Ogród nad Oranią

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród nad Oranią

Post »

Oranio!
Właśnie się zorientowałam, że zbudziłaś się już ze snu zimowego i to kilka tygodni temu :oops:
Ja też nie pomyślałam żeby zaprosić Cię na spotkanie, ale nic straconego, na pewno będą następne....
Oczywiście tradycyjnie jadąc do pracy spoglądam w jedną stronę - ale cały czas widzę tam duuuuuuże ilości śniegu ( Dlatego myślałam, że jeszcze śpisz)
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Tujko! :D
To mnie ucieszyłaś z Agape, że są róże fioletowe.
Na tym czarnym płocie planuję róże różowe, czerwone, liliowe albo fioletowe i żółte - pnące. Przez płot łatwo przejść a jak będą śliczne róże to z zachwytu ludziska staną jak wryci i nie wejdą do Ogrodu. :wink:
W czasie zimy miałam trzy wizyty. Zabrano Czajnik i Patelnię. To było jak porwanie...Dobrze, że chociaż fotki zostały...
Piwniczka nie jest zbyt szczelna, muszę pomysleć o ociepleniu bo w końcu powinna mi służyc. Trochę mi żal tych dali - sześć sztuk i niezliczona ilość mieczyków...Nic nie zgniło, po prostu zmarzło. :(
Teraz próbuję odkupić dalie kaktusowe ale w praktikerze na razie nie ma. Kupiłam więc odmianę krwistą Apache, nawet ładniejsza, nie taka dosłowna jak kaktusowa. Efekt będzie na pewno inny.
Tujko, na szczęście na działkowe koty nie mogę narzekać, przychodzi tylko mała czarna kotka, Uranka, którą dokarmiam. Wydawało mi się, że Twoja działka jest ogrodzona dość dokładnie siatką? To jak te kocurki przechodzą?
A wizytujące dzikie zwierzęta przysparzają mi po prostu dodatkową pracę - teraz nakrywam
rabaty z tulipanami - okropnie to wygląda - jakieś cegły, jakieś siatki...gałęzie...nie tak Ogród miał wiosną wyglądać... :?
W poradniku ogrodniczym pytałam się eksperta jaki nawóz stosuje się pod drzewa, powiedział, że tylko obornik. Tego nie mam, więc dzisiaj rozsypałam suchy kurzy, wymieszałam ze śniegiem i niech wsiąka. Nie mogę go przekopać bo zbyt płytko rosną korzenie drzewa. Może stopniowo wszystkie drzewa tak nawiozę. 10 kg pod drzewko wystarczy. Może jabłuszka będą jeszcze słodsze? ;:224
Aa , jakieś spotkania! :tan No dziewczyny działają! To wspaniale, że się zorganizowałyście i nawet jakąś grupę tworzycie? :shock: Pomeranki? Ja chętnie ale nie obiecuję, że będę bardzo aktywna. Może raczej tak letnią porą.
Nie dlatego, że nie chcę, ale dlatego, że baaaaardzo intensywnie pracuję . Na początek, dla statystyki, to proszę mnie zapisać do tej Kaszubskiej Grupy, w końcu jestem z G.
Rodowita G!!! :;230

Ambusiu! :D Ha, Ha! No i na Forum można się ominąć! Taki tłok! :;230
Do Ogrodu chadzam regularnie, czy to zima, czy śnieg, zamieć - wtedy zwłaszcza, bo chcę zobaczyć jak to jest. Śnieg leży jak leżał. Jak w zimie. Ogród leży na północnym stoku, więc ziemia tam nagrzeje się w ostatniej kolejności. Tak było w zeszłym roku. Górne działki już w kwiatach a na mojej - szron i chłód. Jadąc w stronę działki myślę, że ...Ty myślisz o Ogrodzie! Czyli ja myślę o Tobie. Ale pewnie w końcu, kiedyś tam to się spotkamy...

