Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Ja także zwróciłam uwagę na tę malwę, pasowałaby do moich pełnych, choć łapią rdzę.
U mnie rdzy nie było, miałam malwy pierwszy raz od wielu lat.
Teraz zastanawiam się nad przesadzeniem malw do ogródka u Taty, tam taki drewniany płot,
i ...... róż nie ma :wink:
Nie wiedziałam o psim święcie, ale i tak było głaskanie :lol:
Jaskółki miały gniazdo we wnęce przed domem, raz jeden, było bardzo brzydko,
malowałam potem ścianę a na płytkach profilaktycznie leżał karton :roll:
Na następny rok wywiesiłam paseczki z folii, które furkotały na wietrze i to zniechęciło jaskółki.
Przy gospodarczym budynku - proszę bardzo - nawet wieszam półeczki, ale we wnęce już nie ;:224
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

O - goście mili ;:196 Dziś jestem w locie - doskakiwałam do forum i podglądałam ogródki. Teraz przysiadłam i .... zaraz polecę dalej :D Cieszę się, że czynnik P'si dopieszczony bez względu na to czy święto czy dzień powszedni. A wiecie, że dziś był dzień mężczyzny? Ot taka kolej w kalendarzu : dzień kobiet, dzień psa, no i dziś :wink: A, zapomniałam wcześniej napisać, że kapitalne określenie czynnik P'si jest autorstwa Minismoka.

Halinko - nocny marku, niektórym to się powodzi, prawda?

Aniu Różana - bo w różach wszystkim słodko

Goś - ogar polski i kot europejski pręgowany

Dorotko - Mały Kocie wchodzi do pojemnika na pościel w wersalce

Ewuś - miło mi sprawić przyjemność obrazkiem, wspomnieniem ...

Aguś - szukałam białych kwiatów, żeby sobie złagodzić to co za oknem. Okazało się, że nie mam ich wielu. Czyżby uraz zimowy?

Elu - ryzyk - fizyk, może nie złapią rdzy. No i co do ogródka Taty, nie ma się co zastanawiać, skoro jest drewniany płot... Hi, hi, wyobraziłam sobie to gniazdo jaskółek nad drzwiami wejściowymi - pewnie trzeba by parasol ...
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gniazdo było z boku, bo wnęka wejściowa dosyć szeroka (2 m) :wink: ,
O mężczyznach pamiętamy, koledzy w pracy dostali serca (lizaki) i po dwie kinder - niespodzianki :lol:
A kolejność świąt - chyba nie jest przypadkowa :;230
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Słoneczka się chce, prawda? Zostawię słonecznika i ... heliotrop

Obrazek Obrazek

Może jeszcze coś słonecznego, co latem chowa się w cieniu

Obrazek Obrazek

A jak się już rozszalałam to już całkiem na dobranoc nieskromny kaktus Tatki, który cały sezon"robi za" roślinkę ogrodową

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Eluś - baaaardzoooo dobrane prezenty ;:215
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudny ten kaktus! ;:111
I heliotrop sliczny ... juz sobie wyobrażam jak pachnie ...
Żółtki też urocze, ale przy tym kaktusie - wszystko blednie!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iza ma rację.
Piękny okaz kaktusa. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie Czarodziejko i Grażynko - przekażę komplement Tacie. Kaktusik to jego oczko w głowie :D .

Przyjechałam z pracy i zaczął sypać śnieg. Płaty wielkości naleśników :shock: Zrobiło się biało w kwadrans. Panowie z elektrowni pod moją nieobecność poobcinali świerkom gałęzie sąsiadujące z kablami prądem, trakcją, linią czy jak jej tam :( Nie wiem czy bardziej jest mi smutno, czy bardziej jestem wściekła. Nie podoba mi się, bo są "wygryzione" :evil: z jednej strony, na 3/4 wysokości. No paskudnie. Na dodatek od strony domu, więc mam pełen obraz klęsk popatrując z punktów strategicznych, czyli kuchni i sypialni. I pomyśleć, że nie dalej jak wczoraj nieomal z tkliwością podziwiałam prace energetyków w ogródku AniDS ...

