Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Myślę, że Polak potrafi. Zawsze znajdziemy miejsce na nowe roślinki. Najwyżej sadzić będziemy piętrowo. :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcie zwierzaczków przesympatyczne.

Za kaktusami nie przepadam, ale ten tak pięknie kwitnący
wzbudził mój zachwyt!

Różyczki piękne - zwłaszcza ta pomarańczowa mi się podoba.

A ja akurat dzisiaj przeglądałam moją książkę, którą dostałam
na urodziny i znalazłam tak ciętą katalpę.
Wprawdzie ogławianie ma swoich zwolenników jak i przeciwników,
ale jest to jakaś alternatywa dla małych ogrodów.
Sorki za jakość zdjęcia, ale musiałam użyć lampy błyskowej.

Obrazek

("Ogród" Pod red.G.Bartera)
Pozdrawiam serdecznie
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Małgoś - damy radę ;:3

Wisienko - w życiu nie widziałam ogłowionej katalpy :shock: . Wygląda hm... zadziwiająco. Ale chyba serce by mi pękło, żeby aż tak ciąć. Z drugiej strony musi mieć już parę lat, a rozmiar w sam raz do mojego ogródka. Co to za ciekawą książeczkę dostałaś? Lubię trafione prezenty :D Oj dopisuję, bo wcześniej nie zauważyłam, że prezent opisany :D

Buszowanie po forum wciąga - zapomniałam, że jutro pracuję :;230 Jak zapomnę pójść do pracy to będzie źle. Naogladałam się lilii w zaprzyjaźnionych ogródkach, naczytałam o zakupach. Na dobranoc koloroterapia i aromaterapia ( ta druga odwołuje się do nieprzebranych pokładów wspomnień i wyobraźni). Młodziutkie lilie z ubiegłorocznej wyprzedaży, a więc beznazwowe. Mam nadzieję, że nie powtórzę zdjęć, bo się już gubię co pokazałam a czego nie. Życzę bajecznych, kolorowych i pachnących snów A biel? Też może być ładna ;:3

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izuś nawet jak zdjęcia się powtarzają to miło jest patrzeć na kolorowe kwiaty w oczekiwaniu na te prawdziwe.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Chyba się zaczynam lubować w następnych kwiatach... ;:224
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w klubie. Ja już zakupiłam chyba ze 20. :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Ja dopiero 5... ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale pewnie to nie koniec :D
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Izo, zlituj się! Pokazuj jak najwięcej zdjęć (potarzaj, jak najbardziej), ale...nie przed snem!!! ;:185

Będziesz miała katalpę? Jaki wspaniały prezent! Też o niej marzę, ale powstrzymuje mnie obawa przed zimowaniem.
W zeszłym roku pokusiłam się o derenia pogodowego, jak przepadł, to nici z marzeń...
A taką ogławianą katalpę to pokazała mi ostatnio Marta, przed jednym z centrów ogrodniczych. Wrócę tam, kiedy wypuści liście, może uda się dopytać o szczegóły.
Co do powojników i tego co napisałaś o miejscu w jakim zostały posadzone, to może warto (chociaż lepiej to zrobić wczesną jesienią) przesadzić je do nowych, starannie przygotowanych dołów? Głębokich i szerokich, z możliwością takiego pochyłego sadzenia, z przepuszczalnym podłożem. One z taką ekspresją rozrzucają swoje korzenie, trzeba dać im tę możliwość. Odwdzięczą się!
U mnie pada...wiadomo co ;:223
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Mam katalpę Aurea drugi rok. Pierwszą zimę spędziła w donicy niczym niezabezpieczona na zewnątrz, a było bardzo zimno. Tą zimę pięknie przetrwała już w gruncie. Myślę, że nie jest to aż tak wrażliwe drzewko jak się obawiacie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
lena666
200p
200p
Od: 2 lut 2009, o 17:54

Post »

No no pięknie u ciebie!!!!!!!! :wit
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Leno, ze stron moich czarownych dziecięcych wakacji. Cieszę się, że podobał Ci się mój ogródek. Pozdrów ode mnie piękny Zamość.

Kociczko - czytałam, że młode katalpy należy zabezpieczać przed mrozami. Twoja wedle tego co piszą jest twardzielem i będzie z niej pociecha :D . Ja bardziej obawiam się czy ona na tej mojej piaszczystej prerii da sobie radę, nawet jeśli wykopię dół to i tak wgłąb i po bokach szczery piach. Z drugiej strony oglądam katalpy na miejskiej wybetonowanej pustyni. Może więc i na prerii da radę :?:

Vituś - nie będzie litości. Pokazy przed snem są najbezpieczniejsze, przerodzą się w miłe sny, a nie zakupy ponad miarę :;230 Bardzo mi się spodobało zmysłowe i plastyczne określenie
może warto (chociaż lepiej to zrobić wczesną jesienią) przesadzić je do nowych, starannie przygotowanych dołów? Głębokich i szerokich, z możliwością takiego pochyłego sadzenia, z przepuszczalnym podłożem. One z taką ekspresją rozrzucają swoje korzenie, trzeba dać im tę możliwość.
Rozumiem, że zamiast je dalej męczyć jesienią postarać się, żeby miały szansę na ekspresyjne rozrzucenie korzeni. Uczę się tego na pamięć :wink:

Małgoś - będzie liliowy rok ;:138

Aniu - tak trzymaj. Lilie u róże są siebie godne. Ale już wiem, że nie będę sadziła lilii przy różach które pachną. Zapach lilii przykrywa wszystko, znika i róża i heliotrop. A ja chcę czuć zapach róż. Trzeba więc w doborze roślinek brać uwagę również zapach.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Marudziłam o połamaną magnolię i mąż mi "odkupił". Jest już prawdziwym drzewkiem, ma pień i koronę i kilka pączków kwiatowych. Teraz chyba nikt mi jej nie połamie. Ma na imię Susan, jest mojego wzrostu ( metr sześćdziesiąt) i już ją kocham. Wstawiłam do garażu przy ścianie z luksferami - opatuliłam donicę na wszelki wypadek. Dobrze będzie?
Pomyśleć tylko, że poszłam po nasiona portulaki :D
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Izo, nie dziwię się Twojemu uczuciu :) , Susan jest piękna, ja też mam ją mniej więcej tego samego wzrostu, no i takie głownie się widuje. Ale prawdziwie piękna jest Susan w większych rozmiarach, bo ona naturalnie ma pokrój takiego stożkowatego krzewu. Niedaleko ode mnie w pewnym gospodarstwie ogrodniczym rośnie taka 6-8-metrowa, ma właśnie taki pokrój, gęściutka, piękna! W tym roku jak będzie kwitła pojadę ją sfotografować i wtedy dopiero Twoje uczucie zapłonie :) :) :)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

aleb-azi pisze:....mąż pytał co chcę na dzień kobiet. Bez zastanowienia palnęłam katalpę. Dostałam jak na razie sekatorek w kwiatki, ale katalpa obiecana.
:;230 ja dostałam nóż do szczepienia roślin :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”