W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W moim ogródeczku ... Halina 2009 cz3

Post »

aleb-azi pisze:Nawet Halinko nie strasz. Pan w Radiu stwierdził, że od dwudziestego wiosna w kalendarzu i aurze :D ;:3 :D

Oj, ja już kocham tego pana..
Żeby tylko się sprawdziło... ;:65
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tez w tym roku nie mam przekopanej ziemi przez remont płotu , zięć miał przywieść wywrotkę ziemi aby wyrównać i trochę podnieść zagonek na warzywa ,, chyba w tym roku będę miała tylko zieleninę i ogórki ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dominiko ;:167 ja, też mam poważne obawy, czy dam radę skopać taki kawał ziemi, ale pocieszam się, że jak nie, to wtedy jesienią przygotuję grunt i w następnym roku nasionka, które mi zostaną wysieję.
Chociaż wolałabym to wszystko wysiać teraz :lol:

Małgosiu - magos13 ;:167 ojjj, tak :lol: ... takie mam mieszane uczucia :oops:
Nasiona kwiatów muszę gdzieś wysiać i liczę na to, że będą pięknie kwitnąć, a trawa taka dorodna iii jak ją zniszczę, a jak nasiona nie wzejdą, to dopiero mąż będzie miał ubaw :;230

Dobrze mówisz z tą trawą, żeby ją wykorzystać, tak zrobię. Pięknie dziękuję za cenne rady ;:196

Izuniu - izabell12 ;:167 bardzo się cieszę i dziękuję ;:196

Aniu - AniaDS ;:167 pjjj, żeby się sprawdziło ;:196

Janeczko - maniusika ;:167 mój syn w tym roku uszczęśliwił mnie nasionkami ogórków, a ja mam wątpliwości, czy coś z tego wyjdzie :?
W ogóle o ogórkach nie myślałam.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Halinko, widzę,że sie pojawiłas to przy okazji spytam czy miałaś u siebie eucomis, bo kupiłam dzisiaj dwie cebulki i nie wiem czy lepiej wsadzic je do donic na taras, czy lepiej beda się prezentowały w ziemi?
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

aleb-azi pisze:Nawet Halinko nie strasz. Pan w Radiu stwierdził, że od dwudziestego wiosna w kalendarzu i aurze :D ;:3 :D
Mam nadzieję że tak będzie ;:138 ;:138 ;:138 już czas żeby ta zima sobie poszła ;:14
Pozdrawiam cię Halinko ;:167 ;:196
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

ja sieję zawsze pod koniec kwietnia i robię nad nimi namiocik z agrowłókniny , natomiast moja córka sieje po 15 kwietnia w doniczki w szklarni i po ogrodnikach przesadza ich do gruntu , w tym roku też będę siała w szklarni i po zimnej Zośce przeniosę na zagonek .. .. zawsze mam na przetwory swoje ogórki
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Halinko!
Tak bardzo chciałabym ciepełka a tak w ogóle wiosnę, że pokazuję wiosenne zdjęcia.
Niestety zdjęcia obiegłoroczne już się kończą - więc mam nadzieję, że niedługo będziemy robić
nowe tegoroczne. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ;:167 ja w tamtym roku kupiłam jedną cebulkę eucomis, posadziłam w ogrodzie, ale aż tak bardzo tym kwiatem nie byłam zachwycona, nawet mu zdjęcia nie zrobiłam.
Najśmieszniejsze było to, że czekałam kiedy będzie taki piękny, jak na opakowaniu i jak była u mnie Wiola (z naszego forum), to spytała ją o to iii ona mi powiedziała, że on tak właśnie wygląda, i że nie będzie inny :?
Nasza Ola-aleksandra osważna, jak była u mnie, to powiedziała, że one pięknie się prezentują, jak jest ich więcej.
Cebulka czeka na wsadzenie do ogrodu, może w tym roku mnie zachwyci :lol:

Pytasz, gdzie lepiej się będą prezentować, hmmm ... nie wiem :oops:

Poczytała na temat eukamis w @ iii piszą, że:

"Uprawa

Nadaje się do terrarium tropikalnego. W sprzedaży znajdują się rośliny młode, które często nie zakwitają w pierwszym roku uprawy. Z wiekiem kwitnienie jest systematyczne, a wielkość kwiatostanu rośnie.

Wymagania

Aby cebula wydała kwiaty należy sadzić ją w miejscu jasnym, ciepłym o średniej lub wysokiej wilgotności powietrza. Gleba powinna być żyzna, lekka z dodatkiem torfu i piasku.