Na pociechę różyczki Westerland, Heritage, Mary Rose i chyba pierwsze kwitnienie róż ( gubię się w czasie) .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo - przepiekne te róże. Zwłaszcza zachwyciła mnie ta bladoróżowa. Taki delikatny kolor, cudo!
Pełen szacun dla Taty ;:180 za wyhodowanie tak kwitnącego kaktusa.
Niestety, linie energetyczne biegnące ponad ogrodem to przekleństwo. Moi znalimi z zeszłym romu musieli wyciąć przecudną, olbrzymnią katalpę. Chybabym sie popłakała. :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko - Tatko puchnie z dumy :D . Ta bladoróżowa to zjawiskowa Heritage. W moim wykonaniu delikatna, efemeryczna, cudownie pachnąca królowa. Chyba nawet dość ładnie przezimowała. Jak na razie...
WYCIĘLI KATALPĘ - to straszne. Ja czwarty rok zastanawiam się gdzie ją posadzić. Bardzo chcę ją mieć i bardzo się boję ją stracić. Ale chyba w tym roku posadzę - mąż pytał co chcę na dzień kobiet. Bez zastanowienia palnęłam katalpę. Dostałam jak na razie sekatorek w kwiatki, ale katalpa obiecana. Niech tylko puszczą mrozy ;:138
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izuś przepiękne kwiaty ma ten kaktus. Ze zdjęć wynika, że jest większy od niego samego.

Róże moje ukochane śliczności. Z tego zestawu mam tylko Westerlanda. Ne mogę się doczekać jego kwitnienia, bo posadziłam go dopiero na jesieni. Ciekawe jak przezimował. Heritage brałam pod uwagę, ale teraz coraz bardziej się zastanawiam.

Iza czy to jest Polski gończy, nie znam się tak na rasach. Takiego rudzielca też bym chciała, ale moje kanapy by tego chyba nie wytrzymały.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kształt kwiatów Heritage - to jest to. Też z ryneczku?
Katalpa - zastanawiałaś się nad odmianą?
Te różowe kwiaty kaktusa przepiękne, nie każdemu kaktus kwitnie :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Izuniu, proszę, złóż ode mnie swojemu Tacie serdeczne gratulacje dochowania się wyjątkowego okazu kaktusa! ;:215 Ma z czego być dumny! :D
Dobrze, ze sama potrafisz się pocieszać, a róże na pocieszanki chyba najlepsze :D
Tylko nie podałaś nazwy ostatniej róży, a ta mnie akurat najbardziej interesuje ...
Cieszę się, że będziesz miała swoją wymarzoną katalpę ... może uda Ci się nią zasłonić pokiereszowane świerki? ...
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oj Tatko będzie się jutro puszył, jak zobaczy te kaktusie zachwyty :heja .

Gosiu, ciepło ciepło - ogar polski (Ogary poszły w las - tak się zaczyna "Przedwiośnie" - nie mówię o tym za oknem :;230 ) Rudzielca już z nami nie ma :( Jego miejsce na kanapach zajął Bury Mały Kocie. Heritage - cudna róża, ale delikatna, szybko osypuje płatki - Mary Rose to przy niej maratończyk. Przynajmniej u mnie w ogródku.

Eluś - ona akurat szkółkowa. Heritage to chyba taka "mimoza", że nie próbują z niej targowych piratów robić :wink: Katalpa pewnie będzie szczepiona i nie ta bardzo żółta ( zero imion w głowie). Będzie rosła stosunkowo blisko domu, dlatego wybór padł na szczepioną. Ale przed pracą posadzili mi 4 nie szczepione, mogę się zachwycać i zachwycać

Czarodziejko - nic nie zasłoni dziur w świerkach - za wysoko. Można nie zadzierać głowy i patrzyć pod nogi :? Ostatnia róża - przecież wiesz, nawet się nie dałaś w błąd wprowadzić - William Shakespeare w roli głównej. To pierwsze kwitnienie moich róż. A może drugie.

Pocieszanie pocieszaniem - masochistycznie utonęłam na Powojnikach. Przecież niemożliwe, żeby nie chciały u mnie rosnąć, będę je dalej dręczyć.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Dołączam do zachwytów kaktusowych ;:63
I różanych i jeszcze heliotropowych też.
Jaki on piękny u Ciebie :shock: :roll: :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Heliotropy były dość grubiutkie. W tym roku kupiłam przeterminowane nasiona. Jeszcze nie wzeszły. Ale wzeszła kleome ciernista - będzie dodatkiem do róż. Tego jeszcze na własnej skórze nie wypróbowałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”