zmieszać zrobić błoto, wsadzić ozecha i znów to samo, duużo wody i ziemi. Tak żeby w takim mocno wilgotnym rósł. Woda szybko zniknie, ale na te najważniejsze dni starczy żeby korzenie znalazły swoje miejsce i nie wyschły. Poruszaj grzewkiem w górę i w dół, jakbyć je chciała wyrwać, w ten sposób ziemia się ubije i znikną bańki zbędnego powietrza. Powodzenia ;)
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

Dziękuję za odpowiedź!!!
A czy mam czekać,aż opadną liście z tych orzechów?I czy,jeśli już przesadzę,to powinnam to zrobić już na ich dożywotnie miejsce? Bo ja dopiero mam ugór i zero jakiegokolwiek planu ogrodu.Wiem na pewno,że nie mogą rosnąć w obecnym miejscu,bo to bardzo blisko budynku,który po remoncie,kiedyś tam,będzie moim domem.I pomyślałam,że im młodsze drzewka przesadzę tym lepiej.Dobrze myślę,Aniu?
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fionka pisze:Czyli kiedy najlepiej sadzić młode drzewka owocowe?
To pytanie na wątek październikowy lub listopadowy :-)

We wrześniu na pewno sadzimy cebulki tulipanów. Możemy przesadzć piwonie jeżeli liście zaczynają żółknąć, a rośliny coraz gorzej kwitną. Rozsypujemy nawozy pod rośliny cebulowe, które pozostały w gruncie. W tym roku chyba będzie można już zrywać zimowe odmiany jabłek. Zbieramy i palimy pozostałość po pędach pomidorów, żeby zniszczyć choroby. Zbieramy nasiona z turków, żeniszków, sanwitalii i szałwii.
Oczywiście obowiązkowo idziemy na Polagrę :!:
Awatar użytkownika
madja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2007, o 21:28

Post »

Witam serdecznie,

jestem tu nowa i zielona calkiem
pierwszy raz będę miala wlasny kawalek ziemi :)
maly bo maly ale wlasny :)

i mam pytanie o zielony nawoz do warzywniaka...
gdzies czytalam i nie moge znalezc :oops:

czy jeszcze teraz we wrzesniu moge posadzic taki nawoz? i co najlepiej?
przekopac jeszcze przed zima czy dopiero na wiosne?

z gory dziekuje za oswiecenie :roll:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w wolnych miejscach wysiewam na nawóz zielony rzepik ozimy - Brachina. Przekopuję wiosną - marzec - kwiecień. http://podszarotka.republika.pl/index1. ... elony.html
Wpisz w wyszukiwarkę "nawóz zielony".
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co robimy we wrześniu na ogrodkach i dzialkach

Post »

:) kochani we wrześniu co tydzeń kosimy trawe tym bardziej,że jest piekna pogoda- trawnik bedzie niczym piękny dywanik. Zywoplot przycinamy, tuje także a owocow przegnitych nie radzę zakopywac do ziemi!!!! A dlaczego?? Dlatego, ze będziemy mieli wiosna mnostwo robactwa, ślimaków, których przecież nikt z nas nie lubi. Proponuję zakup ekokompostownika, ktory nie jest drogi a poza tym możemy do niego wrzucac nie tylko trawę, galązki, owoce przegnite, opadłe liście ale równiez odpadki kuchenne,fusy z kawy, skorupki z jaj, resztki jedzenia itp. a także odchody zwierzęce,przekwitle kwiaty doniczkowe np surfinia,petunia ,szałwia itp.

pozdrawiam jesiennie

Wasza JOLANKA

;:31 ;:33 ;:167
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
kontrapunkt
100p
100p
Od: 24 mar 2007, o 21:35

Post »

A jeśli jest słoneczko , jak dzisiaj to się byczymy i wystawiamy nos do słonka i się napawamy ,sączymy coś dobrego i wąchamy zapachy jesieni i pakonych ognisk i próbujemy pieczonych zimniaczków .....życie jest takie piękne :wink: pod warunkiem ,że nie musimy pracować i siedzieć w murach :evil:
Inka
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Tak, albo remontować kuchni w weekend :evil:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

