Erazmie, chciałabym spytać o kilka spraw.
1) Parę dni temu posadziliśmy brabanty (w sumie 9 szt, co 80 cm i 60 cm od płotu). Są one wysokie na 1 m. Kiedy można zacząć je przycinać, aby w przyszłości był z tego zwarty żywopłot, taki jak u ciebie? Ciąć tylko czubki? Ile w ogóle obciąć?
2) Mamy też posadzony (miesiąc temu) żywopłot z ligustrów (naprzemiennie aureum i zwykły zielony). Aureum jest młody, ale zielony (ok 5-letni) dostaliśmy od kogoś. W związku z tym, że praktycznie byl prawie cały łysy obcięliśmy go na wysokość ok 20-25 cm. Już widać, że na tych obciętych kikutach wypuszczają listki. Kiedy powinniśmy go zacząć przycinać? 2 szt aureum całe zbrązowiały. Czekać do wiosny i zobaczyć czy odbiją czy jednak posadzić w to miejsce nowe?
3) Czy orzech laskowy bardzo się rozrasta? Trzeba dwóch odmian żeby mogły się zapylać? Bardziej by mi pasował jeden krzak.
4) Myślałam też nad jabłonką-Kronselką i czereśnią, ale żeby urosły max 2,5 m. Czy wiesz gdzie można kupić takie karłowe drzewka? Wszystkiego chciałabym po jednym egzemplarzu. W najbliższej okolicy raczej nie ma drzewek owocowych i nie wiem jak wyglądałaby kwestia zapylania.
Dużo pytań, ale dopiero zaczynam przygodę z ogrodem i praktycznie nic nie wiem, więc pytam bardziej wtajemniczonych