Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2
DOMIŚ czy tym Folpanem pryskasz przed sezonem w fazie pąka albo kiedy . Miejmy nadzieję ,że tych zimnych nocy to już koniec
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jadziu, opryski robię dopiero przed kwitnieniem, i zaraz po, w zeszłym roku dodatkowo poszedł jeszcze Ridomil na rzekomego, bo lało cały czas, i miałam poważny problem, żeby wstrzelić się z opryskiem. Będę zakładać (za kilka dni pewnie, może w weekend) oddzielny wątek o winoroślach, i tam będę o wszystkim pisać - będzie wszystko w 1 miejscu, więc mam nadzieję, że łatwiej będzie się połapać.
- dominikams
Znalazłam o tej siarce pod borówki:
"W przypadku, gdy krzewy są już posadzone, zakwaszenia gleby dokonujemy w kilku terminach, dając za każdym razem małe ilości siarki (po 0,5-1,0 kg na 100m2 gleby)." - znalezione tu: http://xylonyt.blox.pl/2007/04/uprawa-b ... skiej.html
"W przypadku, gdy krzewy są już posadzone, zakwaszenia gleby dokonujemy w kilku terminach, dając za każdym razem małe ilości siarki (po 0,5-1,0 kg na 100m2 gleby)." - znalezione tu: http://xylonyt.blox.pl/2007/04/uprawa-b ... skiej.html
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ooo, dziękuję za taką informacjędominikams pisze:Znalazłam o tej siarce pod borówki:

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie przejmuj siępotfoor pisze:jeszcze nie udało mi się kupić tych nasion lawendy... a w drugiej połowie marca by trzeba wysiać do gruntu, co?

- JAKUCH
Fajnie nie trzeba będzie nigdzie szukac . Kurcze muszę jeszcze kupić te trociny . Oj ,oj ale będzie sie działo
.
Domiś myslisz o wszystkim

- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
siarkę (ok 1 łyżki pod krzak, taki kilkuletni) można rozrzucić już teraz, na śnieg, jak się zacznie topić, to siarka lepiej wejdzie w glebę... moje borówki nie narzekają.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dominiko u mnie dzisiaj też śnieg leży a tyle sobie obecywałam po sobocie
Z lawendą mam podobne doświadczenia, kiełkuje dopiero po stratyfikacji, wcześniej dwie torebki poszły na marne.
Teraz zasiewa się sama pod krzaczkami. A szałwia omączona to jednoroczna czy trwała???
Jakich irysów syberyjskich poszukujesz? jakiejś specjalnej odmiany, czy tych zwykłych niebieskich?
Mówię zwykłe, bo mam ich dużo i trochę wywalam, a bardzo to męczące zajęcie, trzeba je odrąbać
I obie z Agą macie mnie na sumieniu, posadzę kilka sadzonek winorośli, deserowych

Z lawendą mam podobne doświadczenia, kiełkuje dopiero po stratyfikacji, wcześniej dwie torebki poszły na marne.
Teraz zasiewa się sama pod krzaczkami. A szałwia omączona to jednoroczna czy trwała???
Jakich irysów syberyjskich poszukujesz? jakiejś specjalnej odmiany, czy tych zwykłych niebieskich?
Mówię zwykłe, bo mam ich dużo i trochę wywalam, a bardzo to męczące zajęcie, trzeba je odrąbać

I obie z Agą macie mnie na sumieniu, posadzę kilka sadzonek winorośli, deserowych

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- dominikams
Elu, zwykłych niebieskich szukam, bo miałam je mieć w oczyszczalni i właśnie syberyjskie polecali, bo lubią wilgoć - te które kupiłam 2 lata temu były jakieś lewe i zgniły czy uschły, nie pamiętam
Super, że się dałaś wkręcić w winorośle
Jakby co to zawsze do usług 
Szałwię mam omszoną (omączona to jakaś inna) - przypomina lawendę, ale dłużej kwitnie. Bylina, bo jednorocznych to mi się nie chce na razie

Super, że się dałaś wkręcić w winorośle

Szałwię mam omszoną (omączona to jakaś inna) - przypomina lawendę, ale dłużej kwitnie. Bylina, bo jednorocznych to mi się nie chce na razie

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Domiś, kiedy można sadzić te winorośle?
Chciałabym jedną odmianę u siebie, ale nie wiem nic o tym póki co
Jakie stanowisko potrzebne?
Chciałabym jedną odmianę u siebie, ale nie wiem nic o tym póki co

Jakie stanowisko potrzebne?
- dominikams
Aniu, sadzi się jak się da - ziemia musi rozmarznąć. W kwietniu jest dobra pora, ale można i w lutym, jeśli jest akurat ciepło.
Dziś zabiorę się za ten nowy wątek o winoroślach, bo widzę, że temat robi się gorący
Dziś zabiorę się za ten nowy wątek o winoroślach, bo widzę, że temat robi się gorący

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
A jeszcze powiedz mi jaką odmianę?
Chyba wolałabym ciemne winogronka, kiedyś u dziadka rosło takie i było pyszne..
Takie lekko cierpkie, nie za słodkie, i bezpestkowe
I jak posadzę teraz, to kiedy będzie szansa na owoce?
W przyszłym roku?
Chyba wolałabym ciemne winogronka, kiedyś u dziadka rosło takie i było pyszne..
Takie lekko cierpkie, nie za słodkie, i bezpestkowe

I jak posadzę teraz, to kiedy będzie szansa na owoce?
W przyszłym roku?
- JAKUCH
DOMINIŚ aczyna się robic winogronowo . Widzę ,że coraz wiecej zakręconych się pojawia . Tutaj pojedyncza choroba przeradza się w plage
.

Witaj Dominiko, dobrze, że zajrzałam do Ciebie też myślałam o podsypaniu siarką borówek, rh , ale myślałam, że jeszcze czas.
A tu czytam, że nie trzeba czekać aż śnieg stopnieje, więc w poniedziałek lecę po siarkę.
Mam jeszcze pytanie moje winogrono miała w zeszłym roku strasznego mączniaka czy też już je profilaktycznie nie popsikać czy czekać jeszcze z opryskiem?
Pozdrawiam
A tu czytam, że nie trzeba czekać aż śnieg stopnieje, więc w poniedziałek lecę po siarkę.
Mam jeszcze pytanie moje winogrono miała w zeszłym roku strasznego mączniaka czy też już je profilaktycznie nie popsikać czy czekać jeszcze z opryskiem?
Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Zapraszam
- dominikams
Z opryskiem czekać
Ja właśnie podsypałam borówki i rh siarką, ale tak się starałam wymieszać ją z górną warstwą ziemi - nie wszędzie się udało, bo trochę zamarznięta, ale większość pomieszałam (tak raczej mało precyzyjnie
).