Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Izo witaj, poczytałem troszkę, pooglądałem zakupy, dobry pomysł z tym odmalowaniem mebli ogrodowych i obszyciem poduch tylko chyba pracochłonny i pewnie wymaga umiejętności szycia. Ja też nie mogę się doczekać kiedy pokażesz nam wykorzystanie upragnionych cegieł rozbiórkowych, będzie to na pewno ciekawe architektonicznie rozwiązanie, znając Twoje zdolności projektowe i aranżacyjne.
Chciałbym zapytać o ten tydzień ochronny i oprysk Promanalem, zamówiłaś taką usługę czy preparat?

Pozdrawiam Tomek :wit
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tamaryszek pisze:
Obrazek
Ten zakup podoba mi się najbardziej! Ciekawe jak poszło szycie? Czy nie zapomniałaś o wszyciu wygodnego podczas zdejmowania pokrowców, zamka błyskawicznego? Poduszki będą śliczne!
Przypomniało mi się, że też mam taki zestaw do zrób to sam, już od ponad roku! :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

WITAJ TAMARYSZKU ;:167
Pokrowce na pewno będą piękne ;:138 Bo faktura materiału i zestawienia kolorystyczne świetne .Jak dokończysz dzieła to się pochwal. ;:196
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38

Post »

Widzę zakupy były konkretne a co do strat przez zimę cóż zrobić przyroda sama przeprowadza selekcję ale może nie będzie tak źle jak się wydaje ;:7
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Tamaryszku, czerwone kwiaty mają - oczar pośredni 'Feuerzauber' i Diane.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Sporo tych zakupów ;)
A co do Holandii to często tam jeździsz??
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Jak jesteśmy przy ekologicznych preparatach to ja mogę polecić tego sprzedawcę: http://www.fhtomczyk.pl/ . Jak ktoś lubi to sprzedaje też na All.
Agata
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Izo chodzę po Twoim ogrodzie i podziwiam. Nie mam za dużo do dodania, bo przede mną już tyle wyraziło to co ja czuję oglądając Twój ogród.
Każdy zakamarek jest fantastycznie zaplanowany. Kocham drzewa i min. dlatego taki ogród jest wspaniały. Drzewa nadają klimat. Dlatego podzielam Twój żal po sracie takiej ich ilości. Ja niestety kupiłam działkę łysą jak kolano.
Ale najbardziej podoba mi się strumyk. Przywodzi na myśl Zaczarowany ogród. Przepięknie zagospodarowane brzegi.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Jak pięknie dobrałaś kolory obrusa i poduszek. Jaki Ty masz doskonały gust Tamaryszku. Już wiele razy dawałaś dowód swojemu wyrafinowanemu smakowi. Jestem pełna uznania zawsze.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Widzę że kolorowo będziesz miał nie tylko w ogrodzie ...
Krety to pożyteczne zwierzęta bo wyjadają różne robaki , im więcej jest robaków tym więcej i kretów i nie pomoże trucie bo przyjdą inne .. też mam poryty cały trawnik ale ja zbieram tą ziemię mieszam z torfem i kompostem i mam dobra ziemie do sadzenia krzewów na moich żółtych piaskach .. a na rabatkach mam mało kopców bo stwierdziłam że gdy na ścieżkach zostawiam kupki wypielonego zielska lub łodygi kwiatów to tam się schodzą robaki i krety mam kretowiska na dróżkach a nie na rabatkach ..
u mnie słonecznie ale mroźnie , wiosny jeszcze nie widać bo wszystkie wiosenne kwiatki które już były na wierzchu znowu przysypał śnieg ale i tak do wiosny tylko dwa tygodnie ,, ale jak tak dalej będzie to pewnie na ogrody wejdziemy po świętach ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza u mnie na krety pomogły takie niby paliki na baterie, które wbija się w ziemię :uszy takie wibratorki :;230 Jeden chyba na 500m2. Wiem, ze różne są opinie, ale podaję mój sposób, pożyczyłam sąsiadom i krety przeniosły się dalej ;:224
A jak tam strumyczek, nabiera trochę więcej wody? Myślę, że wszyscy mamy szczeście, iż ta zima nie odpuszcza gwałtownie i śnieg ma szansę sukcesywnie się topić ;:180 U mnie co prawda nie ma zagrożenia podtopieniem, ale tak wiele jest miejsc w naszym kraju zagrożonych ;:224
I oby prognozy maniusiki się nie sprawdziły, ale chyba to jest najblizszy realny w miarę termin rozpoczęcia jakichkolwiek prac ogrodniczych:( To co nie będziemy mieć swoich kwiatuszków na święta ;:223 ;:223 ;:223
Buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Pamelko możemy mieć swoje kwiatki ale w domu. Trzeba pościnać troche gałązek i do wazonu. :D
Przynajmniej taka namiastka wiosny.
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

witaj IZO!
U nas na działce wytruto i wyzabijano wszystkie krety. Należą naprawdę do rzadkości.
Niestety mamy za to, dosłownie tysiące turkuci podjadków, pędraków itp. Nie wolno niszczyć
ekosystemu bo tak to się kończy.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

