Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.1
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie - drozd
Witaj Januszu....Widzę że i u Ciebie straty po zimie..U mnie też ale najgorsze jest to ze juz sniegu niema a mróz w nocy dośc spory....Aby do wiosny:)
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witaj Dorotko.
Co możemy na to poradzić. Jesteśmy w podobnej strefie klimatycznej i jesteśmy zdani na kaprysy pogodowe. Te nocne przymrozki też nie są dobre. W dzień słońce już przygrzewa a w nocy mróz. Dojdą na pewno nowe straty.
Co możemy na to poradzić. Jesteśmy w podobnej strefie klimatycznej i jesteśmy zdani na kaprysy pogodowe. Te nocne przymrozki też nie są dobre. W dzień słońce już przygrzewa a w nocy mróz. Dojdą na pewno nowe straty.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Januszu, widać, że u Ciebie wiosna na całego - przynajmniej na parapetach
Oby tak dalej
Chciałem jeszcze dopytać jak przezimowały Twoje róże ??? Poddały się zimie ?
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!!
E.

Oby tak dalej

Chciałem jeszcze dopytać jak przezimowały Twoje róże ??? Poddały się zimie ?
Pozdrawiam jak zawsze serdecznie !!!

E.
- drozd
Tak Emilu na parapetach to ją widać ale w ogrodzie to prawie rozpacz.
Róże dadzą sobie radę, bo były wysoko okopczykowane, pienne przygięte do ziemi i też obsypane ziemią. Zmarzła "Sympathia" pnąca ale tylko to co było na konstrukcji. Z ziemi pewnie odbije ale kwiat może będzie dopiero jesienią. Wiele krzewów zmarzło całkowicie niektóre może odbiją z korzenia lub z dolnych partii co były pod śniegiem. Jednym słowem przerzedzi się w ogrodzie.
Róże dadzą sobie radę, bo były wysoko okopczykowane, pienne przygięte do ziemi i też obsypane ziemią. Zmarzła "Sympathia" pnąca ale tylko to co było na konstrukcji. Z ziemi pewnie odbije ale kwiat może będzie dopiero jesienią. Wiele krzewów zmarzło całkowicie niektóre może odbiją z korzenia lub z dolnych partii co były pod śniegiem. Jednym słowem przerzedzi się w ogrodzie.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Januszu ja myślałam że tylko u mnie się przerzedzi ale widzę ze u Ciebie ,niech już skończą się mrozy to zobaczymy co musimy opłakiwać.
Ja na pewno piwonię drzewiastą pomarańczową .
Ja na pewno piwonię drzewiastą pomarańczową .
Januszu, trzymam kciuki żeby nie było tak źle jak się zapowiada. A nawet jeśli to będzie dużo wolnego miejsca do nowych nasadzeń - mało to pocieszające ale zawsze coś...
U mnie róże pnące wyglądają paskudnie - wszystkie pędy są sczerniałe do granicy śniegu. Przez ostatnie 7 lat nigdy tak nie miały. Za to nawet lekko okryte delikatniejsze rośliny przetrwały super pod śniegiem...
U mnie róże pnące wyglądają paskudnie - wszystkie pędy są sczerniałe do granicy śniegu. Przez ostatnie 7 lat nigdy tak nie miały. Za to nawet lekko okryte delikatniejsze rośliny przetrwały super pod śniegiem...
- drozd
Geniu Czytałem chyba u Zenka Twoją wypowiedz o piwonii. Szkoda,bo to droga roslina no i trzeba czekać kilka lat, by pokazała całe swoje piękno.
Emilu.
Przeglądałem jeszcze raz róże. Sztamowe choć przygięte były do ziemi i przysypane ziemią to kto wie czy nie zmarzł pień na którym leżały tylko gałązki świerkowe. Trudno zmarzną to zmarzną już poważniejszych nasadzeń nie będę robił. Uzupełni się braki bylinami czy jednorocznymi albo dosieję trawę.
Emilu.
Przeglądałem jeszcze raz róże. Sztamowe choć przygięte były do ziemi i przysypane ziemią to kto wie czy nie zmarzł pień na którym leżały tylko gałązki świerkowe. Trudno zmarzną to zmarzną już poważniejszych nasadzeń nie będę robił. Uzupełni się braki bylinami czy jednorocznymi albo dosieję trawę.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I znowu mamy zimę
Nawet na parapetach u mnie nie jest za ciepło i wszystko słabo rośnie. Co tam u Ciebie Janusz słychać?