Sposób uprawy

Cebule sadzi się na początku wiosny (wtedy są dostępne w centrach ogrodniczych) na głębokości 5-8 cm (piętką do dołu). Podlewać należy tak, by gleba była zawsze wilgotna, ale nie zalana. Nawozić należy co 3 tygodnie nawozem dla roślin kwitnących. Pod koniec października gdy liście zaczną lekko usychać należy wyjąć cebule z ziemi, ściąć łodygi i liście, a samą cebulę osuszyć i pozostawić w chłodnym i suchym miejscu aż do marca, kiedy to znów będzie można rozpocząć uprawę.

Rozmnażanie

Przez oddzielenie cebul przybyszowych lub z nasion."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Warkocznica

Majeczko - majka300 ;:167 ... ;:196

Janeczko - maniusika ;:167 pięknie dziękuję ;:196
Ja, ogórki też wysieję pod koniec kwietnia w doniczkach na budowie, w pokoju od strony południowej, a do gruntu po zimnej Zośce :lol:

Krysiu - goryczka143 ;:167 dobrze, że dodajesz cały czas zdjęcia i to takie ciepłe, podtrzymujące nas na duchu ;:196
Tego nam teraz trzeba ;:3
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A ja ogórki siałam prosto do gruntu. Ale może Wasz pomysł jest lepszy, bo
wtedy szybciej ma się ogóreczki do schrupania?

Siej Halinko ogórki i się nawet nie zastanawiaj! Są po prostu pyszne z własnej działki!

Tego pana z radia też już lubię! :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Halina Kwak pisze:ale aż tak bardzo tym kwiatem nie byłam zachwycona, nawet mu zdjęcia nie zrobiłam.
Witaj Halinko.
Ja też nie widzę uroku w eukomisach i jeszcze drażni mnie ich zapach.Ot kwestia gustu.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Poszlam dowiedzieć sie czy dostali hosty. bo chciałam wsadzić wkoło azalii/też nie wiem czy to dobry pomysł/, ale nie było to kupiłam inne rośliny. Sprzedajaca własnie mówiła mi,że najlepiej posadzic nawet 3 szt i w nastepnym roku można już rozdzielić, bo sie rozrośnie.Na razie wsadziłam do dwóch mniejszych,a jak cos wzejdzie i będę wsadzać docelowo to włożę w jedną dużą razem.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu ;:167 a ja przed chwilką byłam u Ciebie, tak bezszelestnie pospacerowałam ;:196
Z tymi ogórkami, to ja będę eksperymentować :;230

Haniu ;:167 miło mi, że nie jestem odosobniona :D
Dobrze, że go nie wąchałam, bo jak by mi zapachowo nie odpowiadał, to cebulę bym wyrzuciła.
Nie przyszło mi do głowy, że on pachnie. W tym roku już powącham :lol:

Małgosiu ;:167 ja nie sadziłabym host koło azalii, wizualnie, mi to jakoś nie pasuje. No, i nie wiem, czy wymagania glebowe maja takie same :?
Wiem, że azalie są kwaśnolubne i dbam, żeby im takie warunki stworzyć.
Natomiast za hostami - funkiami nie przepadam, dlatego sadzę gdzie popadnie, dbam tylko, żeby rosły w półcieniu i miały wilgotno w nóżkach :lol:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niby działka ma te kilka arów, ale nie mam już żadnej koncepcji.Chyba przyznam rację M,ŻE TRAWA i iglaki dookoła najlepsze rozwiązanie.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

malgocha1960 pisze:Niby działka ma te kilka arów, ale nie mam już żadnej koncepcji.Chyba przyznam rację M,ŻE TRAWA i iglaki dookoła najlepsze rozwiązanie.
Oj nie :roll: to takie nudne, ja tak miałam a teraz trawę wycinam i robię rabaty niema nic piękniejszego jak zakwitną krzewy i kwiaty które same posadzimy :tan
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu, ;:167 ja jutro, spokojnie, oglądnę Twój ogród i może Ci coś doradzę ;:196
Trawa jest bardzo ważna, ponieważ robi przestrzeń, iglaki zieleń przez cały rok, ale krzewy liściaste też muszą być, bo one robią zwiewność i lekkość w ogrodzie.

Ja, jestem na etapie tworzenia ogrodu i pewnie jeszcze z trzy lata mi zejdzie, żeby było mniej więcej dobrze.
Zaczęłam od sadzenia iglaków wzdłuż ogrodzenia i w pewnych odstępach drzew liściastych.
Potem przed iglakami posadziłam (i jeszcze sadzę) krzewy liściaste - to taki szkielet ogrodu.
A przed tymi krzewami liściastymi sadzę byliny i tu przede mną kawał roboty - tworzenie kompozycji zapachowo - kolorystycznej.
Ojjj, dobrze się będę musiała na główkować co i gdzie posadzić ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”