ABEILLE ? Witam Cię, Wiesiu ! Nie wiem jak wyglądają kochenile, chyba ich nie miałam w ogrodzie. Rozumiem, że to jakieś szkodniki. Wiem,że na różne szkodniki pomagają preparaty z czosnku ? np. gotowy kupiony Bioczos. Można samemu przyrządzić wywar albo wyciąg z czosnku. Na niektóre działa preparat z szarego mydła, pokrzywy lub sody oczyszczanej. Mam przepisy na wszystko, jeśli chcesz ( są łatwe ). Uczciwie mówię, że dopiero zaczynam w tym względzie i własnych doświadczeń nie mam , opieram się na informacjach znalezionych na forum i książkach . W tym roku będę używała tylko takie preparaty.
Mam nadzieję,że uda Ci się pozbyć tej zarazy, nie szkodząc pożytecznym owadom. Ekologiczne preparaty gotowe pewnie u Ciebie można kupić pod innymi nazwami, podejrzewam, że będzie większy wybór niż u nas.

DALA ? Dalu, mam takie samo zdanie ,jak Ty ! Jabłko ma być smaczne i zdrowe, a nie równo okrągłe i czerwone...A rośliny dobrane do środowiska powinny sobie radzić.
Ja powzięłam postanowienie ? żadnej chemii w ogrodzie. Ani do zwalczania chorób i szkodników, ani do nawożenia. Na razie jestem pełna zapału, zobaczymy, jak będzie , gdy zaczną się kłopoty... Mam nadzieję,że uda mi się wytrwać w tym postanowieniu. A zawsze raźniej, gdy jest więcej takich osób !

MALGOCHA ? Małgosiu, frontowe ogródki z formalnymi akcentami to klasyczne , sprawdzone rozwiązanie ! Na pewno będzie elegancko wyglądać i o każdej porze roku wejście do domu będzie efektowne. Czy zaczęłaś już kształtować bukszpany? Ja właśnie zamówiłam 8 sadzonek , wydaje mi się, że od razu trzeba im po trochu nadawać kształt...

PIOFIGIEL ? witaj Tomku! Myślałam o kupnie nowych mebli, tak naprawde nie znalazłam nic wymarzonego...Ale przede wszystkim nie bardzo mam na to pieniądze. Stare meble ( kupione za grosze ) muszą jeszcze wytrzymać ! A jak je odmaluję ? to będą PRAWIE nowe !
Poduchy uszyć to żaden problem! Jak córka była mała, szyłam jej sukieneczki z flanelowych szmatek do kurzu itp., takie były czasy , więc co tam poduchy...!
Z inwestycjami ceglanymi to dalsza perspektywa ? rok, dwa realnie patrząc... Pewnie połączę to z remontem elewacji domu, a to duże przedsięwzięcie. Na razie planuję, szukam surowca...
Co do oprysku ? terminy prac ogrodniczych planuję zgodnie z kalendarzem księżycowym .
Promanal można kupić w sklepach ogrodniczych i zrobić oprysk samemu. ( ?zakleja? szkodniki i giną) Działa na przędziorki i inne szkodniki, pryska się wczesną wiosną na iglaki oraz liściaste, zanim ruszą pąki. Ja zamówiłam usługę, bo sama nie dam rady - za dużo za dużych drzew.

VITA ? Wiktorio, jestem w trakcie szycia. Obszywam stare poduchy, trochę przyklapnięte i spłowiałe. Musze dokupić trochę gąbki ? chcę żeby były grube i mięciutkie... Mam nadzieję,że będzie pięknie ! Czy Ty też będziesz szyć ogrodowe poduchy ?

WIOSENKA ? Wiosenko, pewnie ,że się pochwalę, jak skończę ! Ale na razie meble ogrodowe stoją jeszcze w szopie, bo na tarasie leży śnieg...

SZYSZUNIA ? witaj, Iwona! U mnie, tak jak i u innych ? szał zakupów związanych z ogrodem chyba dopiero się zaczyna...
Masz rację, przyroda sama przeprowadza selekcję i należałoby się temu podporządkować, ale czasem serce boli... W niedzielę mój M. zbierał łopatą śnieg przed domem i ?ściął trochę? posadzoną niedawno tujkę Danicę...

