Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ma-Do
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2010, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka z dębami - Wiślanka - agape

Post »

Aga !- cieszę się z Tobą ,ze woda już zeszła .Teraz trochę słoneczka i jak ziemia podeschnie , to bierzemy się wreszcie do roboty
no i za pstrykanie zdjęć budzącej się przyrody !

serdecznie pozdrawiam -Małgosia ;:3
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to super! Też się cieszę! Żeby jeszcze ciepło się zrobiło i wszystko wróci do normy, a my do "rycia" w ogródkach :heja
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Dzień dobry!
Oranio - było staszno, bo to płynący żywioł, ale jeśli takie tylko podtopienia, to ja nie narzekam.
Ma-Do, dziękuję! ;:3 ja już dziś napstrykałam, bom spóźniona z wiosną na forum ;)

Izo! - ja tez się strasznie cieszę!
Doszłam na działkę, a w reklamówce niosłam kalosze. Nie przydały się! Natomiast mijane działki nadal były pod lodem. Ale Wiślanka już nie śpi!
Na początku było szaro. Ale tak mnie to ucieszyło, że nie jest srebrno-biało-lodowo, że to wydał mi się najpiękniejszy widok na świecie!
Obrazek

Trawnik nie wygląda jednak najlepiej...
Obrazek

Myślałam zatem, że działka śpi snem kamiennym...
Ale...zaczęłam spacerować z nosem i aparatem tuż przy ziemi...Zatem:i nad Wisłą -wiosna!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Więc jednak będzie tulipanowo!
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga-ja znów o tym samym-świetne foty ;:333 .
I aż dziw bierze skąd te małe roślinki mają siłę przebić się przez tak zmarzniętą ziemię :roll: .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całkiem sporo tej wiosny u Ciebie! Będzie dobrze...Musi być! Fotki - rewelacja.
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Agape trawa u mnie też nie napawa optymizmem :( . Próbowałam ją wygrabić, ale wyrywa się. Miejmy nadzieję, że po poprawie pogody nasze trawniki zregenerują się.
Super, że wyszły u Ciebie tulipany i inne cebulowe, widać podtopienie im nie zaszkodziło :D
Takie zdjęcia - dają nadzieję, że wiosna już się zbliża i nic - nawet nawrót krótkotrwałej zimy z mrozem i śniegiem jej nadejścia nie powstrzyma ;:138
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Agnieszko- rzeczywiście, ręką nie miałam siły wyrwać nawet grudy ziemi, aby przykryć niektóre cebule krokusów, a te delikatne kiełki sobie z tym radzą!
Igor - u Ciebie to już nic wiosny nie powstrzymuje!
Izo - no...to jest cudowane uczucie, widzieć, że nie zgniją... jak jednak będą kwiły! Będzie dobrze!
Aśka - tak, ja też próbowałam, ale trawa nie dość, ze zgniła to jeszcze zamarznięta i się "urywa", łamie...Poczekamy i doczekamy się. Zazieleni się!

Dziś idę bielić drzewka! Wczoraj kupiłam wapno. Ale strasznie podrożały wszystkie rzeczy ogrodowe...Strasznie. Cebule, dalie- toż to szaleństwo 9,5 za dwie i to żadne nowości!
Nakupiłam aksamitek i tym się będę cieszyć.

Obrazek

Obrazek

Bazie już są ;:63 - teraz czekamy na forsycje...:) ;:65
Obrazek

Szławia pięknie przezimowała...
Obrazek

Ostrzegam wrażliwców - kto nie lubi czarnych perełek niechaj dalej nie patrzy ;)
Oranio- i u mnie były odwiedziny...Ale to chyba nie sarna. Może zając?
Obrazek

Wklejam to bo ucieszyło mnie, że zostawiony na zimę zagonek kalarepy z liśćmi, te które nie wytworzyły zgrubienia kalarepkowego, one się na koniec zimy! komuś przydały. A sądzę, że temu od "bobków"...
Oby na szczęście głodnemu zwierzakowi!
Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igor, masz rację! Natnę sobie trochę forsycji do domu! :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, Byłam dziś na działce! Prawdziwe w marcu jak w garncu!
Słońce naprzemiennie ze śniegiem, a na dodatek plusowa temperatura! Dwie czapki na głowę, i udało sie pobuszować w samym polarze!

