Zapraszam do siebie-darla80

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zapraszam do siebie-darla80

Post »

Rafale-szkoda wysyłać :roll:
Po dokładnym obejrzeniu muchołówki doszłam do wniosku,że chyba jednak nic z niej nie będzie :( Kolejny raz wycinałam zczerniałe pułapki a one po podniesieniu po prostu wychodziły całe ze środka.Zostało raptem kilka z zewnątrz,środka rośliny praktycznie nie ma :?
Jej kwiatuszek podobny jest do kwiatów z moich skalniaczków ;:108
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29

Post »

Napisze co nie co może komuś jeszcze się przyda

Podstawowe zasady hodowli to:

-torf o pH do 5 u mego ogrodnika zdaża się torf o pH od 3 do 4 i taki jest moim zdaniem bardzo dobry

-podlawanie deszczówką,wodą odstaną przegotowaną poprzez podsiąkanie tzn wode wlewasz do podstawki nie lejesz z góry

-powinno się im zapewnić w zimie miejsce chłodne do 10 stopni

Może ma za mokro jednak poprosze o foto to nic że mizernie pewnie wygląda może uda się ją jakoś odratować.

ps:w jakich warunkach ją teraz trzymasz ?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Rafale-sprawdź PW :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Bogusiu, zobacz do mojego ogrodu :wit wstawiłam zdjęcia Datur które dostałam od Ciebie :P
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Anna11 pisze:Bogusiu, zobacz do mojego ogrodu :wit wstawiłam zdjęcia Datur które dostałam od Ciebie :P
Już lecę ;:65
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

W marcu jak w garncu-dziś znów spadł śnieg :roll:
Ciepłe dni i mroźne noce przynoszą taki efekt zachodu słońca ;:3
Obrazek
W realu było jeszcze piękniej ;:108
Na ten spektakl zawołała mnie moja 3-letnia(już :wink: ) córeczka ;:196
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj
urządziłam sobie spacerek po twoim ogródku i... psiaczki śliczne aż chciało by się utulić oczko wodne śliczne i całość bardzo ekscytująca :) miło i przyjemnie czas spędziłam :)
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Czas odświeżyć wątek :D
Przyroda i u mnie zaczyna się budzić do życia-jednak jej kolorem w moim ogrodzie jest nie żółty a fiolet,błękit... ;:3
Na pierwszym zdjęciu jest mój najmłodszy "ogrodowy szkodnik" :wink: -5-miesięczna Bella(której trudno jest nawet zdjęcie zrobić)-miała bliskie spotkania z kilkoma tulipanami i od ziemi w górę nic z nich nie zostało :roll: Ale jest tak słodka,że szybko jej wybaczam(tym bardziej,że mam ich już trochę a na tej rabacie rosną mniejsze cebulki).
Stan rybek-5 ;:224
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Poszukuję patentu na oznaczenie kolorów tulipanów :oops:
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Witaj Darlo :wit :wit

Pospacerowałam sobie po Twoim ogrodzie -pięknie masz ;:7
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p

Post »

Fajne fotki pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo ;:167
W tym roku powstaną dwie nowe rabatki,rośliny(hosty,tawułki,serduszki,orliki pełne,czosnki,lilia,pustynnik...-jedna rabata będzie biało-różowa,ta pod garażem na drzewo,druga biało-niebiesko-fioletowa,od płotu za oczkiem :wink: ) już czekają na przyszły tydzień bo nie chce ryzykować z przymrozkami :roll:
Wczoraj M. zrobił rolbordery,jutro przygotuję ziemię...już nie mogę się doczekać ;:65

Rafale-jesteś specjalistą od tulipanów-poradź jak mam pogrupować tulipany odmianami,kolorami (teraz gdy zaczynają kwitnąć) :oops:
Ostatnio weszłam na posty o "Biedronce"-wybacz,że nie odpisałam ale nie dostawałam powiadomień.Zajrzałam sama gdy pojawiła się informacja o powojnikach-do wczoraj nie było,ponoć mogą jutro przywieść :oops:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p

Post »

:wit
Radziłbym posadzić tulipany każdą odmiane w inny koszyk (koszyki dostaniesz u ogrodnika w naszym mieście ostatnio nie mieli więc zamówiłem i teraz są) + kupić takie małe plastikowe etykiety takie co ja mam i zapisać na nich nazwe bardzo pomagają :) zapomniałem dodać większość cebulowych sadze w koszyki.

ps:czy to lilie na pierwszym zdięciu gdzie kupiłaś jakie odmiany ? , może byłaś ostatnio w biedronce i jest coś ciekawego może wiesz czy będą klematisy ?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

4rafko4 pisze::wit
Radziłbym posadzić tulipany każdą odmiane w inny koszyk (koszyki dostaniesz u ogrodnika w naszym mieście ostatnio nie mieli więc zamówiłem i teraz są) + kupić takie małe plastikowe etykiety takie co ja mam i zapisać na nich nazwe bardzo pomagają :) zapomniałem dodać większość cebulowych sadze w koszyki.

ps:czy to lilie na pierwszym zdięciu gdzie kupiłaś jakie odmiany ? , może byłaś ostatnio w biedronce i jest coś ciekawego może wiesz czy będą klematisy ?
Dzięki,coś trzeba będzie pokombinować-czy nie zaszkodzi im takie przesadzanie zaraz po kwitnieniu?
Na pierwszej fotce jest wszystkiego po trochu a lilię kupiłam tylko jedną-Anastazja(jakoś tak wpadła mi w oko a szukałam właśnie czegoś biało-różowego czy też odwrotnie :wink: ).
Rafale niby miały być od wczoraj ale nie miałam jak podjechać-gdy była w starym miejscu to miałam na piechotkę 5 minut a teraz ;:224 Około 13 jadę odebrać synka z przedszkola i zajadę sprawdzić :roll:

A teraz coś z najnowszych wiadomości :lol: :
-dobra: zakwitł mi Pleione,
-zła: taki grad wielkości ziaren grochu wczoraj u mnie padał(a dziś oczywiście przymrozek :x ).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Rafale-niestety...powojniki tym razem chyba ominęły Sokółkę ;:223
Było jedynie kilka róż czerwonych(pozostałość z dwóch kartonów) :roll:
Ponoć w przyszłym tygodniu jeszcze mają być z tej nowej promocji :roll:
W Tesco za 7,99 zł 6 sztuk pelargonii czerwonych lub różowych(nawet możliwe) ale nie kupiłam,zobaczę co w maju będzie bo za 2 tygodnie znów przymrozki zapowiadają a muszę się jeszcze zająć sadzeniem tych wszystkich ogrodowych ;:65
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p

Post »

darla80 pisze: Dzięki,coś trzeba będzie pokombinować-czy nie zaszkodzi im takie przesadzanie zaraz po kwitnieniu?
Po kwitnieniu ogłów tulipany żeby została sama łodyga z liśćmi i niech siedzą w ziemi aż zaczną żółknieć lisćie wtedy je wykop i gdzieś przechowaj do czasu kolejnego sadzenia (czas ten po kwitnieniu i ogłowieniu pomaga ładnie rozrosnąć się cebulkom)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”