Moja działka - Katarzynka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka - Katarzynka
Witaj Kasiu! Mnie także podoba się Twój pomysł z rzeżuchą w skorupkach ! A rozwiązanie z guzikiem i plasteliną super. Tak zrobię !
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tamaryszku cieszę się , że przypadł Ci pomysł z guzikiem
U mnie zima i jeszcze raz zima, słoneczko wprawdzie świeci pięknie ale temp. ujemna ok -5, miejscami zalega jeszcze śnieg i to dość sporo.
Aby nie dać się depresji zamówiłam dzisiaj lilie,wybierałam niby w granicach rozsądku ale jak policzyłam to wyszło całe 33 cebule, ciekawe co wymyślę jak paczuszka dojdzie.
Poniosło mnie w zeszłym tygodniu do ogrodu po gałązki do wazonu, wybór padł na modrzewia pogiętego szczepionego na pniu, tak wyglądał gdy do niego podeszłam:

a tak gdy odeszłam, dobrze że zimno i M nosa z domu nie wytyka
ale trochę się martwię czy oby nie zawcześnie go podcięłam pomijając fakt , że wygląda pokracznie i bardzo artystycznie

U mnie zima i jeszcze raz zima, słoneczko wprawdzie świeci pięknie ale temp. ujemna ok -5, miejscami zalega jeszcze śnieg i to dość sporo.
Aby nie dać się depresji zamówiłam dzisiaj lilie,wybierałam niby w granicach rozsądku ale jak policzyłam to wyszło całe 33 cebule, ciekawe co wymyślę jak paczuszka dojdzie.
Poniosło mnie w zeszłym tygodniu do ogrodu po gałązki do wazonu, wybór padł na modrzewia pogiętego szczepionego na pniu, tak wyglądał gdy do niego podeszłam:

a tak gdy odeszłam, dobrze że zimno i M nosa z domu nie wytyka

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
33 cebule
nieźle
Mnie na szczęście lilie nie ruszają.
A gdzie zamawiałaś. Jeśli w Lilypolu, to możesz spać spokojnie. Dużo forumków robi tam zakupy i jeszcze nie czytałam złych opinii

Mnie na szczęście lilie nie ruszają.
A gdzie zamawiałaś. Jeśli w Lilypolu, to możesz spać spokojnie. Dużo forumków robi tam zakupy i jeszcze nie czytałam złych opinii

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Witaj Kasia
Widzę ,że też już zaczęłaś cięcie drzewek .Ja już większość swoich obcięłam i
wydaje mi się ,że nie jest za wcześnie na cięcie
Dzisiaj też cięłam winogrona ,
oliwnika i iglaki
M jeszcze w pracy, to nie widział tego pobojowiska w ogrodzie .
Wszędzie gromadki gałęzi i łyse krzaki

Widzę ,że też już zaczęłaś cięcie drzewek .Ja już większość swoich obcięłam i
wydaje mi się ,że nie jest za wcześnie na cięcie

oliwnika i iglaki

Wszędzie gromadki gałęzi i łyse krzaki

-
- 500p
Wiolu powiadasz , że nie ruszają Cię lilie, hmmmmm do czasu kochana do czasu, jak to jest w piosence przyjdzie na to czas , na to czas
Zamawiałam właśnie w Lilypolu poleconym przez Jol_kę, już do niej dzwoniłam , że mam katalog niech i ona kupi kwiatuszki dla kwiatuszka
Bożenko czyli już pora i czas na cięcie, a mróz nie przeszkadza?
Ja zawsze tnę pod nieobecność MM , bo on jak diabeł święconej wody tak on sekatora się boi. Mam tak z leszczynami ja chcę prowadzić na drzewka a On na krzaki, przed sasiadem się zasłania. Mi sie wydaje jak się wycina te wszystkie patyki wyrastające od spodu leszczyny to ona dorodniej i obficie owocuje, a Kasia lubi orzeszki laskowe takie w fazie mlecznej , oj i to bardzo.

Zamawiałam właśnie w Lilypolu poleconym przez Jol_kę, już do niej dzwoniłam , że mam katalog niech i ona kupi kwiatuszki dla kwiatuszka

Bożenko czyli już pora i czas na cięcie, a mróz nie przeszkadza?
Ja zawsze tnę pod nieobecność MM , bo on jak diabeł święconej wody tak on sekatora się boi. Mam tak z leszczynami ja chcę prowadzić na drzewka a On na krzaki, przed sasiadem się zasłania. Mi sie wydaje jak się wycina te wszystkie patyki wyrastające od spodu leszczyny to ona dorodniej i obficie owocuje, a Kasia lubi orzeszki laskowe takie w fazie mlecznej , oj i to bardzo.
- Hanka 1
- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
Witaj Kasiu.Jeśli zamówiłaś w Lilypolu to możesz być spokojna o jakość cebul.Ja w tym roku dokupiłam nowości i uzgodniłam z p.Pajdą aby wysłał po 15 marca ale chyba znów przesunę termin dostawy.Zima u mnie nie odpuszcza.A na cięcie wydaje mi się,że jeszcze za wcześnie,przynajmniej u mnie,bo temperatura jest minusowa 

