Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu ;:167 gratuluje zakupów !!!

A powiedz, proszę, gdzie kupiłaś kłącze czerwonej trytomy :?:
Ja w tamtym roku kupiłam na Rynku gotowe sadzonki trytomy, ale nie przypominam sobie, czy czerwoną też :oops:
Mam chyba żółtą i pomarańczową, tz miałam w tamtym roku i mam nadzieję, że przeżyły zimę :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Elu koleusy też stoją na oknie, podzielę je na sadzonki i ukorzenię, powędrują do ogrodu. Będzie więcej miejsca na parapecie na rośliny domowe ;:63 Załapałam o co chodzi z listkami, rzeczywiście rosną niesymetrycznie :wit :wit
Igorze znalazłam wzmiankę o daturach, zaczynają się budzić w marcu. Trzeba je przesadzić w większe doniczki i trzymać w jasnym pomieszczeniu. Po 15 maja można je wynieść do ogrodu.
Halinko nie wiem jaki kolor będzie, różnie z tym jest :wink: w tym roku na pewno nie zakwitnie za mała sadzonka. Kupiłam w obi, były jeszcze mieczyki mix i inne cebulki. Widziałam u kogoś na forum, bardzo duża kępa, ślicznie wyglądała. Powinna przezimować, liście kojarzą mi się z liliowcami :P
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Aniu ;:167 dziękuję ślicznie za odpowiedz ;:196
Wiem, że z tymi kolorami,. to różnie bywa, sama się o tym niejednokrotnie przekonałam, ale trzymam kciuki, żeby była czerwona, bo piękna jest :D
Ja, w tamtym roku kupiłam na Rynku sadzonki trytomy, ale nie pamiętam już dokładnie w jakich kolorach kwitły, bo to były już kwitnące sadzonki. Kupiłam chyba trzy, każdą w innym kolorze.
Są śliczne, mają bardzo ładne kwiatostany, ale ponoć bardzo delikatna, wrażliwa na przymrozki i trzeba ją dobrze zabezpieczyć na zimę :D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mogłam kupić całą kępę nawet kwiaty były ale nie miałam jak pojechałam na targ rowerkiem. Facet miał krzewy 1,5m i byliny ogromne sadzonki, do tej pory żałuję że nie kupiłam. W tych woreczkach co sprzedają to wszystko takie dziubdziusie :wink:, dobrze chociaż że jest pięć listków i zaczęły ciemnieć. Siałam kiedyś nasiona ale nawet jedno nie zeszło :cry:
Halinko jak będzie czerwona to może kiedyś się wymienimy ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieg powoli się topi, dzisiejsze zdjęcia ogrodu. Zaczyna kwitnąć wierzba Iwa, wychodzą też kiełki roślin cebulkowych. Posiałam dzisiaj Hosty, nie jestem pewna czy zejdą potrzebują 20-22 stopni do skiełkowania. Cz południowy parapet będzie dobry :?:

