Ogród kocicy cz.2
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród kocicy cz.2
Zadam głupie pytanie, alr co to znaczy róża okrywowa?
- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Izo, Małgosiu, tę ostróżkę posadziłam późną jesienią i to był jej pierwszy sezon w moim ogrodzie, a skoro okazała się taka ładna to oczywiście dokupiłam jej do towarzystwa kilka innych odmian i liczę na to, że w tym roku pięknie zakwitną.
Róż mam trochę więcej, samej rosy rugosy mam 4 odmiany
Małgosiu -malgocha 1960 - róża okrywowa to taka, która tworzy kopułę dorastającą do 70-80 cm wysokości, bywa, że jest szersza niż wyższa.
Mam też róże płożące - dwie odmiany.
róża pomarszczona Foxi

a tu bardzo młoda róża, ciekawie się przebarwia - Freising

młoda róża pnąca

Róż mam trochę więcej, samej rosy rugosy mam 4 odmiany
Małgosiu -malgocha 1960 - róża okrywowa to taka, która tworzy kopułę dorastającą do 70-80 cm wysokości, bywa, że jest szersza niż wyższa.
Mam też róże płożące - dwie odmiany.
róża pomarszczona Foxi

a tu bardzo młoda róża, ciekawie się przebarwia - Freising

młoda róża pnąca

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja z okrywowych mam tylko THE FAIRY, ale są bardzo wdzięczne, kwitną do mrozów. 

-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
Witaj Kocico ! Ależ te Twoje róże dorodne ! Co to za odmiana tej białej ,okrywowej?
A biała ostróżka jak się nazywa?
Mój oczar nadal nie rozkwitł...
A biała ostróżka jak się nazywa?
Mój oczar nadal nie rozkwitł...
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
seria róż - seria pytań
Ta "poplamiona" urocza. Coś mi się plącze, hm... POmyślę przed snem

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Muszę sobie jesienią taką kupić.TYLE lat żyję na tym świecie,ale chyba nawet takiej nie widziałam nigdy,piękna.
- kocica
- Kontakt:
Witam miłe ogrodniczki
.
Tajko, bardzo lubię róże okrywowe, tworzą takie ładne, regularne kopczyki i dosłownie są obsypane kwiatami przez cały sezon.o ogrodnika gdzie ją kupiłam to go podpytam.
Tamaryszku, lisko, biała owszem ma metkę, ale tylko z informacjami o uprawie i rozmiarach, nazwy na niej nie ma. Jak będę u tego ogrodnika gdzie ja kupiłąm to go podpytam.
Aleb-azi, Izo, ta plamista to rosenstadt Freising, tylko raz udało mi się ją zobaczyć w szkółce, mieli taka krótką partię - jest to odmiana zastrzeżona.
Małgosiu witaj ponownie, tą białą różę kupiłam ponieważ pan ogrodnik ma ogród pokazowy, a właściwie taki duży rozmnażalnik roślin jak się do niego wjeżdża do szkółki,. Rosną tam dorodne egzemplarze roślin, z których pobiera sobie materiał na sadzonkowanie. Dzięki temu ogrodowi można sobie zerknąć jak będą wyglądały rośliny kiedy podrosną.
Z płożących kupiłam u tego samego ogrodnika różę Nozomi. Całkiem ładniutka różyczka.