s..onia pisze:Dziękuję za odpowiedź!!!
A czy mam czekać,aż opadną liście z tych orzechów?I czy,jeśli już przesadzę,to powinnam to zrobić już na ich dożywotnie miejsce? Bo ja dopiero mam ugór i zero jakiegokolwiek planu ogrodu.Wiem na pewno,że nie mogą rosnąć w obecnym miejscu,bo to bardzo blisko budynku,który po remoncie,kiedyś tam,będzie moim domem.I pomyślałam,że im młodsze drzewka przesadzę tym lepiej.Dobrze myślę,Aniu?
Lepiej przesadzić drzewka od razu na docelowe miejsce, bo po co robić to dwa razy? Jeżeli nie wiesz jeszcze, gdzie będzie ich stałe miejsce, to wstrzymaj się do przyszłego roku. Nie musisz czekac na opadnięcie lisci. Po przesadzeniu pewnie i tak wszystkie szybko opadną, ale tym sie nie martw. Przesadzałam w ubiegłym roku ponad dwumetrowego orzecha ( przy pomocy 3 mężczyzn;)) i mimo, ze mąż zbyt blisko pnia odciął korzenie, orzech się przyjął. Tylko wiosną trzeba mu przyciąć koronę. Do dołu daj albo bardzo żyzną ziemię z kompostem, albo na przemian ziemię i przegniły obornik. No i dużo wody!
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Zbieramy jabłka ( u mnie jest jedno w całym sadzie szybko pójdzie ) , planuje nowe nasadzenia drzewek i krzewów .Wykopuje ziemniaczki oraz warzywa korzeniowe . Sadze roślinki cebulowe , przekopuje na nowe rabatki , wysadzam na stałe miejsce posiane końcem sierpnia malwy i łubin . Grabie liście , kosze trawke . Przesadzam rabarbar.
I jeśli pogoda pozwala griluję :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Re: Co robimy we wrześniu na ogrodkach i dzialkach

Post »

Jolanka pisze::) kochani we wrześniu co tydzeń kosimy trawe tym bardziej,że jest piekna pogoda- trawnik bedzie niczym piękny dywanik. Zywoplot przycinamy, tuje także a owocow przegnitych nie radzę zakopywac do ziemi!!!! A dlaczego?? Dlatego, ze będziemy mieli wiosna mnostwo robactwa, ślimaków, których przecież nikt z nas nie lubi. Proponuję zakup ekokompostownika, ktory nie jest drogi a poza tym możemy do niego wrzucac nie tylko trawę, galązki, owoce przegnite, opadłe liście ale równiez odpadki kuchenne,fusy z kawy, skorupki z jaj, resztki jedzenia itp. a także odchody zwierzęce,przekwitle kwiaty doniczkowe np surfinia,petunia ,szałwia itp.

pozdrawiam jesiennie

Wasza JOLANKA

;:31 ;:33 ;:167
Oj uwaga na odchody zwierzęce! Można wrzucać do kompostu tylko odchody roślinożernych (jak krowa, koń itp), ale mięsożernych (pies, kot...) lepiej nie, ze względu na duże ryzyko chorób. A co do resztek jedzenia, czy można dawać też ugotowane resztki ?(np. ziemniaki, ryż, makaron..., które zostaną z obiadu) Wiem tylko, że nie powinno się wrzucać tłuszczów, serów, mięsa i ryb (a ości? Wydaje mi się że można..., ale może ktoś wie na pewno?)
Pozdrawiam,
Fleur 78
Awatar użytkownika
kasama
100p
100p
Od: 9 wrz 2007, o 11:07

Post »

Słyszałam, że makaron i ziemniaki owszem. Poza tym skorupki od jajek.
A co do ryb, to ostatnio moja sąsiadka zza siatki mówiła, żeby kupić śledzia (takiego śmierdzącego) i wrzucić do kretowiska. Podobno krety uciekną :shock: Ale nie wiem i chyba nie potraktuję tego poważnie :wink:

Kasia
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Wiem, że krety mają bardzo wrażliwy węch i dostępne są nawet w handlu preparaty odstraszające kreta zapachem. Sama taki kupiłam i stosowałam. Fakt, że już w to miejsce nie wracał. Może więc to i prawda z tym śledziem... Ja bym tam spróbowała, może zadziała a na pewno nie zaszkodzi ziemi ani roślinom tak jak niektóre środki chemiczne. No i krecik ujdzie z życiem.
Pozdrawiam,
Fleur 78
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Co robimy we Wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?

Post »

Zaczynamy akcję "zdążyć przed wiewiórkami" - czyli zbieramy orzechy laskowe, oczywiście trochę zostawiając rudym żarłokom ;)
No i kasztany też zbieramy - dla ich uroku i pozytywnego (ponoć ) promieniowania dla zdrowia :)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Re: Co robimy we Wrześniu na działkach i w naszych ogrodach ?

Post »

Siejemy szpinak Olbrzym Zimowy, nie przejmując się tym, ze właśnie tę grządkę upatrzył sobie nasz "zaprzyjaźniony" kret ... niwelujemy kopce i sięgamy do następnej torebki z nasionami ;:223

Pozdrawiam :)
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”