Po kwitnieniu Hippeastrum trzeba postawić w miejscu słonecznymi przewiewnym w pomieszczeniu. Regularnie podlewać i nawozić. Liście nie powinny rosnąć zbyt szybko, gdyż hamowałoby to powiększanie się cebuli, i tak osłabionej wskutek kwitnienia. Aby roślina zakwitła po raz drugi, cebula pod koniec lata musi być wyraźnie większa niż podczas sadzenia jej zimą.nikaa pisze:Proszę o radę odnośnie amarylisa. Kwitł mi późną jesienią, potem wypuścił olbrzymie liście. Gdy zakończył się ich wzrost to zaczęłam go zasuszać, już 2 miesiące go nie podlewam a on ma dalej zielone liście. Nie wiem co robić. Wyczytałam, że trzeba go wprowadzić w stan odpoczynku, zasuszając liście i trzymając w chłodzie.
Ale to zasuszanie już tyle trwa i efektu nie widać, czy to normalne?
Hippeastrum nie zakwitnie, dopóki cebule nie przejdą głębokiego spoczynku, trwającego od października do grudnia. Aby przygotować je do tego, należy podlewanie i nawożenie od początku sierpnia zacząć stopniowo ograniczać, a w końcu zupełnie zaniechać tych czynności tak, aby liście uschły w ciągu 4-5 tygodni. Następnie doniczkę trzeba postawić w niezbyt chłodnym miejscu, w temperaturze 10-12°C. W końcu grudnia wyjąć cebule ze starej doniczki (wyrzucić też starą ziemię oraz resztki korzeni) i wsadzić ponownie do nieco większej doniczki ze świeżą ziemią.
Epiphyllum zakwitło u mnie po 2 latach. Kwitnie na starszych pędach. Aczkolwiek szansa jestEwelina pisze:Witaj![]()
Epiphyllum wypuściło już kilka nowych "badylków" . Na razie niewielkich , ale sąPowiedz, czy jest szansa ,że ta roślina mi zakwitnie jeszcze w tym roku ?
Pięknie wygląda Twój ALOES . Ja mam tę samą odmianę już dość dawno , ale nigdy jeszcze nie kwitłGratuluję więc - musi mu być u Ciebie dobrze

Dziękuję to jegodrugie kwitnienie a mam go już 4 lata.