-
- 500p
Haniu u mnie też zima, mimo , że słonko świeci ziemia zmarźnieta, cebulowych nie widać, śnieg leży aż nie chce się wierzyć , że to już prawie połowa marca.
Jeśli przepowiednie pogodowe się sprawdzą i tak zimno będzie do kwietnia to ja dziękuję bardzo za taka wiosnę.
Kupiłam kłącza malwy pełnej, różowej i bordowej chciałabym posadzić je w dużej donicy , czy mogę już teraz je wsadzić i podpędzić w domu czy jeszcze za wcześnie?
Jeśli przepowiednie pogodowe się sprawdzą i tak zimno będzie do kwietnia to ja dziękuję bardzo za taka wiosnę.
Kupiłam kłącza malwy pełnej, różowej i bordowej chciałabym posadzić je w dużej donicy , czy mogę już teraz je wsadzić i podpędzić w domu czy jeszcze za wcześnie?
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
W tamtym roku kupiłam kłącza malw i od razu do doniczek i było okey,
w tym roku oczekuję kwitnienia ich, jak przeżyją zimę

w tym roku oczekuję kwitnienia ich, jak przeżyją zimę

-
- 500p
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
Kasiu moje nie zakwitły w tym samym roku
Stokrotki piękne,chyba mam podobne
Na Fotosiku jest limit ,bezpłatne konto ma najmniejszy transfer czyli limit

Stokrotki piękne,chyba mam podobne

Na Fotosiku jest limit ,bezpłatne konto ma najmniejszy transfer czyli limit

-
Witaj Kasiu! Ja już dostałam 25 cebul z Lilypolu - na razie siedzą w torfie w garażu - dziś spadło 30 cm śniegu ! Co się dzieje, jakiś kataklizm!!! Chyba to nie ocieplenie klimatu, a epoka lodowcowa idzie...
-
- 500p
Izo to masz już pewniaka z tymi liliami, dziś dostałam odpowiedź , że moje zamówienie zostało przyjęte i nie ma tylko jednej lilii, a tak pozostałe pięknotki zostaną do mnie zapakowane po 20 marca
Jak tylko przyjdą to część wsadzam w doniczki niech rosną już na stałe na tarasie do tego może M dokupi fotel bujany i położy płytki i będzie och i ach
Pogoda powala na kolana to juz jest lekka przesada, czas na wiedźmowanie z mojej strony i od dziś zaczynam uprawiać czarna magię, zaczęłam od narysowania runy słońca
na świeżo napadanym białym , niechcianym, nieprzyjemnym, odpychającym..... śniegu niech już znika i nie pojawia sie do grudnia, niech sobie odpocznie, sioooooooooo 

Pogoda powala na kolana to juz jest lekka przesada, czas na wiedźmowanie z mojej strony i od dziś zaczynam uprawiać czarna magię, zaczęłam od narysowania runy słońca

-
Czaruj Kasiu, oby Twoje zaklęcia zadziałały jak najszybciej...
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Kasieńko - przy leszczynach zostawia się 5-7 pędów, to wtedy lepiej owocują
i te najstarsze trzeba wycinać co 4-5 lat .Ja też lubię orzeszki ,a
mój M jeszcze bardziej
Ja mam 17 leszczyn ,a orzechów już prawie
na nich nie było ,bo były za stare ,więc w tym roku je odmłodziliśmy ,dość
radykalnie ,ale myślę ,że to im na dobre wyjdzie
Jeśli nie ma dużych mrozów ,to można już ciąć wszystkie krzewy i drzewa .
Sekator w dłoń i do dzieła
i te najstarsze trzeba wycinać co 4-5 lat .Ja też lubię orzeszki ,a
mój M jeszcze bardziej

na nich nie było ,bo były za stare ,więc w tym roku je odmłodziliśmy ,dość
radykalnie ,ale myślę ,że to im na dobre wyjdzie

Jeśli nie ma dużych mrozów ,to można już ciąć wszystkie krzewy i drzewa .
Sekator w dłoń i do dzieła

-
- 500p
Dziś już latam i latam oblatuję wszystkie Wasze ogrody i działeczki i tu głównie spędziłam dzionek w przerwie między kociołkami i saganami

Tamaryszku myślę , że bez powodu w szkole średniej nie miałam przezwiska WIEDŹMA , Uroczyście Ubiecuję , że wyczaruję taka wiosnę , że ho hoooooooooooo
U Ciebie poleże nad strumykiem obok kaczuszki, na pewno też usiadę na ławeczce w białym ogrodzie czekając na kwiaty białej lilii.
Bożenko i u Ciebie byłam , martwi mnie Twoje przeziebienie, teraz koniecznie dbaj o siebie.
Co do cięcia to 21 marca w pierwszy dzień wiosny tnę.
21 marca jest również Dzień Wierzby i jest taka idea aby ścinać gałązki wierzby i wtykać je w ziemię szczególnie gdzieś na bezdrożach , przy polnych drogach, brzegach rzek. Ja potraktuję sekatorkiem moje 4 wierzby.Leszczynce też wytnę pare gałazek ale tylko jednej dla porównania z resztą jak będą owocowały.
Bawcie się dobrze, pozdrawiam i lecę dalej.

Tamaryszku myślę , że bez powodu w szkole średniej nie miałam przezwiska WIEDŹMA , Uroczyście Ubiecuję , że wyczaruję taka wiosnę , że ho hoooooooooooo
U Ciebie poleże nad strumykiem obok kaczuszki, na pewno też usiadę na ławeczce w białym ogrodzie czekając na kwiaty białej lilii.
Bożenko i u Ciebie byłam , martwi mnie Twoje przeziebienie, teraz koniecznie dbaj o siebie.
Co do cięcia to 21 marca w pierwszy dzień wiosny tnę.
21 marca jest również Dzień Wierzby i jest taka idea aby ścinać gałązki wierzby i wtykać je w ziemię szczególnie gdzieś na bezdrożach , przy polnych drogach, brzegach rzek. Ja potraktuję sekatorkiem moje 4 wierzby.Leszczynce też wytnę pare gałazek ale tylko jednej dla porównania z resztą jak będą owocowały.
Bawcie się dobrze, pozdrawiam i lecę dalej.