Ogród Mszycy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zawsze myślałam, że będę miała właśnie studnię z żurawiem, no ale..... sama tego nie zrobię, M też nie potrafi i jemu nie przeszkadza taka jaka jest. Dlatego przymierzam się do tego co sama mogę zrobić.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mszyco, gdzie jesteś???

Wiem, że gdzieś jesteś, ale gdzie??? Dlaczego nie wracasz do własnego wątku? Pokaż się, napisz coś, proszę :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witaj Mszyco Podoba mi się w Twoim ogrodzie. Ładne drzewa iglaste, skalniaczek ale najbardziej urzekła mnie rozmnażarka! Jest super! ;:63 ;:63 ;:63 Też ukorzeniam iglaki, ale pomysł na rozmnażarkę i ten mech, rzeczywiście wspaniały. Pozdrawiam gorąco.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Miłe forumowiczki wędruję po forum ( uwielbiam je).Ale nie wiem co mam napisać w tym wątku, bo w moim ogrodzie rośliny rosną w górę i tak faktycznie to nic się nie zmienia. Poczyniłam pewne obserwacje w ogrodzie w wyniku których jestem okropnie rozdarta. Otóż sprawa dotyczy chemii stosowanej do oprysków. Chyba muszę to opisać!!!
Otóż tejże zimy zajęłąm się dokarmianiem ptaków. Uczyniłam to z wielkim rozmachem ( czytaj z ogromna przesadą), na skalę przemysłową. Odwiedzało moje karmiki po 30 grubodziobów ,dobrze ponad setka dwońców, sikorki i mnóstwo większych ptaków. Nawet miałam perę krogulców.Pan i pani krogulcowie też ostro u mnie w ogrodzie działali. Ptaszki do mnie a raczej do mojego ogrodu przyzwyczaiły się, modraszka w budce z brzozy wysiaduje aktualnie młode. Butla ze słonecznikiem już tylko jedna wisi na katalpie, różne ptaszki dzwońco podobne i wróble dokarmiają się i noszą jedzenie do gniazd. Fajnie to wygląda jak opychają się, wola im robią się wielkie i ciężkim lotem fruną w wiadomą sobie stronę. Któregoś to dnia stwierdziłam że po raz pierwszy od czterech lat ptaki pojawiły się w moim ogrodzie. Zdałam sobie sprawę że od czterech lat zafascynowana szkodnikami rozczytana w środkach ochrony roślin. w ogrodzie chlapię chemią wszystko jak leci równo. Jak czerwce pojawiły się na świerkach to confidor szedł w ruch i pryskałam wszystkie rośliny. Jak na cisach czy na sosnach pojawiły się jakieś paskudztwa to chlapałam cały ogród. Chlapałam trawnik by był ładniejszy, bo coś mu tam też dolegało. I po diabła to robiłam, ?pytam się po jaką : chole... ę?Chyba wytrułam wszystkie ptaki a czerwce jak były tak są.Tego roku nie chlapię jak opętana. Czerwce na świerku a jakże, są dorodne ale wróbelki sikorki i jescze jakieś inne( muszę w atlasie sprawdzić)dziobią zawzięcie. Zobaczę czy świerki przeżyją. Wierzę że ptaki bardziej będą skuteczne.Owszem jałowce na grzyby muszę pryskać ale już wybiórczo z wielką rozwagą . NO I MUSZĘ zapoznać się lepiej ze sposobami ochrony eko. Ogółnie "Globalnie" -chyba zabrnęliśmy za daleko w chemię, szczepionki, odżywki wierząc że zdziałają cuda. Ale to nieprawda JA MSZYCA POWIADAM WAM JA PRZETRWAM!!! JA SIĘ UODPARNIAM NA TĘ WASZĄ CHEMIĘ!!

pozdrowienia

nawozy.
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
Mszyca
100p
100p
Od: 28 maja 2007, o 20:18

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pozdrowienia EG
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Re: Ogród Mszycy

Post »

piękny ogródek a szczególnie skalniak na którego choruję już od dłuższego czasu ale ja chcę zrobić z kamienia .. co nazbieram zapasik to coś wypadnie , mam zrobione małe skalniaki pod drzewami bo tam nic nie chciało rosnąć a w kamieniach rośnie ..może w tym roku wreszcie uda mi się go zrobić ,, piękne iglaki nawet ten malutki cyprysek tez mam ale ukorzeniałam go chyba ze dwa lata po kilka sadzonek a przyjęły mi się tylko dwa , choć kiedyś nie ukorzeniacza to trudniej było ukorzenić , teraz też prawie wszystkie iglaki mam ukorzenione przez siebie tak jak bukszpany i inne krzewy ,, a pieski nie tylko u ciebie trudnią się zadeptywaniem i podkopywaniem ogrodu , chociaż są ścieżki po których mogą latać i tak poleca przez środek rabatki i to po najładniejszych kwiatach , dobrze że moje nie są smakoszami kwiatów jak twoje ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ogród jest z pomysłem i duży bo mój to drobinka.Same różności ;:138 ;:7
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

Mszyco :D ,masz piękny ogród,a skalniak jest cudny,tyle roślinek i kolorów-super.
pozdrawiam Marzena.
Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mszyco gdzie jesteś???
ODPOWIEDZ