Ogródek aleb-azi
- Matemax
- 1000p
- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek aleb-azi
Izo a te heliotropy się przykrywa ziemią 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Z tego co wyczytałam Nocny Mateuszu to nie- siew na powierzchnię i lekko docisnąć
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja posiałam w tym roku pierwszy raz heliotrop tak na wyczucie. Sypnęłam nasionami do pojemnika z ziemią i lekko ubiłam. Ponieważ nie lubię siać to zastanawiam się czy te nasionka mi wzejdą. Ile czasu trzeba czekać na jakieś oznaki życia w doniczce?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- Kontakt:
Heliotrop długo wschodzi - siałam 10 dni temu - dopiero teraz zobaczyłam, że niektóre nasionka zaczynają pękać. Ale termin do siewu minął w styczniu
Mam nadzieję, że choć dwa, trzy krzaczki będą. W tamtym roku do kwitnienia doszło trzynaście 

Heliotropy trzymam nieraz w donicy na tarasie dla zapachuJ estem padnięta .Dostałam 70 zamówionych lilii i musiałam je posadzić do doniczek przez tę spóźnioną wiosnę.Kaktus niesamowity Ile ma lat i czy pierwszy raz zakwitł ?
Zapraszam Ogród irysowy Ewy F
-
- Kontakt:
Ewo
Posadzić 70 sztuk lilii to wyczyn, ale zmieścić te wszystkie lilie to musiał być majstersztyk. Ale będę miała oglądania - 70 lilii i to same ratytasy - prawda ?
Kaktus - ten duży to pewnie ma z kilkanaście lat. Kwitnie - w mojej pamięci od zawsze. Kaktus jest znajdą - mój młodszy braciszek dziecięciem będąc, więc lat dwadzieścia z dużym okładem
przyniósł takie kaktusie dziecko wielkości większego agrestu. A te ze zdjęć to jego dziecko, wnuki i prawnuki. W tamtym roku kwitł ładnie, ale kiedyś ten duży miał kilkanaście kwiatów na raz - kaktusa nie było widać tylko bukiet. Widok krótkotrwały nie "załapał się" na sesję fotograficzną.

Kaktus - ten duży to pewnie ma z kilkanaście lat. Kwitnie - w mojej pamięci od zawsze. Kaktus jest znajdą - mój młodszy braciszek dziecięciem będąc, więc lat dwadzieścia z dużym okładem

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Szkoda, że się nie złapał, byłaby super pamiątka a my to nic tylko wzdychać.. 

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
To w takim razie będę cierpliwie czekała bo dopiero minęło 5 dni od wysiania nasion.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
nie przepadam za parapetowymi kolczatkami, ale ten Tatusiny - po prostu cudo ;)
No i róże.. ech... jescze bardziej tęsknię do wiosny... przez Ciebie...
Chciałam posiać sobie nasionka, ale w sklepie nie było podłoża do nasion... ciekawe czy jutro uda mi się kupić...
No i róże.. ech... jescze bardziej tęsknię do wiosny... przez Ciebie...

Chciałam posiać sobie nasionka, ale w sklepie nie było podłoża do nasion... ciekawe czy jutro uda mi się kupić...
-
- Kontakt:
Chodzę sobie po waszych ogródkach i tęsknię i planuję.
Ave - ja też nie pasjonuję się sukulentami, ale ten budzi mój szacunek
A ziemi do siewu nie kupuję - dwa razy mi zapleśniała. Może to przypadek, ale teraz już sieję do zwykłej, uniwersalnej.
Kocico - jeszcze troszkę cierpliwości i jaki efekt
Zawsze mnie to fascynuje, jak z takiej nasionkowej drobinki powstaje dorodna roślinka
Aniu - może w tym roku się super okwieci
Ave - ja też nie pasjonuję się sukulentami, ale ten budzi mój szacunek

Kocico - jeszcze troszkę cierpliwości i jaki efekt

Aniu - może w tym roku się super okwieci

Heritage zniewalające,ale szał różany był u mnie w ubiegłym roku.Zobaczymy czy po zimie nie będę musiała wrócić do tematu
Dosyć dlugą masz rabatę wzdłuż budynku gospodarczego.Jaka to wystawa? Co masz tam po wiośnie?
Dosyć dlugą masz rabatę wzdłuż budynku gospodarczego.Jaka to wystawa? Co masz tam po wiośnie?
-
- Kontakt:
Tak, Heritage przyprawia mnie o gęsią skórkę( a może to dreszcz rozkoszy). A co do długiej rabaty to chyba myślisz Ewo o rabacie wzdłuż podjazdu, tam gdzie były koty? Wzdłuż granicy działki stoi mur. Generalnie, to królestwo męża, a więc rosną iglaki, wrzosy i wrzośce , przy końcu w jedynym cienistym miejscu tojad , hortensja pnąca i ogrodowa. W miejsce wiosennych cebulowych dosadzam białe kocanki jednoroczne. No i z uporem maniaka walczę o życie powojników dodając im wapna w nogi - bo tam raczej kwaśno. Skwar od rana do wieczora - a studnię dopiero w tamtym roku odkopaliśmy. A wody w niej niewiele 

Wiesz Izo chyba kiedyś u Peonii czytałam,że daje wiosną siarczan wapnia wokół rośliny , a oprócz tego w pewnej odległości robi 4 otwory głębokie,gdzie sypie siarczan potasu i fosforanu i oczywiście wlewa wodę w te otwory ,Efekt jest imponujacy.Ja podsadzam powojniki czymś wyższym,aby na dole nie operowało słońce
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Izuś u Ewy dość miejsca na tyle lilii.aleb-azi pisze:EwoPosadzić 70 sztuk lilii to wyczyn, ale zmieścić te wszystkie lilie to musiał być majstersztyk. Ale będę miała oglądania - 70 lilii i to same ratytasy - prawda ?
Ewo trzeba będzie w tym roku wypróbować te siarczany. Ja też sadzę przed powojnikami byliny. I zauważyła,że chyba im się to podoba.
-
- Kontakt:
Ewo - Staram się osłaniać im stópki - choćby rozchodnikami lub floksami. Tam wszędzie jest gruba warstwa kory. Siarczany muszę sobie zapisać i sprawdzić który jest który, bo jakimś podsypywałam, a raczej podlewałam roztworami. Niewykluczone, że coś paskudnego jest w ziemi - tam kiedyś nie było rabaty tylko szeroki rozjeżdżony podjazd. Jak się wprowadziliśmy to mąż rąbał "toto"kilofem, wybierał jakiś żużel, kruszywo i inne świństwo, którym pewnie podsypywano dziury i koleiny. Łopaty to się wbić nie dało.
Myślałam, że masz jakiś pomysł na tą rabatkę. Starałam się ją optycznie skrócić sadząc przy końcu wyższe - ale z drugiego końca efekt był odwrotny
. No i troszkę powypadało, troszkę rośnie nie tak. Właściwie z elementu wysokiego zostały 3 Sky Rockety przy wjeździe - dobrze, że szczuplutkie, bo bramy nie można by otworzyć 
Małgoś - wyoglądałam już Ewy areały i potencjał taki, że pozazdrościć , zastanawiam się, gdzie TERAZ te donice upchnąć.
Myślałam, że masz jakiś pomysł na tą rabatkę. Starałam się ją optycznie skrócić sadząc przy końcu wyższe - ale z drugiego końca efekt był odwrotny

Małgoś - wyoglądałam już Ewy areały i potencjał taki, że pozazdrościć , zastanawiam się, gdzie TERAZ te donice upchnąć.