Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
tak zrobię, zobaczymy, czy coś wzejdzie...
Wczoraj zrobiłam oględziny ogrodu: zsuwający się śnieg zniszczył mi jednego jałowca, trochę uciarpiał też hibiscus, rh...
Ale słyszałam skowronka i "krzyki" żurawi! Co prawda, zapowiadają ten tydzień z nocnymi mrozami, a jeszcze tej nocy ma wiać silny wiatr!
Ale słyszałam skowronka i "krzyki" żurawi! Co prawda, zapowiadają ten tydzień z nocnymi mrozami, a jeszcze tej nocy ma wiać silny wiatr!
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anetko
oglądam Twój ogródek co jakiś czas.
Bardzo mi się podoba. Jest taki zadbany i przypomina mi moją rabatę z tyłu domu sprzed kilku lat. Też było tyle miejsca między roślinkami. Teraz jest gąszcz.
Ciekawe jak przetrwały Twoje trawy, bo słyszałam, że rozplenica japońska o ciemnych liściach, nie pamiętam jej nazwy, ale wiem, że ją masz, trudno znosi nasze zimy. Jeżeli Tobie przetrwa to wysadzę ja do gruntu
oglądam Twój ogródek co jakiś czas.
Bardzo mi się podoba. Jest taki zadbany i przypomina mi moją rabatę z tyłu domu sprzed kilku lat. Też było tyle miejsca między roślinkami. Teraz jest gąszcz.
Ciekawe jak przetrwały Twoje trawy, bo słyszałam, że rozplenica japońska o ciemnych liściach, nie pamiętam jej nazwy, ale wiem, że ją masz, trudno znosi nasze zimy. Jeżeli Tobie przetrwa to wysadzę ja do gruntu
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anetko, u mnie też ptaki śpiewają
aż przystanęliśmy z M posłuchać treli
. Powiem tak, patrząc na prognozy długoterminowe
to do 17-go mają byc minusy w nocy 

Gosiu, dziś zrobiłam rozeznanie w kącie trawiastym (bo wreszcie snieg stopniał i tam)- może uda mi się wieczorem wrzucić zdjęcia tego, co tam zastałam...
Pamelko, właśnie z tego powodu po dzisiejszej nocnej wichurze znów poprawiłam zimowe zabezpieczenia- jeszcze ten tydzień muszą ochronić rośliny.
Pamelko, właśnie z tego powodu po dzisiejszej nocnej wichurze znów poprawiłam zimowe zabezpieczenia- jeszcze ten tydzień muszą ochronić rośliny.
Ciemiernik pomału pcha się ku słońcu...

cebulkowe też...

Wrzoście też już są coraz smielsze i cieszą oko

Taka pleśń pojawiała się na trawniku...
Macie jakiś pomysł, aby się jej pozbyć?

Nadłamany jałowiec...

Kącik trawiasty też nie wygląda zbyt atrakcyjnie

nie mam zbytniego doświadczenia z trawami, więc nie wiem, czy to tak normalnie po zimie wygląda (odbiją ze środka kępki?)? czy raczej je zmroziło?

No i moja dość nieszczęsna (w porównianiu np. z sośnicą Tadeusza czy Sylwka) sośnica

Trzmielina też mi wygląda na przeziębioną
Poza tym pozbyłam się -chyba- moich szczepionych irg (a były takie piękne!)

cebulkowe też...

Wrzoście też już są coraz smielsze i cieszą oko

Taka pleśń pojawiała się na trawniku...
Macie jakiś pomysł, aby się jej pozbyć?

Nadłamany jałowiec...

Kącik trawiasty też nie wygląda zbyt atrakcyjnie

nie mam zbytniego doświadczenia z trawami, więc nie wiem, czy to tak normalnie po zimie wygląda (odbiją ze środka kępki?)? czy raczej je zmroziło?