Obrazek
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu,przedwiośnie już wkroczyło do naszych ogrodów,rośliny budzą się do życia a tu nam zimę zapowiadają...
Południowy parapet jest najcieplejszy to chyba będzie dobry ,ja wszystkie swoje siewki tez trzymam na południowym... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko więcej nic nie siałam tylko hosty. Zastawiłam parapety i nie mam miejsca nie wiem co wynieść, wszystko z parapetu potrzebuje ;:3 Storczyk prawie już rozkwitł pójdzie chyba w półcień a na jego miejsce wysieję rośliny do oczek wodnych. Posadzone kłącze hosty rośnie pomalutku ale coś mi się wydaje że będzie inne niż to na obrazku :| Na trawniku odkryłam wyrytą ziemię, gryzonie nie dają za wygraną i nawet pod śniegiem kopią. Znalazłam artykuł że można zalewać nory wywarem z bzu czarnego, i w korytarze wkładać liście orzecha, gryzonie nie lubią podobno tego zapachu i się wynoszą, wypróbuję ;:14
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Aniu,u mnie tez wszystko zryte,trawnik przypomina pobojowisko,o bzie słyszałam już w zeszłym roku,robiłam gnojówkę i wlewałam w dziury,ale przy mojej powierzchni to przenosiły się w inne miejsca i dalej ryły,musiała bym robić hektolitry tej gnojówy,o liściach z orzecha nie słyszałam trzeba wypróbować...ja czekam na przesyłkę z hostami,zamówiłam ale tez takie malutkie kłącza,ciekawe jakie przyjdą...
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko gdzieś zapisałam jakie rośliny można posadzić, żeby odstraszyć gryzonie. Wiem tylko że odstrasza je czosnek, korony cesarskie i aksamitki i jeszcze jakieś inne. Ciekawe jakie hosty dostaniesz :?: Zapowiada się hostowisko u Ciebie, lubię takie rabatki. Moje muszę przesadzić bo za gęsto posadziłam i zachodzą na siebie, może jakieś zejdą z tych wysianych to dosztukuję do pozostałych :wink:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj zrobiłam kilka fotek, nie ciekawie to wygląda :? Nie które rośliny zostały uszkodzone przez mróz, nie wspomnę o ziemi na trawniku.
Są i dobre wieści, wierzba Iwa ma bazie :P
Obrazek
Obrazek
Lilak Sensation też ma zawiązki kwiatów, może w tm sezonie będzie ich więcej ;:108
Obrazek
Cebulki posadzone w ażurowym koszyku, przetrwały ;:63
Obrazek
Obrazek
Wrzosy też ładnie przetrwały-na razie :)
Obrazek
Obrazek
Prawie na całym trawniku są takie miejsca z ziemią :evil:
Obrazek
Te zielone punkciki to rośliny cebulkowe
Obrazek
Ten kawałek zaczęłam przerabiać, według projektu z Działkowca;:108
Obrazek
Obrazek
Moja sierotka, dostanie w tym roku towarzystwo, tylko w innym kolorze :P
Obrazek
Rabata zaczęta w tamtym roku.
Obrazek
Obrazek
To na razie tyle widoczków :wit
Zapomniałam dodać, kłącza trytomy i hosty.
Obrazek
Rojnik na skalniak wysiany w zimie, zeszło kilka sztuk.
Obrazek
I jeszcze hosta
Obrazek
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie zapowiada się u Ciebie wiosna ;:138 Tak dużo cebulek już wyszło ;:63 Kiedyś czytałam na temat cięcia i różnych zabiegów pielęgnacyjnych związanych z Daturą w wątku Ani Raczek ,ale nie miałam wtedy Datury i muszę powtórzyć jeszcze raz lepiej się zakoduje ;:132
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Igorze rano było wiosennie, a teraz znowu przykryte wszystko śniegiem. W ogrodzie poczekam sobie na kwiaty hiacyntów :? Dzisiaj oglądałam urywek programu, pokazywali Ogród Btaniczny w Lublinie, kwitną już ranniki, przylaszczki miło było popatrzeć. Tam zawsze wszystko wcześnie zakwita :P
Romko ;:167 też chętnie poczytam o Daturach, w marcu trzeba je przesadzić w większe doniczki, ale o przycinaniu nic nie wiem :oops:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Rojniki z nasionek... i tak ładnie rosną... a to ciekawostka :D

Aniu obejrzałam i zdjęcia... ja też używam zielonego obrzeża, tylko głębiej wkopuje, wtedy jak trawa urośnie w ogóle go nie widać i uważam, że najbardziej naturalnie wyglądają delikatne łuki :) Ale to taka kosmetyczna rada, może skorzystasz, a jak nie i tak masz pięknie :)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu wypuściłam wyżej obrzeże bo mam w planach wysypać wszystko korą. Trawnik jest też do likwidacji i wyrównania ziemią, wszystko opryskam od chwastów bo trawy prawie niem tylko nie wiadomo co się nasiało. Powoli porobię obrzeża przy wszystkich rabatkach, strasznie ciężko podcinać trawę nożem i wywozić darń. Zarys ogólny już jest, w kilku miejscach jeszcze poprzerabiam, dosadzę też iglaki kolumnowe i drzewa ale nie za wysokie rosnące do 3m. Krzewy dosadziłam w ubiegłym roku, ale są jeszcze małe i prawie nie widać.
Rojniki wysiałam za wcześnie, nasionek skiełkowało dużo ale wyginęły. Żałuję że nie zostawiłam troszkę i nie wysiałam bezpośrednio na skalniaku. Na opakowaniu były w różnych kolorach np. bordo połączone z turkusem, przetrwały tylko te co są w doniczce. Jak spotkam to kupię i wysieję od razu na skalniaku ;:108
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Oj Aniu to widzę że praktycznie całkowita modernizacja ogródka... trzymam kciuki... ja u siebie w tym woku też strasznie dużo mam prac... boję się ale mam nadzieje, że w końcu będzie ładnie...tak jak sobie wymarzyłam. tego życzę i Tobie... a masz chociaż kogoś do pomocy z zamiłowaniem do roślinek... ja to po mału głównie sama... czasem mama popieli, pograbi, trochę chłopak pomoże,ale większość na mojej głowie... ale sama chciałam :)

Co do iglaczków też chce trochę dosadzić, zawsze to zimą przyjemniej jak trochę coś się zieleni...
Co do rojników to i tak fajnie że Ci wzeszły, nie wiedziałam, że można z nasionek... to że masz te same to może nie Twoja wina.. czasem piszą że mix a wychodzą te same..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”