Ewelinko! :D W Ogrodzie wciąż leży śnieg ale za to słońce nie kłamie - jest coraz jaśniej! Dzisiaj przesiadywałam w Ogrodzie do 17.00 i wciąż świeciło! Nieunikniona wiosna!
Cieszę się że ogólnie szyld zaakceptowano - teraz to go tylko trzeba zrobić! Ale z tym to poczekam, to są dalekosiężne plany...

Izo! :D - Pamiętam, pamiętam o Twoim ogrodzie, o karmnikach, o gruszkowej ławeczce, i o poidełkach! Na pewno wpadnę do Ciebie jak tylko będę miała więcej czasu!
A szyld koniecznie pokaż, przecież to na wagę złota taki gadżecik! Oczywiście bez numerów i nazwy ulicy, tak od lewej strony. Ciekawa jestem w jaki sposób można go zamocować.

Agape! :D
Dzisiaj byłam w Ogrodzie. Śnieg, śnieg ale za to jakie wiosenne słońce! Długo dziś świeciło i długo dziś byłam aż głód wygonił mnie z Ogrodu! Wzięłam ze sobą tylko termos - a ten wrócił do łask - wiesz, że Czajnik porwano.
No, w końcu dojrzałam do tego by wziąść się za przetrzebienie jabłoni krzaczastej, zwłaszcza, że sympatycznie było stąpać po czarnej ziemi - to najbardziej nasłonecznione miejsce i tam śnieg trochę odpuścił.
Wycięłam kilka odrostów, umęczyłam się niesamowicie, bo odpiłowanie to nic ale potem wyciągnięcie tych gałęzi ze środka! Gimnastyka, gimnastyka....
Ale cieszę się, że drzewo trochę odżyje, zostało mi tylko skrócenie gałęzi. Dziwne to drzewo, nie choruje, te robale co zjadają korę nie imają się go. Daje takie małe żółte, słodkie jabłuszka - i w ogóle bardzo lubię te wszystkie stare, dziwne drzewa.
Właśnie przy takiej pogodzie, słonecznej i niezbyt ciepłej fajnie się przy nich pracuje. Niesamowitą satysfakcję miałam dzisiaj grabiąc wokół drzew zeszłoroczne liście, gałęzie, planując posadzenie tam aksamitek ... Takie dawno nie przeżywane uczucie bycia w Ogrodzie, prawdziwe wiosenne sprzątanie, porządki na razie tylko na 4 metrach kwadratowych!
I chociaż reszta Ogrodu jest zaśnieżona dla mnie wiosna już jest, jest! I niech sobie zima powraca i żegna się z nami choćby kilka razy a my jej na do widzenia i tak... WIOSENNE PORZĄDKI!

Obrazek

Tak właśnie wygląda uprzątnięty pień jabłonki krzaczastej; pozostała jeszcze korona do przycięcia.

