Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Witaj LESZKU - niedawno odkryłam Twój piękny ogród. :)
Widzę, że specjalizujesz się w uprawie powojników, ja bardzo lubię te krzewy i mam je kilka w swoim ogrodzie, ale one nie chcą rosnąć, myślę, że to wina nieodpowiedniego stanowiska i zbyt suchej gleby. :)
Zapraszam do odwiedzin w moim ogrodzie. :) Pozdrawiam. :)
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pod długich negocjacjach z żoną - padło na to, że w tym roku dojdą tylko (z mojego punktu widzenia), czy też raczej AŻ (z punktu widzenia mżonki) 4 nowe powojniki.

* Texensis "Princess Diana"
Obrazek

* Atragene "Constance"
Obrazek

* wielkokwiatowy pełny "Mazury"
Obrazek

* wielkokwiatowy "Omoshiro".
Obrazek

Wybór pierwszych 3 był dość prosty bo "chodziły" za mną już od dawna, 4ty też mi się zawsze podobał - chcociaż mam juz podobnego , to jednak "Omoshiro" jest jakis taki wyjatkowo urzekajacy ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:U nas zostało sporo drewna impregnowanego z dachu i M dwie duże nie za piękne ale duże do glicynii i do bluszczu zrobil.Teraz muszę sie uśmiechać do róży itego trzeciego wiciokrzewu,aaaaaa jeszcze posiałam przecież tangucki, tylko nie wiem czy z tego siewu coś wyjdzie.
Trzymam kciuki - i za pergole i za tanguckiego !!
Sam też zamierzam posiać w tym roku i jeszcze mandżurskeigo - nasiona już są do mnie w drodze.

Jeżeli wykiełkuje twój tangucki to prosze napisz ile musiałaś czekać ;:183
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgocha1960 pisze:Mam 3 wiciokrzewy, ale na żadnym nie widać jeszcze życia.Czy przycinasz je wiosną,jezeli tak to ile, bp ja raczkuję, to bedzie pierwsza wiosna wszystkich moich roslin.
A u mnie tak wyglądają pierwsze oznaki wiosny na wiciokrzewie - trochę przychamował z tymi pąkami przez ostatnie dni, z powodu mrozu i śniegu.
Ale 3 dni temu zapowiadało sie jakby lada moment miały się rozwinać liscie ;).

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

A tak wystartowała glicynia

Obrazek

W oczekiwaniu na wiosnę - nie mogąc doczekac się robót w ogrodzie - przygotowałem domek dla pszczół murarek. Będą zapylały mój nowy miniaturowy sad (12 drzewek). To zestaw odpowiedniej grubości trzcin i kawałek nawierconego drewna na larwy pszczół. Całośc podwieszona jest pod daszkiem w celu ochrony przd deszczem, oraz osłonięta siatką przeciwko ptakom.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Wszystkie clematisy masz śliczne, ale Omoshiro mnie urzekł. :shock: Gdzieja takiego dostanę? ;:201
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r pisze:Wszystkie clematisy masz śliczne, ale Omoshiro mnie urzekł. :shock: Gdzieja takiego dostanę? ;:201
A na Ale.... :D - teraz można się już zapisywac się na dużo różnych odmian. Niestety przesyłka jednej sztuki jest mało opłacalna więc najlepeij namówić również znajomych/sąsiadów ;).

Foto-story - pierwszy rok mojej pergoli :D

marzec 2009
Obrazek

kwiecien 2009
Obrazek

lipiec 2009
Obrazek

sierpien 2009
Obrazek

marzec 2010
Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Żeby mi tak ktoś coś zrobił w ogródku ;:111 mogę tylko pomarzyć. ;:113 Mój mąż już drugi rok produkuje mi palisadę do skalniaka, ale jest nadzieja. :tan Wołam go do komputera i jako doping pokazuję mu ogródki innych, a on się śmieje, że ja nigdy nie będę miała ładnie, bo mam za dużo gatunków. :D
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lady-r pisze: jako doping pokazuję mu ogródki innych, a on się śmieje, że ja nigdy nie będę miała ładnie, bo mam za dużo gatunków. :D
Jak to za dużo ?? w ogrodzie nie ma pojacia "za duzo". Jest tylko i wyłacznie "za mało"..... miejsca oczywiście ;).

A oto co mnie ostatnio zajmowało - w oczekiwaniu na wiosne zrobiłem sobie doświetlacz rozsady roślin na diodach LED - czyli daj elektronikowi roślinke a i tak ją podłączy do prądu :;230 :;230 :;230

Opis koncepcyjny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=7&t=31786 , opis techniczny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=15

i rezultat wczorajszego lutowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i pierwsze doświetlane sadzonki (na razie testuję głównie na kobei i tunbergii) :

Obrazek

A teraz proszę trzymać kciuki żeby cokolowiek pod tym urosło ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Nieeee :;230 :;230 :;230
One tam mają jak w dyskotece... albo night klubie jakimś...
A potem będziesz miał tańczące roślinki :wink:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:heja :heja :heja :heja :heja ;:224

No i właśnie sobie uświadomiłem, że nie zrobiłem nagłośnienia :D

A ci co śledzą "Pogromców mitów" (Mythbusters) to wiedzą, że rośliny przy muzyce na prawdę lepiej rosną ;)
Był taki jeden odcinek,gdzie sprawdzali mit, że dobrze jest rozmawiać z roślinami . Założyli w tym celu kilka szklarnii - w jednej panowała cisza, w drugiej leciała z magnetofonu nagrana ludzka mowa, w innym muzyka poważna, w jeszcze innym heavy-metal. Okazało się, ze im większe natężenie dzwięku tym roślny szybciej rosly - czyli najlepiej przy metalu, a najwolniej w cichej szklarni.

Montuje głośniki :uszy
Lalcia
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 13:54

Post »

LESZKU odwiedzając twój ogród jesze bardziej pokochałam powojniki!!!! Zapisałam w notesiku kilka pięknych polecanych przez ciebie.Chcę zostawić mój ślad u ciebie ,łatwiej mi będzie przywędrować tu znowu .POZRAWIAM ;:3
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lalcia pisze:LESZKU odwiedzając twój ogród jesze bardziej pokochałam powojniki!!!! Zapisałam w notesiku kilka pięknych polecanych przez ciebie.Chcę zostawić mój ślad u ciebie ,łatwiej mi będzie przywędrować tu znowu .POZRAWIAM ;:3
A to bardzo się cieszę, bo powojniki to wdzięczna i fantastczyna ozdoba ogrodu. Prawde mówiąc w tym roku zaraziłem nimi połowę znajomych z firmy ... i właśnie złożyliśmy zamówienie na 20 :!: sztuk sadzonek. Ale będzie fajnie zobaczyć tyle odmian w jednym miejscu jak już przesyłka dotrze :D

Mój oświetlacz didowy na razie sprawuje się całkiem nieźle - tak wyglądają pierwsze siewki wysiane 1 marca (celozje, niecierpki, tunbergie i kobea)

Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Wyglądają... kolorowo 8-)
1 marca, mówisz? No to chyba to działa :wink:
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

David Coperfield! ;:63
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zobaczyłam zdjęcia i zanim przeczytałam tekst to naprawdę pomyślałam ze jakieś oświetlenie na imprezę zrobiłeś :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”