Budleja - jak ciąć

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Dziewczyny

Napiszę to w osobnym poście. Cięcie zależy od potrzeb kreacji krzewu :!: Nie u wszystkich taki wysoki krzew będzie dobrze wygladał lub bedzie miał się dobrze zimą :!:

Jeśli wasze krzewy ładnie się komopnują po tak mocnym cięciu to trzreba ciachać je dalej :D
Zdjęc niestety nie mam, ale nadrobie to w tym roku :D[/b]
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

cattleya pisze:. . . jest co roku lekko przycinany i jest robiona korekta. Chciałam tylko zaznaczyć ze nie jest konieczne przycinanie na krótko bo tak się utarło, przycinamy tak jak nam pasuje do założenia ogrodowego.
Bardzo mnie ciekawi jakość wiech takiej budlei, tzn. jak duże ma wiechy kwiatowe ta budleja (na oko), zwłaszcza chodzi mi o te wiechy wyrastające nie na pędach wychodzących od nasady krzewu tylko na tych praktycznie nieprzycinanych?

I co to za odmiana?
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Wiechy sa duże na przycinanych pedach, A odmiany niestety nie znam :oops:
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Ok. Dzięki. Moje pytanie motywowane było tym, że sam jestem w fazie prowadzenia budlei na drzewko w związku z czym taka drzewkowata budleja będzie z samej zasady pozbawiona długopędów, w tym sensie będzie nieco podobna do Twojej, dlatego też bardzo ciekawy jestem jak wpłynie to na wiechy kwiatowe, cóż zobaczymy. . . ;)
Babatta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 maja 2009, o 10:28

Budleja przycinanie

Post »

Witam wszystkich miłośników ogródów
Przyznaję, ze do rejestracji na tym foru, skłoniły mnie kłopoty z moją budleą...może ktoś pomoże.
Mam trzy krzewy- fioletowe, bo cały ogród utrzymuję w tonacji fioletowo- niebieskiej.
Wszystkie maja 5 lat. Do tej pory rosły pięknie, bujnie kwitły przyciągając motyle i wzrok sąsiadów i gości. Wszystkie trzy identycznie prowadzone, przycinane krótko na wiosnę, lekko kopczykowane, bo zimy u mnie nad morzem łagodne, osiągają wielkość dobrze ponad dwa metry. Jeden krzew rośnie przy południowej ścianie domu i ten już jest cały zielony, wszystkie grube zdrewniałe łodygi już zasłoniły liście, widać, ze będzie piękny jak zawsze.
Natomist dwa krzewy rosnące jako tło dla wrzosowiska ( strona południowo- zachodnia) wyglądają tak łyso, ze płakać mi się chce. Na jednej są pojedyncze liście z rzadka pojawiające się na zdrewniałych łodygach, na drugim nie ma praktycznie żadnego ruchu.
Pomóżcie i doradźcie co robić. Czy jest szansa, ze tenpusty krzak odbije później, albo chociaż w przyszłym roku, czy trzeba go spisać na straty y wykopać.
Zajmują dosyć eksponowane miejsce w ogrodzie, a że przycinane są na różnych wysokościach, by uzyskać piętrowe kwitnienie- to sterczące zdrewniałe łyse badyle nie dodają uroku ogrodowi. Pozdrawiam i nie ukrywam , ze liczę na szybką odpowiedź.
Babatta
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wykopuj-zawsze zdążysz! Teraz trzeba tylko czekać-albo odbije albo nie. Wszystko się powinno rozstrzygnąć raczej tego lata. Na pocieszenie powiem, że najstarszy krzew rosnący u mnie w ogrodzie, wyglądający na kompletnie martwy okazuje dopiero teraz oznaki życia. Wprawdzie są one bardzo delikatne, ale ważne, że życie w krzewie jeszcze się tli a krzew próbuje się zregenerować po zimie. Czy da radę...nie wiem?
Wykopując przedwcześnie coś, co uznałam za martwe -zmarnowałam hortensję pnącą, która po wykopaniu wprawdzie była w opłakanym stanie...ale żywa..a ja jej wbiłam gwóźdź do trumny...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Budleja przycinanie

Post »