Ale drzewka pobieliłam wszystkie!
Obrazek

Ziemia zaczyna rozmiękać, prawdziwa wiosna, zaczynam grzęznąć z glinie!
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wody nie ma , drzewka pobielone, cebulkowe wyglądają ciekawie spod ziemi - wiosna w Wiślance!
Mówiłam Ci Agape - że Matka Natura nie da zginąć Twoim roślinkom :tan
Piękne zdjęcia - ale nie wszystkie mi się otwierają :cry:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz, że my też dziś byliśmy malować drzewka?! Chyba po raz pierwszy "od 100 lat" są pobielone... Ja nawet dwa razy dziś byłam na działce. W południe z psem na spacerze. Znów przesypywałam śnieg. Przez północy padał. Oczywiście na leśną nie trafiał więc ja go sama tam sypałam. Muszę to robić, bo przez te 3 duże drzewa tam wciąż jest sucho. A rośliny cieniolubne, które tam posadziłam wolą raczej wilgotne stanowiska.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko, a ja zbieram śnieg do...beczek, takie wodne zapasy!

Agape! :D
Tak się cieszę, że idzie wszystko z planem! Pomalowanie wszystkich drzewek to przecież kawał dobrej roboty!
Jeżeli chodzi o cenę kubełka wapna to mnie w praktikerze uziemiło! Potrzebuję kilka takich kubełków, chyba kupiłam opakowanie w worku, wyszło o kilka złotych mniej.
A zajączki cieszą, kiedy nic nie niszczą. Poza tym to zostawiły Ci niezły nawóz. :;230
Agape! Śliczne to zdjęcie z pobielonymi drzewami- uf, widać gospodarza! Nikt nie podskoczy!
A to z błotkiem - słusznie, że czarno-białe.
Może będę nudna ale radzę Ci wyznaczyć jedno miejsce na którym w przyszłym roku będziesz sadzić warzywko i składować wprost na ziemi liście i pocięte gałązki i zostawić tak do następnej wiosny. Glina zamieni się w próchniczną, cudowną ziemię, gdzie woda w ogóle nie będzie stała, nie będziesz miała takiego błota.
I tak co roku można taką pryzmę planować w kolejnym miejscu. Agape, dzisiaj przekopałam takie właśnie miejsce u siebie. To miejsce, gdzie była przyzma w ogóle nie zamarzło, ziemia była przewiewna, lekka, jak torf. Taką pryzmę zrobiłam w okół dwóch drzew. W przypadku mojego ogrodu, przy okazji tą pryzmą przydusiłam też gigantyczne zarośla( na 1m2!) ;:24
.Taka pryzma nie musi szpecić działki, bo może być niewielka.
A stan trawy faktycznie może zmarwić. Wygląda za wymarzniętą. Chyba będzie jeszcze jedno sianie!
Moja młoda trawka, po pierwszej zimie też wyglądała kiepsko.To norma przy młodym trawniku. Ale będzie dobrze! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Ambo - miałaś rację! jestem tylko zaskoczona, że tak szybko wsiąkła woda...
Izo - chociaż nie mam daleko na działke, to jednak zawsze zazdroszczę Ci tego, że niemal widzisz swoją z okna! Będę czekać na zdjęcia pobielonej Twej działki. Jeśli po raz pierwszy bieliłaś, to wiosna będzie do Ciebie inna...Ta zieleń trawy i biel pni też zmienia nastrój ogródka.
Oranio! - też kupowałam wapno w workach i wiozłam w wózku wodę w butelkach.Na pierwsze bielenia poszło u mnie 3kg. Ale przydałoby sie powtórzyć.
Pryzmę taką mam - ale nie w miejscu warzyw, tylko z ziemią do przenoszenia. Jest luce w krzakach miedzy jabłonią a orzechem.Taka z 1,5 na 1m. Trawa natomias jak odmarzła, to zaczęła przeświecac zielona...

Gdy wracałam z działki chciałam sfotografować cyple, ale ich nie było. Poszłam zatem w inną stronę, w dół Wisły.
Niestety trzeszczenie lodu pod moimi butami spłoszyło setki kaczek i nie ma ich na zdjęciu...

