Ogród Ewy F

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ewa f
1000p
1000p
Od: 23 sty 2009, o 22:57

Re: Ogród Ewy F

Post »

Tak Geniu wykorzystują naszą pasję,aby się wzbogacić
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Och ja podobnie jak Genia daję się skusić różnym różnościom. U mnie to wygląda jak ciągła walka i stąd ten niekończący się bałagan. Ale już tak mam - przyzwyczaiłam się.
Co do nawierzchni z kamyków sama siebie przekonywać nie musiałam, myśl była od dawna. Może nawet nie było to całkowite "za" kamyczkami, ale z całą pewnością "przeciw" kostce betonowej. A Twoje zdjęcia to świetny materiał propagandowy :D . Wzgląd praktyczny - cóż o tym myśli druga połowa. Najważniejsze, że zakiełkowało ;:108
ewa f
1000p
1000p

Post »

Izo ! Kostkę tez trzeba pielęgnować ,bo zarasta mchem i się brudzi np smarem z samochodu ,liścmi.Kostka mi sie podoba, ale kamienna ,a to jest drogie .Oczywiscie wszystko zależy od powierzchni.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo, nie chcąc zaśmiecać wątku kamyczkami odpowiedziałam u siebie. Kostka - granit etc. to ja chętnie, ale po wygranej w totoloto albo jakie inne. Ale ja nie daję szans szczęściu - nie gram :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewo - jak złapiesz oddech po tym sadzeniu 70 lilii, to proszę pochwal się zakupami. No i zdradź tajemnicę, gdzie te zakupy pomieściłaś :?: :?: :?:
ewa f
1000p
1000p

Post »

Oj Izo duży kłopot z tymi zakupami.Są to lilie moje i mamy.Moich jest około 50 sztuk. Są to orientpety od pana Pajdy.Wszystkie ladne albo bardzo ładne.Wkladałam lilie po 3 sztuki i przesypywalam torfem .Wynioslam je jednak do garażu na półkę.Postawiłam termometr,aby sprawdzać ,czy nie będzie za zimno.
Każda prognoza podaje,ze do końca marca nie ma co liczyć na ciepło
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

70 lilii - nawet w snach nie myślałam o takiej ilości. A Ty proszę ;:180
Czy dużo kupowałaś tego samego rodzaju.
ewa f
1000p
1000p

Post »

Gosiu! Kupowałam po 3 sztuki danej odmiany, Jak już pisałam moich jest około 50 ,a reszta mamy i opiekuję się nimi do wysadzenia.W dużym orodzie ta ilość zniknie.Może nawet powinnam zredukować ilość odmian, a zwiekszyć ilość sztuk danej odmiany .
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ale była robota - nie mogłam sobie wyobrazić ile to donic. Już chyba nie powinno być wściekłych mrozów. U mnie w nieogrzewanym garażu, ale, takim jakby drugim pomieszczeniu , w duże mrozy termometr pokazywał -2,5. O ile wierzyć termometrowi.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Chyba trzeba wierzyć, bo wszystko w takim garażu mi wymarzło, niestety.
ewa f
1000p
1000p

Post »

Izo i Margo! Wszystko się zgadza,ale to przecież zależy od temperatury na zewnątrz .Cebule są w ziemi torfiastej i żadna nie wystaje, a w najgorszym przypadku przykryje jakąś szmatą /jakby wyskoczył duży mróz /.Nie stawiam też na posadzce tylko wyżej na półce.Jestem dobrej myśli.Donic jest 23 i wszystkie elegancko opisane ze znacznikami
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Ewo! Ja też dostałam kilkadziesiąt lilii z Lilypolu. W jakiej temperaturze powinny być przechowywane ? Czy ten torf w doniczkach trzeba podlewać? Czy trzeba wkładać te cebule jak do sadzenia czy można ciasno ? Jak sądzisz, kiedy będą mogły iść do ziemi w ogrodzie? Tzn. jakie warunki musza panować na dworze? Pierwszy raz zrobiłam taki zakup i jestem zielona...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
ewa f
1000p
1000p

Post »

Izo!Ja swoje wysadzę prawdopodobnie na początku kwietnia.Posadzę trochę głebiej ,aby za wcześnie nie wydostały się na powierzchnię.Jakby jednak wyskoczyły,a nadal byłyby przymrozki,to niestety trzeba będzie przykrywać,bo straci się kwiat.
Przetrzymywać należy w temperaturze plus 3-5 stopni i wszystko robić,aby nie ruszyły.Miejsce przewiewne,ale ciemne.Ja poprzykrywałam gazetami .W ciagu dnia też drzwi są kilkakrotnie zamykane i otwierane,co daje dodatkowe wietrzenie/ten ruch wynika z wstawiania aut, a nie dlatego ,ze mam tam cebulki.Jednak uważam ,ze cyrkulacja powietrza sprzyja dobremu przechowywaniu. Ja miałam stare doniczki po iglakach większych rozmiarów i wkładałam po 3 cebulki starajac się,aby nie stykały się ze sobą ,a także z doniczkąWarstwa torfu jest 2-3 cm nad cebulkami W żadnym przypadku nie trzeba podlewać,chyba ,ze masz torf jak pieprz suchy ,to lekko go zwilż w worku
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to mam ogląd wykonanej pracy i tego co przed liliowymi ogrodniczkami. Trzymam kciuki.
ewa f
1000p
1000p

Post »

Jeszcze mnie nęcą azjatki z kwiatami w dół.Myślę,że mniej kłopotliwe od lilii OT. Powoli znika śnieg i odkrywam z przerażeniem coraz więcej zrytych rabat i dziur w ziemi .Czy masz problem nornic i co z tym ewentualnie robisz?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”