Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

Mam piękny powojnik tangucki i nigdy nie widziałam żadnej siewki tej rośliny. Ciekawe dlaczego?
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Elu - też sobie już nie wyobrażam mieszkania w bloku, z perspektywy czasu wydaje się to zarówno uciążliwe jak i wygodne. Nie tęsknię ani trochę za tą wygodą. Wolę boso z kawą biegać rano po ogródku i sprawdzać co wydarzyło się nocą :wink:
Dziadkowie mieli "małorolne" gospodarstwo mierzone w morgach :D , mała enklawa koło Płoskiego. Została we mnie tęsknota za tamtymi stronami. Dlatego tak ciągnie mnie do tych co w "lokalizatorze" bliscy mojemu wakacyjnemu dzieciństwu.

Magduś - wszystko się może zmienić, zwłaszcza na lepsze ;:3

Fabiolko - hi hi ... ja się nie znam ani na powojnikach ani na różach. Jestem na etapie, na którym "walczę o zdrowe roże" i "walczę o życie powojników". I nie odpuszczę :D . A tangucki podobnie jak u Kocicy mi się nie rozsiewał jak dotąd. Bardziej odrosty od korzenia. Zmieniałam mu stanowisko i w miejscu gdzie rósł przed eksmisją przez dwa lata pojawiał się jak feniks z popiołów. Podobnie zachowuje się mój milin - pojawia się o parę metrów dalej, włazi w każdą szczelinę - tylko patrzeć jak przebije się przez podłogę w pokoju, jak to kiedyś zrobiły maliny w domu dziadków :;230
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A żeby nawiązać do pięknych widoków, które chyba wszyscy mamy za oknami pokażę październik ubiegłego roku :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

bukiecik Westerlanda, sztamowa może Fairy a może nie, sztamowa Augusta Luisa(chyba) i sztamowy chyba Graham Tomas

Pora na obiadek ;:137
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Widoki...zdumiewające, choć już typowe! Przyzwyczailiśmy się do anomalii pogodowych. Pamiętam ten dzień października!
Zdumiewająco dobrze wyglądały wówczas Twoje róże! Nie przejmuj się! Może tyko tymczasowo! Przecież nie o to chodzi, by brylować znajomością odmian! Zresztą róże wolą, to bardziej zmysłowe do nich podejście! Przekornie zapewne pokazałaś akurat odmiany na pewno?! Smacznego :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iza-belko ;:167 zdjęcia różyczek urocz, dziękuję ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Różyce z targu, sprzedający na pytanie co to za róża odpowiada zazwyczaj-" no pomarańczowa" będzie ruda", albo "no widzi, że żółta pełna". Więc Wiktorio nazwane samozwańczo. Co do tego czy Fairy to Fairy Minismok ma wątpliwości. A jak MInismok ma wątpliwości to coś musi być na rzeczy. Ale lava glut kupiłam na placu nazwane, za to bez kwiatów. Zobaczymy co wyrośnie :;230 o ile wyrośnie bo sadziłam w grudniu...
Wróciłam ze spaceru z psami - dziki przekopały pół lasu i wygląda, jakby ktoś śnieg zaorał. Ptaszki śpiewają. Ech, wiosna idzie ;:3 nie dajmy się. Jeszcze troszkę a będą takie widoki:

Obrazek

To był drugi sezon ogródka. W garażu zamontowaliśmy patyczek i zamieszkała jaskółcza rodzinka. W tle widać wypiętrzający się kompostownik. Dziś są trzy nieco niższe. Wszystkie pełne - będzie syta wiosna.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

aleb-azi pisze:Zostało wspomnienie kolorów, zapachów ( prania nie pamiętam, ale smażone wiśnie i owszem) dźwięków. Dźwięki - już ich nigdy tak jak wtedy nie słyszałam - nachalny świergot ptaków o świcie, brzęczenie owadów tak silne, że wydawało się pulsować, nagła cisza przetkana gdakaniem kur. To mój raj z dzieciństwa.
Iza mnie też najbardziej brakuje dźwięków. Coraz mniej odgłosów ptaków. A już chyba w ogóle nie słychać świerszczy. Przynajmniej u mnie. A ja tak kocham ich granie. Wieczorna sjesta przy ich wtórze to dla mnie najlepszy odpoczynek.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

U mnie świerszcze grały późnym latem tak głośno, że słyszałam je, mimo zamkniętych okien.
Mój mąż ich nie słyszał (a nie ma problemów ze słuchem), wyciągałam go na dwór (pole :lol: ), żeby się przekonał ;:108
One grają tak, jakby "cisza dzwoniła", może nie każdy te dźwięki odbiera ??
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ech, małe tęsknoty... Świerszcze słyszę i odbieram :D . I żaby rechocą. Ale wszystko jest już trochę inaczej.

Przeglądałam stare zdjęcia i trafiłam na begonie. Zupełnie o nich zapomniałam, więc wklejam zdjęcia i pędzę do piwnicy zobaczyć jak się mają. A w piwnicy, hi hi... smorodinowka, malinówka, wiśniówka, dereniówka, orzechówka, śliwowica, miętówka i nie wiadomo co jeszcze. Mąż produkuje nalewki i dba o nie, że ho ho. Nie da im zrobić krzywdy :;230

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przepiękne te begonie, ja kupiłam dwa lata temu w ogrodniczym kilka odmian i żadna nie raczyła nawet wypuścić kiełka, to się nazywa pech.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja myślę, że Ty też potrafisz się nimi zaopiekować :;230
Tylko częściej trzeba schodzić do tej piwnicy.
Biała begonia cudna. Mnie wszystkie przemarzły
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Iza-belko ;:167 ślicznie dziękuję za cudne fotki ;:196 ;:196 ;:196
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Margosiu - zgadzam się, że biała z rumieńcem naj
Raport z piwnicy:
1. Wróciłam o własnych siłach :;230
2. Begonie wyglądają sucho, brak oznak życia
3. Dalie garną się do świata - wypuściły nie kiełki, ale KŁY i wyglądają co nieco drapieżnie

Halinko - cała przyjemność po mojej stronie ;:108

Kociczko - jeśli w Twoich rękach nie zamieniły się w piękne rośliny, to znaczy, że należy oskalpować producenta lub/i sprzedawcę
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza to szybko je w donice. Szybciej będziesz miała kwiaty. Zawsze je podpędzałam w domu. Moje niestety przemarzły w garażu.

Ćwiczysz silną wolę w tej piwnicy :D Rozumiem.
Ja w tym roku planuję pigwówkę popełnić.
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo, no nie zamieniły się w nic żywego. Myślę, że były felerne. A kupiłam do tych zwisających begonii piękne doniczki - takie rożki gliniane, żeby było fajnie, a tu porażka. Ale kiedyś jeszcze raz spróbuję z begoniami, tylko że kupię je w innym miejscu.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”