Porzeczka zielona

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielona porzeczka

Post »

Cóż... wydaje mi się, że nieznajomość języka fińskiego nie jest jakąś wielką ujmą na honorze :lol: :wink: Nic w tej ofercie nie widzę na temat sprzedaży za granicę - jest możliwość zamówienia przez net (ale przypuszczam, że też zamówienie należy złożyć w języku fińskim :lol: ). Ja na razie jestem na etapie "rozszyfrowywania" tego, raptem dwu zdaniowego opisu :lol: Ale ciekawostka - w jednym z artykułów na temat tej odmiany (na szczęście w jęz. angielskim, uff :D ) jest wzmianka, że owoce są smaczniejsze i słodsze od odmiany czarnej porzeczki 'Ojebyn'... Do tego znamy już pochodzenie - odmiana 'Vertti' jest odmianą lokalną, otrzymaną na drodze wolnego zapylenia 'Ojebyn'
Pozdrawiam :wink:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Wiemy już więcej , ale nie to co mnie najbardziej interesuje czyli gdzie zakupić taka porzeczkę ;:98
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

perdii pisze:Dziękuje za nazwę już wysłałam córce z przykazaniem szukania w sklepach :D
A może to jeszcze za wcześnie? Nic nie znajdzie i zniechęci się.
A podałaś, ile jest chętnych?!
Waleria
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie niech szuka. Jak znajdzie to bedę podawać ilość :D
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pomolog pisze:Do tego znamy już pochodzenie - odmiana 'Vertti' jest odmianą lokalną, otrzymaną na drodze wolnego zapylenia 'Ojebyn'
Czy samozopylenia?

Jeżeli jest tak jak piszesz to musi być jakaś inna skandynawska odmiana z samozapylenia odm. 'Ojebyn'.

Oczywiście też z zielonymi owocami.
Pozdrawiam,

J
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Samozapylenia, chyba że źle zrozumiałem:
"Green currant 'Vertti' is a domestic cultivar, originally a self-pollinated seedling of 'Ojebyn'..."
Growing Ribes in Finland Dr. Pauliina Palonen, University of Helsinki, Finland
PS. nie macie może u siebie tej odmiany?
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

http://www.lassilantaimisto.fi/marjakasvit.html może jakby do nich napisać toby przysłali, zdaje się w Finlandii uczą angielskiego obowiązkowo w szkołach :wink: poza tym są w UE wiec odpada sprawa zezwoleń fitosanitarnych itp
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W poszukiwaniu tej domiany porzeczki napisałam do redakcji "Działkowca" z prośbą o bliższe informacje. Otrzymałam adres dwóch instytutów w Finlandii, które specjalizują się w uprawie tej odmiany. Niestety nie otrzymałam odpowiedzi, gdzie w Polsce można dokonać zakupu tej odmiany.
Otrzymałam nawet numery telefonów do podanych uniwersytetów,ale cóż nie mogę zadzwonić bo nie znam na tyle angielskiego, czy niemieckiego, aby móc przeprowadzić rozmowę na temat tej porzeczki.
Poszukiwania trwają nadal :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kto z Forum zadziała? Ja piszę się na 2 krzaczki plus proporcjonalne koszty przesyłki.
Waleria
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ tak jak pisałam nie jestem biegła w "światowych" językach juz napisałam do córki, żeby napisali do tej szkółki czy przyślą do Polski i jaki koszt.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysłałyśmy z córką e-maile do dwóch uczelni podanych przez Redakcję Działkowca i do tego sklepu internetowego . Na razie niestety bez odpowiedzi. :(
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalej nikt nam nie odpowiedział na wysłane e-maile. A wy może znaleźliście sprzedawców tej odmiany?
Wojciech M
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 mar 2010, o 17:56
Kontakt:

Post »

Żeby jeszcze ludzi podjudzić;), że nie mają tego zielonego cudu dodam, że owoce o zielonym kolorze są mniej chętnie zjadane przez ptaki, gdyż myślą, że są jeszcze niedojrzałe.
Zapraszamy do regulaminu FO
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wojciech Majda pisze:Żeby jeszcze ludzi podjudzić;), że nie mają tego zielonego cudu dodam, że owoce o zielonym kolorze są mniej chętnie zjadane przez ptaki, gdyż myślą, że są jeszcze niedojrzałe.
Eee tam, nie zauważyłam,żeby jagody czerwonych czy czarnych porzeczek były zjadane przez ptaki. Malin też nie ruszają. Jedyne, na co ptaszki miały chęć, to jagoda kamczacka.
Waleria
warsawyak
200p
200p
Od: 4 wrz 2006, o 11:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaciekawiła mnie ta niecodzienna porzeczka, a że jestem dobry w wyszukiwaniu, to szybko znalazłem ciekawe informacje.

Otóż zieloną porzeczkę można było kupić na ebay.de (należy szukać Raritaet-Gruene-Johannisbeere-keine-weisse-NEU, może się pojawi powtórnie w ciągu najbliższego sezonu ogrodniczego), a prawdopodobnie była też oferowana w prowadzącej sprzedaż wysyłkową szkółce Wundersgartenwelt.de.

Znalazłem również temat dotyczący zielonej porzeczki na niemieckim forum:
Grüne Johannisbeeren

oraz zdjęcie zebranych owoców zrobione przez użytkownika innego niemieckiego forum (znaczyłoby to, że odmiana jest faktycznie dostępna i uprawiana u naszych zachodnich sąsiadów):
http://forum.planten.de/galerie/v/user/ ... 2.jpg.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”