KOCICA ? nie wiedziałam, Kocico ! Zaglądałam do oczara ale jeszcze kwiaty się nie rozwinęły...A jak u Ciebie ? Liczę na to, że niedługo dasz imię mojemu oczarowi !

PRIAM ? Witaj ! Zakupy dopiero się zaczynają... Właśnie kończę szykować listy ? priorytetów , roślin potrzebnych , roślin ewentualnych.... SPORO tego...!
W Holandii byłam dwa razy na wycieczce . Raz kilka dni, zwiedzałam głównie Amsterdam, a rok temu przez tydzień jeździliśmy trochę rowerami, trochę samochodem, zwiedzając urokliwe miasteczka i inne zakątki , np. ogrody Keukenhof i Het Loo, które pokazywałam poprzednio.

RIANE ? witaj, Agatko ! Dziękuję za tego ?ekologicznego? sprzedawcę. Myślę,że się przyda wielu osobom. Muszę zajrzeć na tę stronę i sprawdzić, co ma do zaoferowania.

MARGO ? Witam Cię, Gosiu, serdecznie ! I dziękuję za wyrazy uznania ! Drzewa na szczęście były na terenie działki i strumyk też ? mnie pozostało tylko to ładnie zagospodarować. Sadząc piękne rośliny i dbając o nie - każdy może upiększyć świat. Stworzyć własne miejsce , magiczne, z którego będzie czerpać siłę .
Skoro kochasz drzewa , na pewno posadziłaś je lub posadzisz u siebie i już nie będzie ?łysego kolana?. Myślę,że drzewa trzeba sadzić jako pierwsze, tworzą ramy , strukturę ogrodu. One będą stróżami Twego świata. Zaraz muszę do niego zajrzeć !
I masz rację ? trzeba ściąć gałązki forsycji i wstawić do wazonu !

FELA ? Oj, Felu, dziękuję ! Twoja życzliwość dodała mi trochę zalet... Cieszę się,że Ci się podoba mój wybór , stałam w sklepie z godzinę, wahając się, czy kupić ten materiał. Bałam się czy wzór nie za agresywny, czytałam, że poduszki ogrodowe nie powinny być w kwiaty, bo kwiaty są w ogrodzie, że lepsze kratki i paski...Ale jakoś mnie ciągnęło do kwiatowych wzorów i pomyślałam sobie ? a, co! Zrobię, jak mi w duszy gra!

MANIUSIKA ? miło mi, Janeczko, z powodu Twoich odwiedzin. Też myślę,że z robotą w ogrodzie ruszymy po świętach...Ale cięcie trzeba by zrobić wcześniej ! Cieszę się,że kolejna osoba dostrzega plusy działania kretów w ogrodzie i umacnia mnie w postanowieniu nie stosowania tego gazu. A wszyscy wokół są krytycznie nastawieni wobec mojej decyzji nie trucia... A to świństwo truje wszystko, co pod ziemią...
Twój pomysł z zielskiem wart uwagi ! Może też zrobię taki rejon dla kretów... Skoro piszesz, że to je ?zlokalizuje?...

PAMELKA ? witaj Pamelko! Wibratorków jeszcze nie próbowałam...Skoro mówisz,że Ci się sprawdzają , poszukam ich w sklepie. Strumyk na razie w porządku, pewnie dlatego ,że zima odpuszcza tak powoli...
Własnych kwiatów ja na pewno nie będę miała w święta ? nie chcę już wklejać zimowych zdjęć, ale pół ogrodu jest jeszcze w śniegu...
Pamelko, zaproś nas do swojego ogrodu....

Nie mogę wklejać zdjęć z ImagesShacka !!! Zniknęło mi polecenie z menu - classic view - może ktoś wie, co się stało ??
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

GORYCZKA ? Krysiu, witam Cię i dziękuję za wsparcie i przestrogi !
Masz rację ? nie wolno zaburzać równowagi ekosystemu. Jeden problem usuwasz, a drugi wywołujesz...

Udało mi się wkleić kilka zdjęć, ale ?na okrągło?, z pominięciem rejestracji i pojedynczo, więc w dalszym ciągu proszę o pomoc w tej sprawie !

Dziś zdjęcia strumyka... Przyznacie ,że wygląda dość ponuro... Dziś wody płynie więcej, ale poziom jest przyzwoity. Na zdjęciach widać nie usunięte zeszłoroczne rośliny i przede wszystkim ? masę brudu i błota, naniesionego przez wodę. Będę musiała, jak się ociepli, wejść do wody w kaloszach i opłukiwać kamienie na brzegu i w wodzie, i wynosić dziesiątki kubłów z mułem...! Ciężka to jest robota, ale chyba już bym chciała się za to zabrać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”