PORZĄDKI WIOSENNE, PORZĄDKI! ;:224 LA, LA, LA!
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oranio!
To pozwól, że zrobię Ci prezent. Dosztaniesz ode mnie stary czajnik i patelnię. Nie kupuj, nie szukaj.
Lubię czytać o Twojej działce, jak przyjadę do Gdańska, to koniecznie trzeba znaleźć czas na spacer!
Jak u Krzysia napisałaś o kiełkujących roślinach, to aż mi się zrobiło głupio, że ja te, co trafiły do mnie, upycham do lodówki, aby je oszukać.
Zazdroszczę Ci, że to wszystko ogarniasz, kiełki, dom, cebule, tulipany te Ważne, od serca...
Ale zaraz zaraz...jak to rabata tulipanowa już nasadzona?
A dalie to zamów na all..., choćby 10 sztuk, niektóre są po 2,50zł...przyjdą w sam raz w maju.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Agape! :D
Ooo, dzięki za Czajnik i Patelnie! ;:196
Teraz będę porządnie schowane, by nie spotkał ich los poprzeników. To był Czajnik od J. i O. więc wiesz...
Dzięki, dzięki!!
Żeby nie przeżywać szaleństwa z sadzonkami ograniczam się terminami siania., więc tylko por, lewkonie ( pomyliłam się, bo chciałam wysiać lwią paszczkę) i poziomki dla Ciebie.
Lewkonie już przepikowałam, około 25, por wypuścił drugie listk,i więc te pierwsze skróciłam, poziomki niech podrosną - jak ja chcę żebyś miała poziomki!!! - same rosną, tylko na początku trzeba je pielęgnowa,ć by się przyjęły.
Bum na kiełki dopiero się zacznie, kiedy posieję pomidory, paprykę i bakłażany. Poczekam jeszcze trochę, by nie rozsadzać siewek w domu. Poza tym bardzo chcę wysiać jednoroczne kwiaty a mam torebek baaaardzo dużo.
Teraz na parapetach mam stare pelargonie, które pędzę do rozmnożenia, więc dodatkowo stoją małe skrzynki z młodymi pelargoniami posortowane wg kolorów - białe, różowe, czerwone, bordowe i takie dwukolorowe co daje efekt łososiowy.Jakie piękne są białe!
I trzy białe piwonie.
I biała tawułka.
I parzydło leśne.
Zakupy się jeszcze nie skończyły - dereń jadalny i budleję Dawida muszę kupić.
Zakupy robię "po drodze" w praktikerze - i jak się napatrzę to wychodzę z torbami. Dalie już kupiłam, szukałam kaktusowej ale nie było, dzięki temu mam nową odmianę Apache - chyba nawet ciekawsza. Na razie nie kolekcjonuję, kupuję co mi w ręce wpadnie, patrzę jak to wyglada w Ogrodzie. Na kompozycje przyjdzie jeszcze czas. Na all na pewno coś kupię czego nie ma pod ręką.
Ale na razie kupiłam mieczyki pakowane po 10 szt w kolorach, więc mam ponad 100 mieczyków. Dodatkowo mix po 0,50 chyba 40 sztuk.-Szkoda, że tak krótko kwitną a tyle zachodu z nimi. Może sadzić je w odstępach tygodnia? ale czy zdążą te ostatnie zakwitnąć? Dziesięć tygodni to jak dwa miesiące.Jeżeli zacznę od kwietnia to może się uda?
He, nic z tego - właśnie zajrzałam i te luzem wypuszczają już korzonki.
Tulipany posadziłam jesienią. Sporo tych tulipanów. Wysokie i niskie. Czerwone obok różowych. Co to będzie? :roll:
Żonkili nie kupiłam. Właściwe podobają mi się tylko jedne - białe z czerwonym środkiem, takie stare odmiany, mam chyba trzy sztuki. Byle tylko nie zeżarły je sarny. :evil:
Och Agape! Nie martw się, nie mieszkasz przecież w szklarni! Roślinki trzeba oszukiwać, bo inaczej nie zobaczą Wiślanki. Niech nie marudzą zanadto. Będzie fajowo jak już niedługo wsadzisz je do ziemi! :D
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oranio, nie ma tak lekko. Nie ma zaocznych zapisów !
Proszę się odmeldować osobiście na Kaszubskich pogaduchach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=420
I już będziesz pełnoprawną członkinią :lol:
U mnie też na pewno leży jeszcze całe mnóstwo śniegu :( I wszystko się pod nim dusi :(
Ale na pogodę nic nie poradzimy!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oranio, a gdzie relacja? Wklejaj proszę zdjęcia,dużo zdjęć bo strasznie tesknię za Twoją działką!
Możesz czasem też i u mnie wkleić coś ;:138 :;230
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Oranio, pokazuję moje "dyndadełko". Podejrzewam, że nie dokładnie o to ci chodziło. Pewnie myślałaś o drewnianym. Niemniej może cię w jakiś sposób zainspiruje. Moje dyndadełko jest metalowe i czarne. Pasuje do czarnej i metalowej furtki i bramy. Pokazałam tylną stronę. Na frontowej stronie jest nazwa ulicy i numer domu napisane białą, stylizowaną (pochyłą) czcionką. Mąż wbił metalowy pręt tuż przy słupku i przyczepił do niego szyld.

