Mój ogród - Józef cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Józef pisze:pl/105/8e04930621790e68m.jpg[/img][/URL]
a to z dedykacją dla Dorki WD
Obrazek
SADYSTA!!
Żartuje oczywiście :lol: hihi
Niech Ci się zdrowo chowa i pokazuj go nam co jakiś czas :D U mnie efekty jeszcze nie są powalające ale chyba już mogę sie pochwalić, że coś tam się dzieje 8) Z jednego "pciumka" wyszły korzonki i wypuścił więcej tych "pciumków" jeszcze chwila i zacznie to przybierać formę mini kitki a z czasem "zwisu" :D Tylko miejsca już coraz mniej w domu ;-)
Józefie czy ja się kiedyś doczekam Twojej galerii w orchidarium? ;:173
Uściski!!
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Co to jest pciumek i dlaczego pciumek? :lol: Fajna ta kitka, co to jest?
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania Banaszek pisze:Co to jest pciumek i dlaczego pciumek?
Moja Chrześniaczka wszystko czego nie potrafi nazwać nazywa "pciumek" a ja się od niej uczę :oops:
A poważnie to w tym wypadku jest to jedna z kuleczek z tej rośliny. Jak się przyjrzysz z bliska to zobaczysz, że na tę kitkę składa się kilkadziesiąt (lub więcej... nie liczyłam :D) takich kuleczek i to są właśnie "pciumki" :D
Nie wiem co to za roślina a mam takie dwie (podobne ale nie identyczne) i można je rozmnażać albo z tych kuleczek co odpadają bo po pewnym czasie gdy poleżą w doniczce to puszczają korzonki lub z oderwanej całej kitki (standardowo - woda lub ukorzenacz a czasami wystarczy tylko wilgotna ziemia w doniczce).
Kiedyś obiło mi się o uszy, że to jakiś rozchodnik ale nie dam sobie głowy ;:5
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przyjrzałam się i faktycznie są pciumki. Rewelacyjna roślinka ;)
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania Banaszek pisze:Rewelacyjna roślinka ;)
Aniu, mówisz masz :D tego co ma Józef nie mogę podzielić bo mam bardzo młodego ale mam podobnego tylko z bardziej okrągłymi "pciumkami" ;-) Też fajny :D
Mam jeszcze z serii "zwisy" takiego kaktusa/sukulenta co wygląda jak dredy :D Szybko rośnie...
Daj znać na PW.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

"Dredy" mam od Dorki - mozna je obejrzeć w mojej doniczkowej kolekcji.
Aporocactus
Z jednego dreda mam juz tyyyle młodych dredzików .... :D
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:"Dredy" mam od Dorki - mozna je obejrzeć w mojej doniczkowej kolekcji.
Z jednego dreda mam już tyyyle młodych dredzików .... :D
To teraz jesteś RASTA :;230
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Co to znowu.... RASTA :roll: :D :D :D

Roślina Józefa z pciumkami to Sedum morganianum
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To jest RASTA->
Obrazek :;230
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Nic nie widzę - prosze o pisemne wyjaśnienie :D :D :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

DorkaWD pisze:
:shock: Jaki masz cudny miskant!! Mój w tym roku nie wygląda zbyt okazale :? ale może on potrzebuje czasu by się zadomowić?? Jak długo Twój już rośnie?
Witaj Józefie! No ja też bym chętnie się tego dowiedziała. Przeczytałam na forum, że stosujesz tyczki z miskanta do pomidorów, obejrzałam jak wygląda i zachorowałam :wink: . Sadzoneczki już mam ale chętnie bym się czegoś dowiedziała od praktyka (tak do końca nie jestem przekonana, czy w dobre miejsce je posadziłam). Jak szybko rośnie, jaka gleba, jakie warunki i na co zwrócić uwagę. No i czy wiatry mu nie przeszkadzają?!
Piękna jest też Twoja rozplenica japońska! Czy również możesz coś więcej na jej temat napisać?
Serdecznie pozdrawiam!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znowu dzisiaj pospacerowałam sobie trochę po Twojej działeczce.
Widać, ze jesteś pasjonatem!!! Kolekcja roślin niezwykle ciekawa (i nie tylko roślin! Nie znam nikogo kto hodowałby modliszki! :!: ) śliczne masz też oczko wodne, takie naturalne.
Oj będę tu przychodzić! :lol:

Pozdrawiam serdecznie,
Fleur 78
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Ania Banaszek pisze:Co to jest pciumek i dlaczego pciumek? :lol: Fajna ta kitka, co to jest?
no jestem norrrmalnie oburzony!!! jak można nie wiedzieć co to jest pciumek!!! :) :)
Wisienko miskant rośnie w kącie miedzy szklarnią a "płotkiem" oddzielającym następną działkę co daje mu oparcie kiedy jesienią jest już duży a pojawiaja się wiatry.O uprawie niewiele mogę powiedzieć bo po prostu nic przy nim nie robię ..nie okrywam na zimę ,nie nawożę a on sobie rośnie...jesienią ścinam praktycznie do zera..z pół metra kwadratowego mam ok 200-250 tyczek które obrane z liści zostawiam w szklarni gdzie przez zimę wysychają.Używam ich na przyszły rok do podpierania wszystkiego na działce z pomidorami włącznie.Resztę spalam w kominku albo rozdaję znajomym.Myślę że jako trawa nie ma specjalnych wymagań jeżeli chodzi o glebę.U mnie rośnie od dawna ..pewnie z 6 lat.Gdyby nie to że warunki klimatyczne na mojej działce są takie jakie są można by się pokusić o okrycie pędów bo w katach liści są pąki które w sprzyjających warunkach pewnie by wyrosły i pęd główny byłby jeszcze grubszy..a tak muszą startować od zera..Prawdę mówiąc nie wiem czy komuś coś takiego się udało..a zresztą po co skoro w ciągu lata wyrasta na 3-4 metry.Rosplenica rośnie w podobnych warunkach jak miskant od 4 chyba lat i też jest "bezobsługowa"..no.. ją czasami podlewam przy okazji podlewania trawnika.Jesienią kiedy wyschnie po prostu ją podpalam (pewnie co poniektórzy się oburzą).Też nie wymaga okrywania.
Fleur..no tak ..u mnie w mieszkaniu są papugi,koliberki,rybki.modliszki,w orchidarium-krab,dwie żaby ..takie żółto-kremowe z czerwonymi oczkami,jedna rzekotka nadrzewna czarno- biała,częstym gościem (na przechowaniu) jest York Bobo..należy do syna ale dość często przebywa u nas.No i oczywiście kwiaty.Ostatnio dostaję (za darmo) storczyki które przekwitły i w kwiaciarni pewnie były by skazane na śmierć.Dobrze że mam taką żonę jaką mam bo inna pewnie wywaliła by mnie z domu z tym wszystkim... :)
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21

Post »

Niesamowita menażeria!!!!
Mam koleżankę, której córeczka tak "kolekcjonuje" wszystkie możliwe zwierzątka. Ma naturalnie psa ale tez papużki, żółwia i chomika i świnkę morską . Ale "okazów" takich jak Ty to nie ma! A czy masz jakieś zdjęcie swojego koliberka?
Jeśli gdzieś zamieściłeś, to przegapiłam a oglądałam zdjęcia już 2 czy 3 razy. Ja spotkałam raz w moim ogródku, a właściwie na tarasie, modliszkę. Już zamieszczałam gdzieś jej zdjęcia na forum. Ale ta jest specjalnie dla Ciebie!
Pozdrawiam,
Fleur 78

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Józefie, ja się poprawię :oops: Już wiem co to jest pciumek! Mało tego nawet dziś zdobyłam takiego pciumka w TESCO (a bo tam takie odpadły.. nikt ich nie chciał.. :wink: )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”