Tajko, bardzo lubię róże okrywowe, tworzą takie ładne, regularne kopczyki i dosłownie są obsypane kwiatami przez cały sezon.o ogrodnika gdzie ją kupiłam to go podpytam.
Tamaryszku, lisko, biała owszem ma metkę, ale tylko z informacjami o uprawie i rozmiarach, nazwy na niej nie ma. Jak będę u tego ogrodnika gdzie ja kupiłąm to go podpytam.
Aleb-azi, Izo, ta plamista to rosenstadt Freising, tylko raz udało mi się ją zobaczyć w szkółce, mieli taka krótką partię - jest to odmiana zastrzeżona.
Małgosiu witaj ponownie, tą białą różę kupiłam ponieważ pan ogrodnik ma ogród pokazowy, a właściwie taki duży rozmnażalnik roślin jak się do niego wjeżdża do szkółki,. Rosną tam dorodne egzemplarze roślin, z których pobiera sobie materiał na sadzonkowanie. Dzięki temu ogrodowi można sobie zerknąć jak będą wyglądały rośliny kiedy podrosną.
Z płożących kupiłam u tego samego ogrodnika różę Nozomi. Całkiem ładniutka różyczka.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj kocico piękna ostróżka , ja w zeszłym roku kupiłam tez też z czarnym środeczkiem , miałam śnieżno biała już ze 3 lata .
Ale obawiam się czy w tym roku przezimowały , zima była nietypowa.
Cudna ta róża okrywowa.
Genia
Ale obawiam się czy w tym roku przezimowały , zima była nietypowa.
Cudna ta róża okrywowa.
Genia
- kocica
- Kontakt:
Witaj Geniu. Muszę odkopać nazwę tej ostróżki, w zeszłym roku zakwitła mi dwa razy. Bardzo mi się podoba ta odmiana.
Co do białej róży okrywowej to tak wyglądała w zeszłym roku po jednym sezonie w ogrodzie. Bardzo mnie zaskoczyła zarówno szybkością rozrastania się jak i ilością kwiatów. Widziałam, że niektóre ostróżki już pokazały mini listeczki więc myślę, że i ta odmiana przeżyła.
Co do białej róży okrywowej to tak wyglądała w zeszłym roku po jednym sezonie w ogrodzie. Bardzo mnie zaskoczyła zarówno szybkością rozrastania się jak i ilością kwiatów. Widziałam, że niektóre ostróżki już pokazały mini listeczki więc myślę, że i ta odmiana przeżyła.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
Piekna jest..
a może to white the fairy? bo taka obsypana kwieciem..
Ciekawa jestem nazwy
a może to white the fairy? bo taka obsypana kwieciem..
Ciekawa jestem nazwy

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Freising przecudna. Lubię takie mieszanki. Też jestem zachwycona okrywówkami. Są niewymagające i obficie kwitną. Nawet w cieniu, tak jak u mnie.
-
- Kontakt:
No, a ja właśnie przeszukałam katalogi i pędzę powiedzieć, że to może Rosenstadt Freising
A tu proszę - już odpowiedź. Ma ją w ofercie Rosa ćwik
Chodziłam wkoło niej, ale nie wiedziałam z czym ją wyswatać taką poplamioną- nie mam tyle miejsca, żeby ją pokazać w pełnej krasie. Jest ujmująca. Będę sobie oglądać u Ciebie.

- kocica
- Kontakt:
Witam miłych gości:-).
W zeszłym roku po raz pierwszy zagościły u nas lilie. Wybrałam 20 różnych odmian i na próbę posadziłam w dużych pojemnikach zadołowanych w ziemi. O dziwo wyszły z ziemi i nawet zakwitły. Nie wszystkie mi się podobają, ale w tym roku dokupiłam jak do tej pory 10 następnych juz takich konkretniejszych
i jak tylko ruszy wiosna zadołuję je w ogrodzie.
Kilka naszych skromnych lilii z zeszłego roku

W zeszłym roku po raz pierwszy zagościły u nas lilie. Wybrałam 20 różnych odmian i na próbę posadziłam w dużych pojemnikach zadołowanych w ziemi. O dziwo wyszły z ziemi i nawet zakwitły. Nie wszystkie mi się podobają, ale w tym roku dokupiłam jak do tej pory 10 następnych juz takich konkretniejszych

Kilka naszych skromnych lilii z zeszłego roku

Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
-
- Kontakt:
Jeśli to konkurs, to wybieram pierwszą, tą piegowatą