Babatta pisze:(...) przycinane są na różnych wysokościach, by uzyskać piętrowe kwitnienie (...)
Pokaż proszę na zdjęciach jak to wygląda, z perspektywy tak, żeby cały krzew był widoczny. To piętrowe cięcie mnie zafrapowało :)

U mnie fioletowa budleja dopiero rusza od korzenia, ale może to tylko jakieś chwasty :( Na razie nie ruszam, niech ma szansę.
A słoneczna jakoś tak łyso i niechętnie wegetuje, liści nie ma, ale dwa pozostawione pędy żyją, przy cięciu wiosennym widać było zdrowe i jędrne tkanki na przecięciu. Ruszy? Nie ruszy? Jeśli nie ruszy do końca maja, jeśli nie pojawią się liście, zostanie wycięta przy samej ziemi! Czy budleja to usłyszała?!? Może się wystraszy i jednak ruszy?:lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podciągam wątek :D .
Myślicie że można już ciąć budleję?
Już mnie rączki świerzbią :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Agniesiu, to daj sobie po łapkach :;230 :;230 Pociachac budlejke zawsze zdążysz... Na razie tym ciachaniem pobudzisz ją do życia, a te nocne mrozy raczej jej na zdrowie nie wyjdą ;:224

W ubiegłym roku musiałam (robili mi przyłącze) wykopać (przesadzić) budleję na przełomie stycznia i lutego... Zdrowo oberwała, w dodatku zimno było... Koło czerwca spisałam ją właściwie na straty , nawet nie drgnęła... ale ponieważ inne zajęcie mnie zaabsorbowały - zapomniałam o niej. Pozbierała się bidulka i odbiła właściwie od korzeni, ale tylko na połowie krzaka. Stąd twierdzę, że nawet jeśli wydaje się, ze krzew przemarzł na amen - warto go zostawić, nawet na dłuższy czas... powinien sobie dać radę (przy odpowiedniej pielęgnacji, oczywiście).

Obrazek
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Zgadzam się, że nie ma co się spieszyć z wykopywaniem. Ja w zeszłym roku przekonana, ż z budlei nic nie będzie zakupiłam drugą - i w czasie wykopywania tej uschniętej okazało się, że właśnie zaczęła wypuszczać coś zielonego. Na szczęscie była ruszona gdzieś połowa bryły korzeniowej, więc odłożyłam ten naderwany kawałek na miejsce i przykryłam ziemią :oops: . Zakwitła w tm samym roku, może o 10 dni póżniej niż inne budleje :D .
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Obrazek

Tylko takie mam.
zobaczę czy przeżyła.
Żółta z pokroju jest brzydsza :roll: te pałki nie są takie ładne.
Ale w całości prezentuje się fajnie :D.
krochmolcia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sty 2011, o 09:54

Cięcie budlei

Post »

Witam,
na początku witam się z forumowiczami serdecznie. Proszę o radę, wczoraj nie wiem dlaczego obcięłam budleję (nie pytajcie co mi strzeliło do głowy). Po fakcie zorientowałam się co tak faktycznie zrobiłam... Pytanie: czy przeżyje, czy cięcie pobudzi do życia (chociaż mróz), a może mogę jej jakoś pomóc. Załamałam się nad własną głupotą...

Pozdrawiam i dziękuję za rady,
krochmolcia
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Re: okaleczona budleja

Post »

Zupełnie niepotrzebnie się martwisz.Zupełnie.
Ociepl jedynie to miejsce czymś np. suchymi liśćmi,igliwiem lub nawet zasyp ziemią i czekaj wiosny.
Budleja choć jest krzewem to w naszych warunkach najczęściej przemarza do powierzchni gruntu.
Wiosną i tak wymaga przycięcia i zaczyna wegetację jak bylina bo ma głęboki system korzeniowy ale góra przemarza
Cięcie poza tym powoduje ,że lepiej kwitną.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Przecież i tak na wiosnę należy toto obciąć 20-25 cm od ziemi...
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Mam oczywiście obciętą i okrytą budleję, i zaczęłam się zastanawiać, jak by to było, jakby ją nie obcinać? Praktykował ktoś?
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”