Obrazek

Obrazek
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam Cię wiosennie, Oranio ! Cieszę się,że już ruch w Twoim romantycznym ogrodzie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p
Od: 24 mar 2010, o 16:25

Post »

Witaj Oranio! Coś wspaniałego te Twoje zdjęcia! Dziewczyno ty masz talent! We wszystkich porach roku twoj ogród wygląda wspaniale. Jestem tu nowa a do Ciebie trafiłam zupełnie przypadkowo i o tym nie żałuje! Będę Ciebie odwiedzać! Pa, pa :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ja wiem, że masz dużo zajęć, ale jak tam wiosna nad Oranią?
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p

Post »

Witaj Oranio! Widzę że jesteś doświadczonym ogrodnikiem. Twoja działka taka urocza i ma wspaniałą aurę. Ja początkująca. Forum jest super. Dowiem się tu na pewno wiele. Dostałam kawałek ziemi i coś mam z tym zrobić :lol: A nie wiem od czego zacząć! :| Ile lat ma twoja działka? MAsz takie stare drzewa. Ja mam same chwasty i dzikie krzaczory....zaczne pewnie od maja działać. Ale najpierw muszę czegoś nauczyć się! Pozdrawiam! Pa,pa! ;:7
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Oranio! Dawno tu nie zaglądałaś...Żałuję choć rozumiem - w końcu doczekaliśmy się wiosny, a i święta za pasem. Roboty huk wszędzie. Ja w ciągłej rozterce co wybrać - porządki w domu czy na działce :oops: Spore zakupy zrobiłaś...Lista pewnie jeszcze dłuższa, bo od ostatniego Twego wpisu prawie 3 tygodnie minęły. Na mnie przyszło opamiętanie i przystopowałam. W poł. kwietnia wybieram się na targi i mam nadzieję zaszaleć.
Pytałaś o koty...Na ogrodzie jest ich całe mnóstwo. Mają nawet swoje rewiry i swoich dokarmiających. Fakt, że moja działka jest ogrodzona siatką nic nie daje. Siatka zewnętrzna ogrodu ma ok. 1,70m, ale wewnętrzne płoty oddzielające poszczególne działki mają tylko ok. 1,20m - to żadna wysokość dla dorosłego kota. Bez problemów przeskakują górą, a gdzieniegdzie mają "wychodzone" dziury przy ziemi ( siatka jest stara). Niestety moja działka leży na trasie ich wędrówek. W sezonie gdy więcej czasu jestem na działce i najczęściej towarzyszy mi pies to raczej omijają, ale zimą nie widza takiej potrzeby...
Ciekawa jestem jak budzi się wiosna w Ogrodzie nad Oranią. Chyba śnieg w końcu stopniał u Ciebie...Z niecierpliwością czekam na świeże, wiosenne fotki.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Oranio, gdzie jesteś?
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Oranio!
Postanowiłam zajrzeć do Ciebie a tu widzę Gospodyni dawno nie było. :?
Będę miała czas, żeby przeczytać wszystko, dokładnie zobaczyć
Twój ogród.
Jeszcze raz dziękuję za "przepis" na dobrą ziemię.

Serdecznie pozdrawiam! ;:3
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
renszpaks-1
50p
50p

Post »

Witaj Oranio! Widzę że Ty też nie miałaś czasu tu zaglądać. Ja byłam we Włoszech! Jakie tam ogrody!!! Zupełnie inne niż nasze polskie. Byłam mile zaskoczona. Mam zdjęcia i kiedyś na pewno pokaże.
Oranio! Mam pytanie do Ciebie. Dlaczego nie piszesz swoich opowiastek ogrodowych. Przeczytałam je z wielkim zainteresowaniem i czekam na nowe! :tan
Dziewczyno! Ty to masz fantazje!
Pozdrawiam serdecznie! pa, pa! :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”