Więc jeśli raz podlejesz po wysianiu i szczelnie zamkniesz gumką recepturką folię na doniczce to nie wietrz i nie podlewaj ich wcale dopóki nasiona nie wykiełkują. ja też tak hoduje rośliny nawet palmy z kokosa z marketu zobacz
ok zobacze postaram się nie otwierac choc liczi otworzyłem bo zapomniałem podlac ale jak wysieje jutro nasiona ananasu i daktyla to przykryje i nie będę otwierac
Juz Ci pisałam Jesteś tak zakręcony że nie czytasz połowy odpowiedzi na swoje pytania Wsadz nasionko do ziemi, zroś wodą (najlepiej spryskiwaczem, ale jak nie masz to trochę podlej), nakryj folią i czekaj. Raz dziennie możesz na godzinkę odsłonić, jak zapomnisz nic się nie stanie. Jak pojawią się pierwsze zielone oznaki życia ściągasz folię i tylko zraszasz delikatnie kiedy ziemia wyschnie ;)
Ania Banaszek pisze:już Ci pisałam Wsadz nasionko do ziemi, zroś wodą (najlepiej spryskiwaczem, ale jak nie masz to trochę podlej), nakryj folią i czekaj. Raz dziennie możesz na godzinkę odsłonić, jak zapomnisz nic się nie stanie. Jak pojawią się pierwsze zielone oznaki życia ściągasz folię i tylko zraszasz delikatnie kiedy ziemia wyschnie ;)
Zupełnie się z tym nie zgodzę dlatego że po to się zakłada torebkę foliową by stworzyć mikroklimat i nie powinno się jej wcale zdejmować dopóki nasiono nie skiełkuje i nie osiągnie pierwszy młodociany liść ok 4 cm, po wysianiu nasiona i podlaniu jak założy się torebkę ziemia nie ma prawa wyschnąć choćby dlatego że następuje parowanie wody z ziemi na wewnętrzną stronę torebki i jednoczesne jej skraplanie z powrotem do ziemi poprzez co uzyskuje się prawidłowy mikroklimat do rozwoju nasion przy założeniu że zapewnimy odpowiednią dla kiełkowania nasion danego gatunku temperaturę, jeśli takie warunki zapewnimy nasiona nie zgniją nawet jak poczasa pierwszego podlewania damy za dużo wody.
camillo1718 pisze:Dzięki dziś w supermarkecie kupiłem krzaczek kawy arabskiej. nie jest w opłakanym stanie, ma ładne zielone listki Powiedzcie mi prosze czy krzaczek kawy wymaga specjalnej opieki nad nia? czy jest to roślina szybko rozwijająca się? itp itd?
Powinno wzejść ale zdecydowanie później a ponadto niszczysz mikroklimat jaki się pod folią wytworzył no i wtedy musisz zraszać ziemię a czy nie przelejesz sam sobie odpowiedz ja jak wsadzę nasiona do ziemi zraszam ziemię lub ją podlewam tak by woda przepłynęła na podstawek odlewam to co przepłynie i po pół godziny zakładam foliówkę i nie zdejmuję jej aż do wykiełkowania rośliny i osiągnięcia przez pierwszy liść 4 cm wysokości potem dopiero zaczynam hartować siewkę poprzez zdejmowanie i zakładanie z powrotem foliówki, tak około tygodnia a potem całkowicie zdejmuję foliówkę