Obrazek

Znalazłam nawet huśtawkę - widać latem ktoś kąpie się w Wiśle...
Te białe resztki lodu-jak huby, to pozostałość poziomu Wisły z powodzi...To działa na wyobraźnię jak się tam stoi...

Obrazek

Obrazek

A najdziwniejsze było, że Wisła była taka cicha. Zazwyczaj są na niej wiry, fale, płynie kra, jest dużo ptactwa...Słychać jak płynie, pluska, szumi. Teraz była cisza. Od czasu do czasu drzewa skrzypiały.Taki dźwięk, jak na morzu, gdy jest cisza morska, i zaskrzypi szalupa, drewno... Czasem wydał dźwięk ptak.

Obrazek

Tego dnia głośniejszy od płynącej Wisły był topniejący śnieg i jego kapanie...
I tylko kacze ślady....
Obrazek
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Agape!! Och!
:shock: :shock: :uszy :shock: :shock:

Wydawać by się mogło, że trudno już nas zaskoczyć zdjęciami przyrody a tu masz! Takie lodowe huby mogą się trafić tylko wytrwałej reporterce tylko w jakimś specyficznym miejscu. My mieszczuchy nie widzieliśmy czegoś podobnego! Ja wprawdzie mam hubę na starej śliwie ale te są po prostu nie z tej ziemi!
Agape, ja już nie nadążam wpatrywać się w Twoje fotki, bo ciągle robisz coś tak ciekawego, że przebija poprzednie! Choćby to stare, omszałe drzewo. Gdzie jeszcze takie się znajdzie? Albo te przeglądające się w wodzie? Jak daleko nasza ucywilizowana "przyroda" odbiega od natury! Całe szczęście, że są jeszcze takie tereny!
A ostatnie to nawet gotowa grafika!
No bardzo, bardzo mi się podoba to z drzewem...
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio!
Zbytek łaski!
:oops:
Serio.

Ale powiem, że zaczynam inaczej patrzeć jak mam aparat. Im bardziej zaczynam rozumieć co wyjdzie na zdjęciu w jakich okolicznościach, tym bardziej zaczynam "kumać" o co może w tym chodzić...
Jak kiedyś do mnie przyjedziesz, to koniecznie pójdziemy na spacer w TĘ :arrow: stronę Wisły!
To jest w stronę Gdańska.
Jak tam spacerowałam, to znalazłam piękne piórko, takie cętkowane, biało - szaro - rude. Podniosłam, przyjrzałam się i stwierdziłam, że nie mam na nie pomysłu fotograficznego, a makro, jakoś mi do niego tym razem nie psaowało i upuściłam je z żalem na ziemię napowrót.
Potem przychodzę do domu, oglądam fotki. I co widzę, - z kolei moje ulubione foto z tego wyjścia- z kaczymi śladami i tymi esofloresami na przybrzeżnej wodzie. I myślę, och jaka ślepa byłam!!! Gdyby to piórko w kadrze np. w prawym rogu leżało, to ślady łapek nabrałyby wyrazu i piórko, takie piękne miałoby sens w naturalnym środowisku, a odbicia drzew w wodzie i ich oleista połyskliwość stanowiłoby piękny kontrast do matowej, aksamitnej a na końcach puchowej powierzchni piórka.
Wszystko to stanowi wyzwanie - to że ślady były zamarznięte a nie rozmowkłe, że niebo było niebiskie a nie zachmurzone, że nawet w rogach widać kuleczki śniegu, który zaczął prószyć. Tak tam było, w moim odczuciu akurat to zdjęcie oddaje w mojej pamięci tamtą wycieczkę: i temperaturę, i okoliczności, i to jaka byłam zdziwiona i rozczarowana że krokami spłoszyłam tyle stad ptaków (setki)...i jak z żalem sfotografowałam zatem ich ślady i ten brzeg Wisły, która jednak napawa mnie teraz trochę lękiem...
Chciałam pobiec z domu jeszcze w to miejsce i zrobić fotę z piórkiem, ale już nazajutrz spadł śnieg.I po ptakach. :cry: :)

To taka historia kolejnej Wiślankowej fotki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”