No i moja dość nieszczęsna (w porównianiu np. z sośnicą Tadeusza czy Sylwka) sośnica

Trzmielina też mi wygląda na przeziębioną

Poza tym pozbyłam się -chyba- moich szczepionych irg (a były takie piękne!)

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Piękne oznaki wiosny
Anetko z trawnikiem bym jeszcze poczekała aż troszeczkę słonka przyjdzie i wysuszy, a potem wygrabić porządnie, nawozem go i będzie dobrze.
Trawy zawsze tak chyba wyglądają. Mam jak na razie tylko turzyce i co roku obcinam je niziutko tak jak na zdjęciu. Potem wyrastają nowe listki
Nie wiem co z innymi trawami, ale myślę, że jest podobnie. Trzmielinę też można przyciąć. Przynajmniej się rozkrzewi.

Anetko z trawnikiem bym jeszcze poczekała aż troszeczkę słonka przyjdzie i wysuszy, a potem wygrabić porządnie, nawozem go i będzie dobrze.
Trawy zawsze tak chyba wyglądają. Mam jak na razie tylko turzyce i co roku obcinam je niziutko tak jak na zdjęciu. Potem wyrastają nowe listki

Nie wiem co z innymi trawami, ale myślę, że jest podobnie. Trzmielinę też można przyciąć. Przynajmniej się rozkrzewi.
Dziękuję Ci, Gosiu za informacje. Tak zrobię z tymi trawami- niech no tylko mrozy odpuszczą, to poprzycinam je...
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Aneto w Twoim ogrodzie zaczyna robic się wiosennie, u mnie wszystkie byliny i rośliny cebulowe pokryte jeszcze spora warstwa śniegu. Na wiosne przyjdzie mi jeszcze poczekać.
Pozdrawiam Zenek
Ale może to i dobrze... znowu wracaja mrozy, więc pod śniegiem będzie im cieplej 

WITAJ ANETKO
zawitałam do Twojego ogrodu i odbyłam wspaniałą wycieczkę .Bardzo mi się podobał sposób tworzenia ogrodu SUPER
Chciałam zapytać, czy trawa rozplenica jest bardzo wymagająca i czy szybko sie rozrasta na tak piękna kulę 

Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na trawniku masz pleśń pośniegową, w tym roku prawie wszyscy to mają.
Trzeba porządnie wygrabić trawnik i czekać aż słońce i wiatr wysuszy.
Trzeba porządnie wygrabić trawnik i czekać aż słońce i wiatr wysuszy.
wiosenko, dziękuję za milutkie słowa. Ten kącik trawiasty mam pierwszy sezon (to jego pierwsza zima)- takie rozmiary traw już kupowałam, może odrobinę jeszcze podrosły. Saama nie wiem, co sie teraz będzie działo, ale obiecuję wszystko relacjonować.
Mariolu, dziękuję za radę- tak będziemy robić- teraz znów śnieg zaległ na trawniku, ale czeka go wertykulacja i grabienie. To nieuniknione!
Mariolu, dziękuję za radę- tak będziemy robić- teraz znów śnieg zaległ na trawniku, ale czeka go wertykulacja i grabienie. To nieuniknione!

WITAJ ANETKO
super że masz swój ogród na wyciągnięcie ręki.Ja niestety muszę dojechać 50 km.Właśni znowu przegrałam swój wyjazd na działkę- na konto wyjazdu na narty
ale co się nie robi dla dziecka.
Jakieś małe to zdjęcie mi się wysłało z Twojego ogrodu ,Ale jak sie nazywa ta wierzba

Jakieś małe to zdjęcie mi się wysłało z Twojego ogrodu ,Ale jak sie nazywa ta wierzba

Pozdrawiam - wiosenka
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to wierzba palmowa
Anetko, jak przycinasz to drzewko? Znaczy w których miejscach cięcia i jak często?

Anetko, jak przycinasz to drzewko? Znaczy w których miejscach cięcia i jak często?