Januszu masz piękną kolekcję.Widać że masz nie tylko dobrą ziemię na ogrodzie ale masz również odpowiednią rękę do rozsad.Ja o siebie tego powiedzieć nie mogę.Nie mam ręki do rozsad.
- drozd
Gosiu.
Nawet nie pytaj. Zły jestem jak ch..... Już tak fajnie podeschły ścieżki a tu znowu nasypało bez umiaru.Na parapetach coś tam rośnie, bo dół grzeje ale mało słońca i wszystko wyciąga się.

Witaj Danusiu
Chyba tak masz na imię. Dziękuję za uznanie i wizytę w moim ogrodzie. Z ta ręką do rozsad różnie bywa Mnie też nie zawsze wychodzi ale nie ma się co załamywać. Próbować jeszcze raz.
Nawet nie pytaj. Zły jestem jak ch..... Już tak fajnie podeschły ścieżki a tu znowu nasypało bez umiaru.Na parapetach coś tam rośnie, bo dół grzeje ale mało słońca i wszystko wyciąga się.

Witaj Danusiu
Chyba tak masz na imię. Dziękuję za uznanie i wizytę w moim ogrodzie. Z ta ręką do rozsad różnie bywa Mnie też nie zawsze wychodzi ale nie ma się co załamywać. Próbować jeszcze raz.
- e-genia
Januszu ale masz rozsady , możesz powiedzieć co wszystko rośnie na tych parapetach ?
U mnie jeszcze nie pada śnieg .
Genia
U mnie jeszcze nie pada śnieg .
Genia

Januszu, widzę że u Ciebie parapety robią za szklarnie
Ale tam tego jest - wystarczy chyba żeby obsadzić niejeden ogród
Czy te rozetki liści w samym tyle to fiołki afrykańskie?

Ale tam tego jest - wystarczy chyba żeby obsadzić niejeden ogród

Czy te rozetki liści w samym tyle to fiołki afrykańskie?
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niezły parapet. Też by mi się taki przydał! 

- drozd
Oj rośnie, rośnie Geniu i to jeszcze nie wszystko pokazane.
Tutaj już ładnie wyrosły kanny z nasienia, biała kobea, trawy dwie odmiany, fuksja magellana, żmijowiec, heliotrop, delospermy trzy odmiany,asklepias,zwisająca lewkonia,lobelia biała i kolorowa.
Igorze. Jest tego dużo tylko żona mnie pędzi, bo nie ma gdzie postawić swoich pupilków.
Emilu Jest Ci u mnie miejsca dość w ogrodzie, wszystko się zmieści, tym bardziej,że sporo roślin padło przez zimę. Te rozety - tak to nowo rozmnożone fiołki, bo stare już będą do wyrzucenia.
Ewo To dwa stoły kuchenne są dostawione do parapetu
Tutaj już ładnie wyrosły kanny z nasienia, biała kobea, trawy dwie odmiany, fuksja magellana, żmijowiec, heliotrop, delospermy trzy odmiany,asklepias,zwisająca lewkonia,lobelia biała i kolorowa.
Igorze. Jest tego dużo tylko żona mnie pędzi, bo nie ma gdzie postawić swoich pupilków.
Emilu Jest Ci u mnie miejsca dość w ogrodzie, wszystko się zmieści, tym bardziej,że sporo roślin padło przez zimę. Te rozety - tak to nowo rozmnożone fiołki, bo stare już będą do wyrzucenia.
Ewo To dwa stoły kuchenne są dostawione do parapetu

- e-genia
Zazdroszczę Ci delospermy gdzie kupowałeś nasiona ?
Jeżeli chodzi o fiołki mam sporo listków ukorzenionych tylko trzeba sadzić do doniczek , ale jakoś mi się nie chce .Można gdzieś zobaczyć Twoje fiołeczki .
Genia
Jeżeli chodzi o fiołki mam sporo listków ukorzenionych tylko trzeba sadzić do doniczek , ale jakoś mi się nie chce .Można gdzieś zobaczyć Twoje fiołeczki .
Genia